BR65

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: BR65

Post autor: oelka »

ArturSch pisze:Czy tendrzak BR 65 (robiony przez Gutzolda w wersjach DR) był eksplatowany w DRG Ep. II ??
BR65.10 weszla do produkcji w 1954 roku. Jest to lokomotywa zaprojektowana i wyprodukowana (88szt.) w ramach programu budowy nowych lokomotyw dla DR, podobnie jak BR23 (pozniej BR35). Jednak ta druga seria posiadala swoj odpowiednik z 1940 roku, a BR65 nie.
BR65 byla tez zbudowana w liczbie 18 sztuk dla DB w 1951 roku. Jednak jedynym wspolnym punktem z BR65.10 DR, jest uklad osi.
Znalazłem gdzieś, że go zaprojektowano w 1929 r. ale przeszukując strony nie natknąłem się na informacje o niej w okresie do 1945 r. (są BR64 a potem BR75 :( ).
BR64 (rozpoczecie budowy 1928 rok) nalezy do przedwojennej grupy Einheitslokomotive, budowanej w ramach programu budowy ujednoliconych lokomotyw dla DRG. Byc moze, ze w zalozeniach tego programu bylo zbudowanie tendrzaka o podobnych do BR65 parametrach, lecz taka maszyna nie zostala wyprodukowana.
Seria 75 obejmuje rozne maszyny kolei pruskich, saksonskich, badenskich i wittenberskich z poczatku XX wieku.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 28 lis 2007, 11:20 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Re: BR65

Post autor: brovarek »

Nie , nie był. Na tej stronie która podałeś jest informacja ,że byc moze jakieś przedwojenne projekty tandrzaka , nastepcy BR78 i BR93 zostały wykorzystane przy projektach BR65.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

BR65

Post autor: ArturSchŁ »

Pytanko.
Czy tendrzak BR 65 (robiony przez Gutzolda w wersjach DR) był eksplatowany w DRG Ep. II ??
Znalazłem gdzieś, że go zaprojektowano w 1929 r. ale przeszukując strony nie natknąłem się na informacje o niej w okresie do 1945 r. (są BR64 a potem BR75 :( ).

[Dopisane]:
http://hobbyeisenbahner.de/html/br65.html
Coś tu napisali, że chyba nie była....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”