Przejściówka rurkowe-bettungs?

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
filip-orzech
Kontakt:

Re: Przejściówka rurkowe-bettungs?

Post autor: filip-orzech »

mam podobny zamiar zrobic z torami z podkladem bettungs
tompalec

Post autor: tompalec »

W sumie macie rację. Nie ma to jak ludzie którzy w tym głęboko siedzą :D Chociaż myślę, że jak przyjdzie pora to posłuże się allegro. Do mnie przemawia to co pisaliście, żeby zdecydować się na jeden rodzaj torów. Ktoś inny będzie potrzebował bettungsów więc skorzysta, a ja nie będę żałował. ;) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 12:59 przez tompalec, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

senior pisze: chwilke przy tym sie pobawic,
To podstawa tego hobby... :mrgreen:
senior
Kontakt:

Post autor: senior »

michuchu pisze:Jedyne co będziesz musiał zrobić, to wyjąć złączkę stosowaną w torach bettungs i zastosować dwie złączki od torów modelowych. (jedna wchodzi w skład takiego toru przejściowego, a drugą musisz sobie zorganizować).
I z tym sie wszyscy zgadzamy. Ale zauwaz ze osoba ktora PIERWSZY RAZ ma bettungs w ręce czytajac ze cos bedzie w 100% dobrze uznaje ze to dziala bez dodatkwoych dzialan. A jak przeczytasz cala wypowiedz to zauwaz jej znaczene jest takie:
-nie mozna kupic i wsadzic od razu,
-trzeba dokupic cos jeszcze i chwilke przy tym sie pobawic,
-jesli tak - to proponuje wziac kombinerki i zastanowic sie czy samemu nie opalca sie zrobci toru przejsciowego, bo zawsze kilka zlotych w kieszeni.

A tego ze tory przejsciowe mozna wykorzystac przy przejsciu Bet-rurki nikt nie kwestionuje. :)
POzdrawiam serdecznie
senior
Ostatnio zmieniony 15 lis 2007, 11:20 przez senior, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

senior pisze:
michuchu pisze:Na 100% będzie dobra.
A ja sie pozwole nie zgodzic z tym stwierzdeniem w 100%
A ja jeszcze raz piszę, że tor przejściowy będzie na 100% dobry. A o tym, że trzeba zastosować pomocniczy zabieg, to już pisałem wcześniej:
michuchu pisze:Jedyne co będziesz musiał zrobić, to wyjąć złączkę stosowaną w torach bettungs i zastosować dwie złączki od torów modelowych. (jedna wchodzi w skład takiego toru przejściowego, a drugą musisz sobie zorganizować).
Zdjęcia chyba wyjaśnią to lepiej niż tysiąc słów pisanych.

1. Tor bettung oraz przejściówka + dodatkowa złączka, którą trzeba zorganizować:
Obrazek

2. Należy wyjąć złączkę z toru bettung:
Obrazek

3. Standardową złączkę zakładamy na drugą szynę toru przejściowego:
Obrazek

4. Łączymy oba tory i gotowe:
Obrazek

Myślę, że teraz jest już wszystko jasne.
Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony 15 lis 2007, 10:22 przez michuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
tompalec

Zgadzam się z przedpisarzem ;) Odpisali do mnie z modelmanii i wychodzi na to, że fabrycznie nie ma takiego połączenia a kombinować nie warto. Myśle, żę ten pomysł z allegro jest najlepszym rozwiązaniem. Jeszcze mam trochę czasu. Idą święta a dzieci w rodzinie cała banda :mrgreen: . Po nowym roku mam zamiar zacząć działać szerzej w tej kwestii.
senior
Kontakt:

Post autor: senior »

michuchu pisze:Na 100% będzie dobra.
A ja sie pozwole nie zgodzic z tym stwierzdeniem w 100% :). Gdyz bedzie dobra -ale nie dokonca.
"Betenowe" oprocz zlaczy metalowych lapiacych szyny maja tez "plastiki" pod spodem - (metoda laczenia na pioro wpust). By polaczyc przjeciowke z bet. trzeba ten palstik wyjac -ale jednoczesnie trzeba wtedy dokupic/zrobic druga balszke ktora bedzie trzymac szyne w tamtym miejscu.

