Moduł Edwarda
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduł Edwarda
Ostrzegałem
Jak ją Edwardzie przykleisz tylko na brzegach i zrobisz łagodne przejście np. na Polaka to jakoś da się przełknąć.

-
- Kontakt:
Ostrzegaliśmy 

-
- Kontakt:
Mam już Faller'a 180766.
Nie chce mi się wierzyć, że to taki jasny seledyn
Nie chce mi się wierzyć, że to taki jasny seledyn

http://www.tram.prv.pl/ - I Ty zostaniesz motorniczym!
-
- Kontakt:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=20675#20675
Zgodnie z zaleceniami sTTandardu mata powinna być na brzegach od strony profili, w środku niekoniecznie.
Moim zdaniem należy stosować ją wyłącznie w niezbędnej ilości ze względu na jej oczoj.... kolor.
Zgodnie z zaleceniami sTTandardu mata powinna być na brzegach od strony profili, w środku niekoniecznie.
Moim zdaniem należy stosować ją wyłącznie w niezbędnej ilości ze względu na jej oczoj.... kolor.
- drlukasz
- Kontakt:
W zaleceniach sTTandardu jest mata Faller 766 na 5 cm od granicy modułu...Edward pisze:Teraz mam pytanie jak zacząć zieleń na brzegach, żeby pasowała do innych modułów?
W zaleceniu jest Heki-Flor tylko pytanie: mata? i jaki numer, żeby zieleń pasowała?
Heki Flor to siateczka z gąbką...
Ostatnio zmieniony 20 gru 2007, 10:11 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Temat się trochę rozdwoił i gubię się w tym do kogo są skierowane pytania 
Teraz mam pytanie jak zacząć zieleń na brzegach, żeby pasowała do innych modułów?
W zaleceniu jest Heki-Flor tylko pytanie: mata? i jaki numer, żeby zieleń pasowała?

Teraz mam pytanie jak zacząć zieleń na brzegach, żeby pasowała do innych modułów?
-
- Kontakt:
Chyba mam jakieś de ja vu "cy cuś" takiego...
Ale wracając do tematu – mnie ciekawi co zrobisz w kwestii akustyki bo duden szykuje się nieziemski. Coś jakby rozsypać groch na werbel

Ale wracając do tematu – mnie ciekawi co zrobisz w kwestii akustyki bo duden szykuje się nieziemski. Coś jakby rozsypać groch na werbel

-
- Kontakt:
Mnie z kolei zastanawia jak będziesz go skręcał z innymi modułami... 

-
- Kontakt:
No nieźle. Rozumiem, że ścianki boczne "idą" w dalszej kolejności (jeśli chodzi o kolejność montażu "konstrukcji")ArturSch pisze:Innym rozwiązaniem jest wypełnienie przestrzeni skrzynki (tzn pomiędzy ściankami bocznymi i czołowymi) PŁYTĄ czy to sklejką/paździerzową czy styropianem/pianką o odpowiedniej grubości klejoną na całym obwodzie skrzynki, nawet tak: (obrazek)

A to "wypełnienie" to styrodur? Rozumiem, że docinają takie arkusze (na wymiar) z idealnie prostopadłymi ściankami... drogo taki klocek

Ostatnio zmieniony 18 gru 2007, 16:34 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Sam napisałeś powyżej, że dzięki listwie wzdłużnej: "Wymiar z pewnością będzie się trzymał kąta prostego pomiędzy ścianką boczną, a profilem czołowym". Ponadto, zobacz zdjęcie, w rogach ścianka boczna/profil przejściowy zastosowano klocki usztywniające (łby wkrętów). Taka konstrukcja z materiałów o widocznej na zdjęciu grubości nie powinna być podatna na zniekształcenia.Jarek pisze:Same wręgi nie zabezpieczą tego kąta prostego .
Innym rozwiązaniem jest wypełnienie przestrzeni skrzynki (tzn pomiędzy ściankami bocznymi i czołowymi) PŁYTĄ czy to sklejką/paździerzową czy styropianem/pianką o odpowiedniej grubości klejoną na całym obwodzie skrzynki, nawet tak:

(przykład, a nie gotowa konstrukcja. :-)
-
- Kontakt:
...i nie wiem czy to co zastosowałeś nie jest lepsze. Ta podłużna "listwa" doklejona do ścianki bocznej dobrze ją "wyprostowała" i usztywniła. Wymiar z pewnością będzie się trzymał kąta prostego pomiędzy ścianką boczną, a profilem czołowym. Same wręgi nie zabezpieczą tego kąta prostego tak jak twoje rozwiązanie bo sklejka na całej długości pomiędzy wręgą a profilem czołowym mogłaby się np o 2mm wygiąć.Edward pisze:Dziś dołożyłem dwie podłużne listewki po bokach wewnątrz - jako, że nie mogę zastosować standardowego rozwiązania szkieletu modułu. (...)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, 07:53 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:

Moduł się "zaśnieża". Styropian umocowałem pokaźną ilością wikolu. Całe szczęście, że udało mi się pół roku temu wygospodarować własny kąt na improwizowaną pracownię, bo kulki styropianu są wszędzie

Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 13:00 przez Edward, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
temat odbojnic wałkowaliśmyjakiś czas temu na forum N-ormy
o te 40cm chyba nikt nie będzie się czepiał
o te 40cm chyba nikt nie będzie się czepiał

-
- Kontakt:
9,60 m tylkoMisiek pisze:czy odbojnice sięgają na "przepisową" odległość poza przyczółek mostowy?
zależnie od przekazów ;-) odległość ta ma wynosić 10 lub 15m
Od czego zależy czy ma być 10 czy 15 m?
ps. chyba najlepsza metoda to złożyć coś na sucho, zrobić zdjęcie, wstawić na forum, poczekać tydzień-dwa, ewentualnie poprawić, przykleić

Ostatnio zmieniony 04 lis 2007, 16:43 przez Edward, łącznie zmieniany 2 razy.
- Misiek
- Kontakt:
czy odbojnice sięgają na "przepisową" odległość poza przyczółek mostowy?
jeszcze w kwestii malowania (bo za późno zajrzałem w wątek) - polecam spraj Tamiya FS1
kryje ładnie, już pierwszą warstwą i przy okazji nadaje podkładom kolor ;-)
nie trzeba się z pędzelkiem babrać ;-)
jeszcze w kwestii malowania (bo za późno zajrzałem w wątek) - polecam spraj Tamiya FS1
kryje ładnie, już pierwszą warstwą i przy okazji nadaje podkładom kolor ;-)
nie trzeba się z pędzelkiem babrać ;-)