Przejściówka rurkowe-bettungs?
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Przejściówka rurkowe-bettungs?
mam podobny zamiar zrobic z torami z podkladem bettungs
W sumie macie rację. Nie ma to jak ludzie którzy w tym głęboko siedzą
Chociaż myślę, że jak przyjdzie pora to posłuże się allegro. Do mnie przemawia to co pisaliście, żeby zdecydować się na jeden rodzaj torów. Ktoś inny będzie potrzebował bettungsów więc skorzysta, a ja nie będę żałował.
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 12:59 przez tompalec, łącznie zmieniany 2 razy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
To podstawa tego hobby...senior pisze: chwilke przy tym sie pobawic,

-
- Kontakt:
I z tym sie wszyscy zgadzamy. Ale zauwaz ze osoba ktora PIERWSZY RAZ ma bettungs w ręce czytajac ze cos bedzie w 100% dobrze uznaje ze to dziala bez dodatkwoych dzialan. A jak przeczytasz cala wypowiedz to zauwaz jej znaczene jest takie:michuchu pisze:Jedyne co będziesz musiał zrobić, to wyjąć złączkę stosowaną w torach bettungs i zastosować dwie złączki od torów modelowych. (jedna wchodzi w skład takiego toru przejściowego, a drugą musisz sobie zorganizować).
-nie mozna kupic i wsadzic od razu,
-trzeba dokupic cos jeszcze i chwilke przy tym sie pobawic,
-jesli tak - to proponuje wziac kombinerki i zastanowic sie czy samemu nie opalca sie zrobci toru przejsciowego, bo zawsze kilka zlotych w kieszeni.
A tego ze tory przejsciowe mozna wykorzystac przy przejsciu Bet-rurki nikt nie kwestionuje.

POzdrawiam serdecznie
senior
Ostatnio zmieniony 15 lis 2007, 11:20 przez senior, łącznie zmieniany 1 raz.
- michuchu
- Kontakt:
A ja jeszcze raz piszę, że tor przejściowy będzie na 100% dobry. A o tym, że trzeba zastosować pomocniczy zabieg, to już pisałem wcześniej:senior pisze:A ja sie pozwole nie zgodzic z tym stwierzdeniem w 100%michuchu pisze:Na 100% będzie dobra.
Zdjęcia chyba wyjaśnią to lepiej niż tysiąc słów pisanych.michuchu pisze:Jedyne co będziesz musiał zrobić, to wyjąć złączkę stosowaną w torach bettungs i zastosować dwie złączki od torów modelowych. (jedna wchodzi w skład takiego toru przejściowego, a drugą musisz sobie zorganizować).
1. Tor bettung oraz przejściówka + dodatkowa złączka, którą trzeba zorganizować:

2. Należy wyjąć złączkę z toru bettung:

3. Standardową złączkę zakładamy na drugą szynę toru przejściowego:

4. Łączymy oba tory i gotowe:

Myślę, że teraz jest już wszystko jasne.
Pozdrawiam,
Michał
Ostatnio zmieniony 15 lis 2007, 10:22 przez michuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadzam się z przedpisarzem
Odpisali do mnie z modelmanii i wychodzi na to, że fabrycznie nie ma takiego połączenia a kombinować nie warto. Myśle, żę ten pomysł z allegro jest najlepszym rozwiązaniem. Jeszcze mam trochę czasu. Idą święta a dzieci w rodzinie cała banda
. Po nowym roku mam zamiar zacząć działać szerzej w tej kwestii.

-
- Kontakt:
A ja sie pozwole nie zgodzic z tym stwierzdeniem w 100%michuchu pisze:Na 100% będzie dobra.

"Betenowe" oprocz zlaczy metalowych lapiacych szyny maja tez "plastiki" pod spodem - (metoda laczenia na pioro wpust). By polaczyc przjeciowke z bet. trzeba ten palstik wyjac -ale jednoczesnie trzeba wtedy dokupic/zrobic druga balszke ktora bedzie trzymac szyne w tamtym miejscu.
Druga uwaga jest taka ze tor przejsciowy to NIC INNEGo jak zwykla rurka scnieta u spodu tak ze mniej wiecej przypomina dwuteownik z torow modelowych. KAzdy za pomoca malych obc. moze to zrobic sam -a blaszki trzymajace szyny i tak trzeba dokupic/zrobic.
To tylko taka moja uwaga.
Pozdrawiam
senior
Ostatnio zmieniony 08 lis 2007, 08:03 przez senior, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Czesc mozna kupic zestaw startowy na modelowych torach i przejcowke.
-
- Kontakt:
To jest bardzo mądre bo sprzedając elementy zestawu raz że odzyskasz część pieniędzy, dwa w przyszłości możesz zarobić na sprzedawanym taborze bo podliczając wszystko osobno wyjdzie dużo drożej niż w zestawie 

Witam. Znalazłem dzisiaj inny sposób. Moge kupić zestaw startowy, zostawić sobie tabor i zasilacz. Reszte czyli tory na bettungsie sprzedać na allegro.
Ktoś właśnie chyba tak zrobił bo wystawione są nowe tory bettungs takie jak dają w zestawie. Nie muszę się męczyć z dziwnymi łączeniami. Niektórzy chcą mieć bettungsa. Za te pieniążki moge dokupić tory a reszta mi zostaje więc moge pogłówczyć i się troche pouczyć na dzień dobry. To chyba nie jest głupie. 

- michuchu
- Kontakt:
Na 100% będzie dobra. Powstanie tylko lekki uskok na styku torów, ale z tym sobie bez problemu pewnie poradzisz.tompalec pisze:Więc piszecie, że ta przejściówka będzie dobra.
Jedyne co będziesz musiał zrobić, to wyjąć złączkę stosowaną w torach bettungs i zastosować dwie złączki od torów modelowych. (jedna wchodzi w skład takiego toru przejściowego, a drugą musisz sobie zorganizować).
Pozdrawiam,
Michał
Tzn to , że będzie trzeba wyżej ułożyć tory to ja wiem. Więc piszecie, że ta przejściówka będzie dobra. Ja rozumiem, że najlepsze byłyby tory modelowe ale ja dopiero wchodzę w temat i chciałem zacząć od czegoś prostego tzn. zestaw startowy który bym mógł rozbudować delikatnie. Po to żeby załapać co i jak. Wiem, że na forum dużo jest opisane ale czasem na nim brakuje dośc prozaicznych spraw które dla was są normą a dla zielonego jak ja sprawiają problemy. Po za tym chodzi również o koszta. Mam troche torów więc chce zrobić z nich użytek. Wiem że wchodzę w zabawe dla ludzi z kasą, której w tej chwili nie mam za dużo. Dziękuje za miłe przyjęcie i pomoc 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Witamy tompalec na ForumTTtompalec pisze:Witam. Jestem tu nowy ...

Jak powyżej koledzy wspomnieli, przejście z betungsów na rurki można wykonać tylko poprzez tory modelowe, czyli praktycznie wystarczy 1 szt toru do zakupienia: przejściówka 83132.

Natomiast warto zastanowić się nad dalszymi planami zakupów czy betungsy, modelowe czy ew. rurkowe. Tu odsyłam do wcześniejszych dyskusji na naszym Forum (np. Szukaj + tory).
-
- Kontakt:
No troszeczkęSU46-046 pisze: jeszcze trochu zielony.

Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 11:23 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
- SU46-046
- Kontakt:
Bettungsy dają się bez problemu połączyc z modelowymi więc ta przejściówka powinna pasowac. Chyba że sie mylę bo też jestem jeszcze trochu zielony.