GEMOL rapid

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: GEMOL rapid

Post autor: DBv »

Skoro się jednak Grzegorz Molenda nie gniewa, to dokładam dwa kolejne zdjęcia. Podobnie jak poprzednio pomosty pochodzą od Mod-Artu. Dodatkowo jednak wymienione zostały wózki, które wykonano z zestawu HekTTor-a. Dość już miałem oglądania modelu w malowaniu zachodnioniemieckim z wózkami typowo "Made in GDR" (typ Niesky). Przy okazji, z racji tego, że model BTTB miał oznaczenia z epoki III zmieniłem i napisy bo w epoce III nie gustuję.

Obrazek Obrazek
PS
Jeżeli chodzi o środek Gemol rapid to jest to oczywiście środek zmiękczający wodę, którego dodanie wg zapewnień producenta świetnie zwiększa skuteczność prania (wszak w twardej wodzie jak wiadomo idzie to dużo gorzej...).
Ostatnio zmieniony 31 gru 2007, 15:11 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Nie pogniewam się. Lubię inteligentne żarty, a ten do takich się zalicza.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Papcio pisze:To chyba środek do zmiękczania wody...
Po części możesz mieć rację. W Ciechanowie jest firma Rapid. Jej wyroby służą do zmiękczania - produkuje "jabole" :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 20:11 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Papcio pisze:To chyba środek do zmiękczania wody..
Po nazwie Rapid = szybko, to chyba ...środek przeczyszczający - "szybko, nieprzerywając snu" !!
:mrgreen:
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Fajny pomysł !!
ArturSch pisze: Jakbyś mógł, mnie niekumatemu w umlałtach przetłumaczyć co to ten Rapid, bo ze zdjęcia to jak trutka dla szczurów wygląda !!
To chyba środek do zmiękczania wody, ale nie jestem pewien. Pierwszy raz coś takiego widzę :)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 19:31 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Gratuluję pomysłu i wykonania, dla mnie bomba !!
DBv pisze:OPIS
Jakbyś mógł, mnie niekumatemu w umlałtach przetłumaczyć co to ten Rapid, bo ze zdjęcia to jak trutka dla szczurów wygląda !!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

GEMOL rapid

Post autor: DBv »

Przyczynkiem do niniejszego postu jest mój ostatni wytwór. Jak każdy zapewne, tak i ja w przepastnych zbiorach znajduję modele stare, często pamiętające początki z TT, niestety często również w znacznym stopniu uszkodzone. Taki właśnie stary model były powodem do eksperymentowania. Nowe pomosty od Mod-Art-u, lakier i parę wydruków i oto on - mój nowy "wagonik". Pomimo, że tworzony był z lekkim przymrużeniem oka, to jednak przyznam, że mi się podoba. Biorąc pod uwagę, że w zasadzie przed przeróbką znajdował się w stanie złomu, to chyba było warto. Ot taki GEMOL rapid stworzony przy pomocy części od gemola... ;) Mam jedynie nadzieję, że za ten żart słowny Mod-Art się nie pogniewa... Tak czy inaczej więcej na temat przeróbki postaram się wkrótce napisać - łącznie ze wskazówkami na co przy montażu uważać.
Jednocześnie wszystkich tych, którzy zachodzą w głowe o co chodzi z tym GEMOLEM rapid informuję, że wagon stylizowany jest na wagon reklamowy (tak jak popularne kolorowe cysterny Henkel-a) i opisany jest jako wynajęty dla VEB Waschmittelwerk Genthin (DDR), które to zakłady były producentem takiego oto wynalazku:

ZDJĘCIE
OPIS

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 gru 2007, 17:48 przez DBv, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”