Sterowanie cyfrowe. Na jakich torach?

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
tompalec

Re: Sterowanie cyfrowe. Na jakich torach?

Post autor: tompalec »

O Boże jakie ja byki sadze! :oops: Przepraszam, zawsze miałem problemy z ortografią. :/
tompalec

Na razie zainwestowałem jakieś 40zł. Miałęm troche torów i dokupiłem. Będę musiał się zastanowić. ?? Widze że to jest większa sprawa.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

u Jarkotta DCC śmigało po jego makiecie ... ale zgadzam się z przedmówcą iż skoro zainwestowałeś/przymierzasz się do DCC to tylko na modelowych ...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

tompalec pisze:Czy na torach starego typu można używać sterowania cyfrowego
Tak, oczywiście.

Z punktu widzenia zasilania, tory to są dwa druty, które doprowadzają prąd do lokomotywy. Nie ma znaczenia jak są wykonane (bety, rurki czy modelowe).

Jednak trzeba powiedzieć o dwóch sprawach:

:arrow: pewność połączenia.
Wszelkie niekontakty, powstające w miejscach połączeń szyn, każde zaśniedzienie (nalot) na elementach łączących mają negatywny wpływ na przekazywanie prądu dalej. Szczególnie jest to zauważalne w analogu gdy podajemy ledwo kilka volt napięcia (wolna jazda lokomotywy) i okazuje się, że już po kilku szynach lokomotywa nie jedzie. :cry: W DCC mamy ten sam problem, ale nie jest on tak widoczny ponieważ lokomotywa jest zasilana napięciem ok 16 volt (przemienne) co przy kilku voltach spadku, nadal daje nam około 10-12 V zasilania. :) Jednak chwilowy (całkowity) brak zasilania powoduje stawanie loka i ponowne jego rozpędzanie do zadanej prędkości.

:arrow: kondensatorki przeciwzakłóceniowe.
W przyłączach zasilania (bettungsy i modelowe dla zasilania analogowego) dolutowano kondensatorki przeciwzakłóceniowe. W przypadku podłączenia DCC poprzez takie szyny, kondensatory te mogą powodować problemy, a w skrajnym przypadku uniemożliwić poprawną pracę DCC - należy je odłączyć. Z tym samym mamy do czynienia, gdy kondensatory są podłączone w wagonach (do stabilizacji oświetlenia = by nie mrugało) bezpośrednio do kół (bez prostownika).
Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 12:10 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Post autor: SU46-046 »

No wiesz jeśli chcesz zainwestowac w DCC to powinneś wymienic także tory. Nie widzałem jeszcze nigdzie żeby DCC jeździło po rurkach...
tompalec

Sterowanie cyfrowe. Na jakich torach?

Witam. Mam pytanie pewnie dla niektórych śmieszne ale ja np. tego nie wiem. Czy na torach starego typu można używać sterowania cyfrowego, czy może tylko modelowe się do tego nadają ?? Prosze o wyjaśnienie gdyż nie mogłem tego nigdzie znaleźć. Dziękuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”