Moja makieTTa - Krzysztof F

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Krzysztof F
Kontakt:

Makieta cd.

Post autor: Krzysztof F »

Tak, wiem, że słabą stroną jest ten wiadukt i brak mostu. Problem w tym, że gotowe półprodukty są do odcinków prostych a nie po łuku. Coś z tym zrobię. Co do zwrotnic po łuku przy zjeździe z nasypu - nie bardzo da sie je tam zastosować, bo wymiary pozostałych torów narzucają takie a nie inne rozwiązanie. Oczywiście racja - co do torów modelowych. Szkoda tylko byłopy demontować całość i przechodzić na modelowe (wymiary no i koszty). W modelowych będzie następna przyzwoita makieta. Budynki są zdejmowane bo we wnętrzu będzie oświetlenie - zdejmowane dla ew, wymiany żarówek.
Same nasypy moge przerobić ale tylko w ten sposób, aby dać zieleń na boki (wymiary i brak miejsca, albo na arkady murowane).
Pozostanie sprawa mchów, zakrzaczenia, trawników, dodatkowych drzewek itd.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Moja makieTTa - Krzysztof F

Post autor: Maciej »

Układ torowy jest dobry, jedyną zmianą, jaką bym tam wprowadził to rozjazdy łukowe łączące tor prowadzący w dół z pochylni z dwoma torami na szlaku. Daje to większe możliwości.
Obrazek
Szkoda, że nie zastosowałeś torów modelowych. Warto tez pomyśleć nad sterowaniem cyfrowym w przyszłości. Co do krajobrazu możesz na początek popracować nad „pochylnią”. Jest tam wąsko – przynajmniej tak widać na zdjęciach, możesz zastosować arkady kamienne, będą lepiej się prezentowały niż drukowane cegły. Możesz również sam wykonać takie ścianki. No i wiadukt – tu kłaniają się elementy blachownic żeby jakoś z tego wybrnąć.
Jak ją przechowujesz? Czy budynki są zdejmowane?
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 14:43 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof F
Kontakt:

Makieta cd:

maciej_kolej pisze:Makieta z tego co widzę ma służyć tylko do obserwacji pociągów - reszta czyli krajobraz to tylko dodatek? Pytam bo z tej makiety można jeszcze co nieco wydusić piękna ;)
No właśnie jest za mało miejsca na peronie przy dworcu- ale jest i mało miejaca na makietę. Jestem otwarty na propozycje co do zmian, technologii itd. Czekam na uwagi.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 12:35 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Makieta z tego co widzę ma służyć tylko do obserwacji pociągów - reszta czyli krajobraz to tylko dodatek? Pytam bo z tej makiety można jeszcze co nieco wydusić piękna ;)
Krzysztof F
Kontakt:

Prace przy makiecie

Stacja zmieni nazwę na Sforne Gacie. Gotowe są krawężniki. Pozstało podświetlenie budynków i instalacja latarń . Latarnie jednopunktowe i żarówki z oprawkami dp płyty już są na składzie.No i pozostanie jeszcze sprawa nieszczęsnych mat trawiastych wygladających jak trawnik. Co proponujecie z tym zrobić? Myślę o techonologii Patchwork albo prościej - wikol na to co jest i obsianie posypką. Później ewenutualnie żywopłoty i zakrzaczenie. Front robót ruszy dopiero w grudniu z braku czasu. Zdjęcia po zakończeniu prac.
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Plany

Post autor: gbbsoft »

Krzysztof F pisze:Plany - opinie o makiecie i dokończenie. Ewentualna budowa nowej makiety już na torach modelowych - vide stara makieta Charakterka.
To dobry pomysł... Przy następnej makiecie proponuje przynajmniej 3 miejsca (np: przy peronach), gdzie pociągi mogły by się "normalnie" zatrzymać...
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 11:14 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof F
Kontakt:

Plany

gbbsoft pisze:A jakie plany na najbliższy okres?
;)
Plany - opinie o makiecie i dokończenie. Ewentualna budowa nowej makiety już na torach modelowych - vide stara makieta Charakterka.
Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 11:01 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof F
Kontakt:

Zdjęcia cd.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Uff...to już wszystkie zdjęcia. Ta ulica przy stacji to ulica Dworcowa. To pewnie od tego bezdomnego ,który mieszka na dworcu.
A teraz otwieramy puszkę z Pandorą...tfu....Pandory.
Teraz możecie nawrzucać autorowi.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 10:44 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

A jakie plany na najbliższy okres?
Krzysztof F
Kontakt:

Zdjęcia cd

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jutro ostatnia część zdjęć.
;)
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 08:32 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof F
Kontakt:

CDN.

Cd makietowe klimaty:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Uff na dzisiaj wystarczy. Jutro - cdn :)

Poprawiono układ zdjęć
Moderator: jarkoTT
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 11:03 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 4 razy.
Krzysztof F
Kontakt:

Moja makieTTa - Krzysztof F

Witam forumowiczów. :D
Na początek kilka słów historii. Moje początki to przełom lat 60/70 (wtedy Zeuke) i CSH. Pierwszy zestaw - podły gagarinek i dwa wagony towarowe z zestawu TT Start. Potem dłuuuga przerwa. Ale stara...nie rdzewieje. W ubiegłym roku powróciłem do TT. No i efekty mojej pracy przez całą jesień - makieta TT. Ponieważ to jest pierwsza moja makieta proszę o wyrozumiałość i sprawiedliwą ocenę. Sam zdaję sobie sprawę z multum błędów. Ale świeże oko dostrzeże inne. A teraz o samej makieci: wykonana na płycie 180x80 cm. Całość posadowiona na ...desce do prasowania bo stoi na wysokości 74 cm od podłogi. Zawiera układ trzy torowy. Tory - niestety rurki. Sześć zwrotnic elektromagnetycznych BTTB, w tym anglik. Klawiaturki sterujące. Zasilanie FZ-1. Składy: - towarowy BR 86 (tendrzak (Tkt3 na PKP) nie zwaloryzowany i dwa wagony towarowe w tym chłodnia, osobowy BR 35 i Bipa PKP, pośpieszny - Ludmiła BR 130 i dwa Y. Loki oświetlone, wagony -póki co, brak oświetlenia.
Zabudowa miasta: stacja Marcinkowice, nastawnia, magazyn z budynkiem administracyjnym, pensjonat, kamienice mieszkalne w tym z Apteką, ratusz z bankiem na parterze, kamienice ze sklepem warzywniczym oraz kwiaciarnią. Komplet drzewek, samochód ciężarowy z ładunkiem drewna właśiwy dla epoki. Epoka - przełom lat 60/70 linia drugorzędna. Ze względu na epokę i linię - na makiecie brak lokomotyw elektrycznych. Komplet figurek kolejarzy i podróżnych (Preiser, Faller). Brak jeszcze latarń i podświetlenia budynków. Bydynki nie umocowane do płyty - bo co będzie z wymianą np. żarówek? Imitacja ulicy(bruk), chodników. W domkach szyby, zasłony, firanki. W niektórych skrzynki z kwiatami. Całość zabudowy Auhagen. W nastawni we wnętrzu pulpit nastawczy. W magazynie towarowym mały bajerek - wszystkie drzwi przesuwne.
No i to tyle a teraz obiecane zdjęcia.
Na początku przyszła paka z Modelmanii:

Obrazek
A potem do roboty:
Obrazek Obrazek
I całość makiety - widok ogólny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No i makietowe klimaty:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No i na dzisiaj tyle bo padła stronka imageshack - nie otwiera się. Cdn ;)
Poprawiono błędy i układ zdjęć
Moderator: jarkoTT
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 11:12 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 6 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”