Moja makieTTa - Krzysztof F
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Makieta cd.
Tak, wiem, że słabą stroną jest ten wiadukt i brak mostu. Problem w tym, że gotowe półprodukty są do odcinków prostych a nie po łuku. Coś z tym zrobię. Co do zwrotnic po łuku przy zjeździe z nasypu - nie bardzo da sie je tam zastosować, bo wymiary pozostałych torów narzucają takie a nie inne rozwiązanie. Oczywiście racja - co do torów modelowych. Szkoda tylko byłopy demontować całość i przechodzić na modelowe (wymiary no i koszty). W modelowych będzie następna przyzwoita makieta. Budynki są zdejmowane bo we wnętrzu będzie oświetlenie - zdejmowane dla ew, wymiany żarówek.
Same nasypy moge przerobić ale tylko w ten sposób, aby dać zieleń na boki (wymiary i brak miejsca, albo na arkady murowane).
Pozostanie sprawa mchów, zakrzaczenia, trawników, dodatkowych drzewek itd.
Same nasypy moge przerobić ale tylko w ten sposób, aby dać zieleń na boki (wymiary i brak miejsca, albo na arkady murowane).
Pozostanie sprawa mchów, zakrzaczenia, trawników, dodatkowych drzewek itd.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Re: Moja makieTTa - Krzysztof F
Układ torowy jest dobry, jedyną zmianą, jaką bym tam wprowadził to rozjazdy łukowe łączące tor prowadzący w dół z pochylni z dwoma torami na szlaku. Daje to większe możliwości.

Szkoda, że nie zastosowałeś torów modelowych. Warto tez pomyśleć nad sterowaniem cyfrowym w przyszłości. Co do krajobrazu możesz na początek popracować nad „pochylnią”. Jest tam wąsko – przynajmniej tak widać na zdjęciach, możesz zastosować arkady kamienne, będą lepiej się prezentowały niż drukowane cegły. Możesz również sam wykonać takie ścianki. No i wiadukt – tu kłaniają się elementy blachownic żeby jakoś z tego wybrnąć.
Jak ją przechowujesz? Czy budynki są zdejmowane?

Szkoda, że nie zastosowałeś torów modelowych. Warto tez pomyśleć nad sterowaniem cyfrowym w przyszłości. Co do krajobrazu możesz na początek popracować nad „pochylnią”. Jest tam wąsko – przynajmniej tak widać na zdjęciach, możesz zastosować arkady kamienne, będą lepiej się prezentowały niż drukowane cegły. Możesz również sam wykonać takie ścianki. No i wiadukt – tu kłaniają się elementy blachownic żeby jakoś z tego wybrnąć.
Jak ją przechowujesz? Czy budynki są zdejmowane?
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 14:43 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Makieta cd:
No właśnie jest za mało miejsca na peronie przy dworcu- ale jest i mało miejaca na makietę. Jestem otwarty na propozycje co do zmian, technologii itd. Czekam na uwagi.maciej_kolej pisze:Makieta z tego co widzę ma służyć tylko do obserwacji pociągów - reszta czyli krajobraz to tylko dodatek? Pytam bo z tej makiety można jeszcze co nieco wydusić piękna
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 12:35 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Makieta z tego co widzę ma służyć tylko do obserwacji pociągów - reszta czyli krajobraz to tylko dodatek? Pytam bo z tej makiety można jeszcze co nieco wydusić piękna 

-
- Kontakt:
Prace przy makiecie
Stacja zmieni nazwę na Sforne Gacie. Gotowe są krawężniki. Pozstało podświetlenie budynków i instalacja latarń . Latarnie jednopunktowe i żarówki z oprawkami dp płyty już są na składzie.No i pozostanie jeszcze sprawa nieszczęsnych mat trawiastych wygladających jak trawnik. Co proponujecie z tym zrobić? Myślę o techonologii Patchwork albo prościej - wikol na to co jest i obsianie posypką. Później ewenutualnie żywopłoty i zakrzaczenie. Front robót ruszy dopiero w grudniu z braku czasu. Zdjęcia po zakończeniu prac.
Pozdrawiam Krzysztof
Pozdrawiam Krzysztof
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: Plany
To dobry pomysł... Przy następnej makiecie proponuje przynajmniej 3 miejsca (np: przy peronach), gdzie pociągi mogły by się "normalnie" zatrzymać...Krzysztof F pisze:Plany - opinie o makiecie i dokończenie. Ewentualna budowa nowej makiety już na torach modelowych - vide stara makieta Charakterka.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 11:14 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Plany
gbbsoft pisze:A jakie plany na najbliższy okres?

Plany - opinie o makiecie i dokończenie. Ewentualna budowa nowej makiety już na torach modelowych - vide stara makieta Charakterka.
Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 11:01 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zdjęcia cd.