Druga uwaga jest taka ze tor przejsciowy to NIC INNEGo jak zwykla rurka scnieta u spodu tak ze mniej wiecej przypomina dwuteownik z torow modelowych. KAzdy za pomoca malych obc. moze to zrobic sam -a blaszki trzymajace szyny i tak trzeba dokupic/zrobic.

To tylko taka moja uwaga.
Pozdrawiam
senior
Ostatnio zmieniony 08 lis 2007, 08:03 przez senior, łącznie zmieniany 1 raz.
zenon
Kontakt:

Post autor: zenon »

Czesc mozna kupic zestaw startowy na modelowych torach i przejcowke.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

To jest bardzo mądre bo sprzedając elementy zestawu raz że odzyskasz część pieniędzy, dwa w przyszłości możesz zarobić na sprzedawanym taborze bo podliczając wszystko osobno wyjdzie dużo drożej niż w zestawie :mrgreen:
tompalec

Witam. Znalazłem dzisiaj inny sposób. Moge kupić zestaw startowy, zostawić sobie tabor i zasilacz. Reszte czyli tory na bettungsie sprzedać na allegro. :P Ktoś właśnie chyba tak zrobił bo wystawione są nowe tory bettungs takie jak dają w zestawie. Nie muszę się męczyć z dziwnymi łączeniami. Niektórzy chcą mieć bettungsa. Za te pieniążki moge dokupić tory a reszta mi zostaje więc moge pogłówczyć i się troche pouczyć na dzień dobry. To chyba nie jest głupie. ??
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

tompalec pisze:Więc piszecie, że ta przejściówka będzie dobra.
Na 100% będzie dobra. Powstanie tylko lekki uskok na styku torów, ale z tym sobie bez problemu pewnie poradzisz.
Jedyne co będziesz musiał zrobić, to wyjąć złączkę stosowaną w torach bettungs i zastosować dwie złączki od torów modelowych. (jedna wchodzi w skład takiego toru przejściowego, a drugą musisz sobie zorganizować).
Pozdrawiam,
Michał
tompalec

Tzn to , że będzie trzeba wyżej ułożyć tory to ja wiem. Więc piszecie, że ta przejściówka będzie dobra. Ja rozumiem, że najlepsze byłyby tory modelowe ale ja dopiero wchodzę w temat i chciałem zacząć od czegoś prostego tzn. zestaw startowy który bym mógł rozbudować delikatnie. Po to żeby załapać co i jak. Wiem, że na forum dużo jest opisane ale czasem na nim brakuje dośc prozaicznych spraw które dla was są normą a dla zielonego jak ja sprawiają problemy. Po za tym chodzi również o koszta. Mam troche torów więc chce zrobić z nich użytek. Wiem że wchodzę w zabawe dla ludzi z kasą, której w tej chwili nie mam za dużo. Dziękuje za miłe przyjęcie i pomoc :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

tompalec pisze:Witam. Jestem tu nowy ...
Witamy tompalec na ForumTT !!

Jak powyżej koledzy wspomnieli, przejście z betungsów na rurki można wykonać tylko poprzez tory modelowe, czyli praktycznie wystarczy 1 szt toru do zakupienia: przejściówka 83132.
:mrgreen:

Natomiast warto zastanowić się nad dalszymi planami zakupów czy betungsy, modelowe czy ew. rurkowe. Tu odsyłam do wcześniejszych dyskusji na naszym Forum (np. Szukaj + tory).
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

SU46-046 pisze: jeszcze trochu zielony.
No troszeczkę :> Na upartego można zastosować przejściówkę z modelowych na rurki przy bettungsach, ale tory na podsypce są umieszczone troszkę wyżej i jak podłączysz jedno z drugim to rurki będą sie wyginać w dół. Można coś podłożyć pod tory, ale z tym też będzie trochę kombinowania. Także lepiej kupić więcej bettungsów albo jeździć na samych rurkach (z tego płynie jeszcze sugestia na przyszłość odrazu kupować modelowe, które są o niebo lepsze od rurek.) :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 11:23 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Post autor: SU46-046 »

Bettungsy dają się bez problemu połączyc z modelowymi więc ta przejściówka powinna pasowac. Chyba że sie mylę bo też jestem jeszcze trochu zielony. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”