Modele Jago

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Modele Jago

Post autor: ArJu »

Dzięki panowie! Tych kilka postów wystarczyło mi, aby skorygować plany zakupowe na najbliższy czas.

Pozdrawiam,
Artur
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Z Jago wyglada to tak : BR 55 czyli Tp4 , ogólnie sprawia dobre wrażenie, do minusów nalezy zastosowanie białych ledów oraz ogólnie wygląd wiązarów, może nie ich jakość ale ułozenie np dziwne i raczej niepotrzebne załamania. Niezbyt to realistyczne.
W BR 94 te minusy zostały poprawione. Moim zdaniem jeździ super, bardzo ładnie sie też prezentuje. Widać znaczny skok jakosciowy np wobec modelu BR 55. Wiazary wzorem Beckmanna powinny jednak byc bardziej filigranowe.
BR 93 jako model, który powstał po BR 55, niestety ma te minusy, które posiada poprzednik. To widać na zdjęciach, ponieważ tego akurat modelu nie mam. Też zastanawiałem sie nad zakupem , natomiast widząc zdjęcia i czytając opinie na TT Board nie zdecydowałem sie jakoś do dzisiaj na zakup. Opinie o których tam przeczytałem pokrywają sie z moimi o BR 55 , natomiast sporo było też uwag, co do samej mechaniki, czego ja w swoich nie stwierdziłem, ale obawy jak widać pozostały :)
Fotek mam kilka, choć nie z Lipska, gdyby coś, puszcze Ci na priv te gorsze, te lepsze mogę wrzucić na forum
Ps. Raczej myslę teraz o BR 57 mechanika ta sama co w BR94 , polecam
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

WojTTek pisze:a jak to się ma do 24 Gutzolda ? modele są porównywalne cenowo i w wykonaniu ?
Jago wykonuje modele parowozow w postaci odlewow z metalu, z nakladana odzielnie armatura, co jest drozsza ale tez wyzej ceniona technologia (co widac na zdjeciu). Gutzold jak sie ukaze bedzie raczej dokladnym, ale odlewem z tworzywa.

Krzysztof
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

a jak to się ma do 24 Gutzolda ? modele są porównywalne cenowo i w wykonaniu ?
ArJu
Kontakt:

Modele Jago

Post autor: ArJu »

Z racji tego, iż w ofercie Jago są obecnie lub za chwilę będą co najmniej dwa modele lokomotyw, które występowały na PKP (BR93 - Tkt2, BR24 - Oi2), mam pytanko o jakość modeli tego producenta. Ponieważ nie jestem wyłącznie kolekcjonerem, a przeznaczeniem modelu nie byłaby wyłącznie gablotka, interesują mnie także właściwości jezdne, możliwość wyposażenia w dekoder, itp. Co do technologii wykonania, to - w/g mojej wiedzy - modele wytwarzane są głównie z metalu.
Dyskusja ogólna na temat jakości modeli Jago była już kiedyś prowadzona tutaj przy okazji innego tematu, ale może pojawiły się nowe fakty, np. ktoś miał bezpośredni kontakt z modelami albo może znajdzie się posiadacz BR93.
Żałuję, że nie podjąłem tej kwestii podczas wizyty w Lipsku, ale to może efekt pewnej niedyspozycji. Zrobiłem tylko fotkę BR24, ale BR93 już nie. Może ktoś zrobił takową?
Obrazek

PS. Kwestia ceny nie musi być tutaj poruszana.

Pozdrawiam,
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”