Uff...to już wszystkie zdjęcia. Ta ulica przy stacji to ulica Dworcowa. To pewnie od tego bezdomnego ,który mieszka na dworcu.
A teraz otwieramy puszkę z Pandorą...tfu....Pandory.
Teraz możecie nawrzucać autorowi.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 10:44 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 2 razy.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
A jakie plany na najbliższy okres?
-
- Kontakt:
Zdjęcia cd
Ostatnio zmieniony 09 sie 2007, 08:32 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
CDN.
Cd makietowe klimaty:

Uff na dzisiaj wystarczy. Jutro - cdn
Poprawiono układ zdjęć
Moderator: jarkoTT

Uff na dzisiaj wystarczy. Jutro - cdn

Poprawiono układ zdjęć
Ostatnio zmieniony 10 sie 2007, 11:03 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Moja makieTTa - Krzysztof F
Witam forumowiczów.
Na początek kilka słów historii. Moje początki to przełom lat 60/70 (wtedy Zeuke) i CSH. Pierwszy zestaw - podły gagarinek i dwa wagony towarowe z zestawu TT Start. Potem dłuuuga przerwa. Ale stara...nie rdzewieje. W ubiegłym roku powróciłem do TT. No i efekty mojej pracy przez całą jesień - makieta TT. Ponieważ to jest pierwsza moja makieta proszę o wyrozumiałość i sprawiedliwą ocenę. Sam zdaję sobie sprawę z multum błędów. Ale świeże oko dostrzeże inne. A teraz o samej makieci: wykonana na płycie 180x80 cm. Całość posadowiona na ...desce do prasowania bo stoi na wysokości 74 cm od podłogi. Zawiera układ trzy torowy. Tory - niestety rurki. Sześć zwrotnic elektromagnetycznych BTTB, w tym anglik. Klawiaturki sterujące. Zasilanie FZ-1. Składy: - towarowy BR 86 (tendrzak (Tkt3 na PKP) nie zwaloryzowany i dwa wagony towarowe w tym chłodnia, osobowy BR 35 i Bipa PKP, pośpieszny - Ludmiła BR 130 i dwa Y. Loki oświetlone, wagony -póki co, brak oświetlenia.
Zabudowa miasta: stacja Marcinkowice, nastawnia, magazyn z budynkiem administracyjnym, pensjonat, kamienice mieszkalne w tym z Apteką, ratusz z bankiem na parterze, kamienice ze sklepem warzywniczym oraz kwiaciarnią. Komplet drzewek, samochód ciężarowy z ładunkiem drewna właśiwy dla epoki. Epoka - przełom lat 60/70 linia drugorzędna. Ze względu na epokę i linię - na makiecie brak lokomotyw elektrycznych. Komplet figurek kolejarzy i podróżnych (Preiser, Faller). Brak jeszcze latarń i podświetlenia budynków. Bydynki nie umocowane do płyty - bo co będzie z wymianą np. żarówek? Imitacja ulicy(bruk), chodników. W domkach szyby, zasłony, firanki. W niektórych skrzynki z kwiatami. Całość zabudowy Auhagen. W nastawni we wnętrzu pulpit nastawczy. W magazynie towarowym mały bajerek - wszystkie drzwi przesuwne.
No i to tyle a teraz obiecane zdjęcia.
Na początku przyszła paka z Modelmanii:

A potem do roboty:

I całość makiety - widok ogólny:

No i makietowe klimaty:

No i na dzisiaj tyle bo padła stronka imageshack - nie otwiera się. Cdn
Poprawiono błędy i układ zdjęć

Na początek kilka słów historii. Moje początki to przełom lat 60/70 (wtedy Zeuke) i CSH. Pierwszy zestaw - podły gagarinek i dwa wagony towarowe z zestawu TT Start. Potem dłuuuga przerwa. Ale stara...nie rdzewieje. W ubiegłym roku powróciłem do TT. No i efekty mojej pracy przez całą jesień - makieta TT. Ponieważ to jest pierwsza moja makieta proszę o wyrozumiałość i sprawiedliwą ocenę. Sam zdaję sobie sprawę z multum błędów. Ale świeże oko dostrzeże inne. A teraz o samej makieci: wykonana na płycie 180x80 cm. Całość posadowiona na ...desce do prasowania bo stoi na wysokości 74 cm od podłogi. Zawiera układ trzy torowy. Tory - niestety rurki. Sześć zwrotnic elektromagnetycznych BTTB, w tym anglik. Klawiaturki sterujące. Zasilanie FZ-1. Składy: - towarowy BR 86 (tendrzak (Tkt3 na PKP) nie zwaloryzowany i dwa wagony towarowe w tym chłodnia, osobowy BR 35 i Bipa PKP, pośpieszny - Ludmiła BR 130 i dwa Y. Loki oświetlone, wagony -póki co, brak oświetlenia.
Zabudowa miasta: stacja Marcinkowice, nastawnia, magazyn z budynkiem administracyjnym, pensjonat, kamienice mieszkalne w tym z Apteką, ratusz z bankiem na parterze, kamienice ze sklepem warzywniczym oraz kwiaciarnią. Komplet drzewek, samochód ciężarowy z ładunkiem drewna właśiwy dla epoki. Epoka - przełom lat 60/70 linia drugorzędna. Ze względu na epokę i linię - na makiecie brak lokomotyw elektrycznych. Komplet figurek kolejarzy i podróżnych (Preiser, Faller). Brak jeszcze latarń i podświetlenia budynków. Bydynki nie umocowane do płyty - bo co będzie z wymianą np. żarówek? Imitacja ulicy(bruk), chodników. W domkach szyby, zasłony, firanki. W niektórych skrzynki z kwiatami. Całość zabudowy Auhagen. W nastawni we wnętrzu pulpit nastawczy. W magazynie towarowym mały bajerek - wszystkie drzwi przesuwne.
No i to tyle a teraz obiecane zdjęcia.
Na początku przyszła paka z Modelmanii:

A potem do roboty:

I całość makiety - widok ogólny:

No i makietowe klimaty:

No i na dzisiaj tyle bo padła stronka imageshack - nie otwiera się. Cdn

Poprawiono błędy i układ zdjęć
Ostatnio zmieniony 05 lis 2007, 11:12 przez Krzysztof F, łącznie zmieniany 6 razy.