Zacinający się Gagarin

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Re: Zacinający się Gagarin

Post autor: SU46-046 »

O co Ci chodzi? Coście się tak na mnie uwzięli? Wstawiłem przecież te ogonki!
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

SU46-046 pisze: [...] czy któryś się nada?[...]
Nie, to jakas podpucha jest. Ktos nas tu chyba "wkreca"...
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, 03:42 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Hmm, myślę jednak nad wymianą silnika. Mam w domu takie oto dwa, powiedzcie proszę czy któryś się nada?
Obrazek
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Tak, tak, już sobie z wszystkim poradziłem. Jeździ już ładnie. Nie wyrzucę jej za nic. :P Dziękuję wszystkim za okazaną tu pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, 13:08 przez SU46-046, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Gdyniak pisze:Chyba to nie ten Gagar :) Jak wspomina kolega SU46-046 w pierwszym poście chodzi o 2-osiowy BTTB a jego się rozbiera przez delikarne odchylenie boków karoserii i wyjęcie podwozia.
W tym z kolei zanim sie zdejmie nadwozie trzeba wyciagnac sprzegi modelowe. A potem rozchylic pudlo i zdjac je z modelu.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, 13:08 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

oelka pisze:Nic z tego. Trzeba wyciagnac bufory z czolownic. Pudla da sie zdjac wowczas bez problemow.
Krzysztof
Chyba to nie ten Gagar :) Jak wspomina kolega SU46-046 w pierwszym poście chodzi o 2-osiowy BTTB a jego się rozbiera przez delikarne odchylenie boków karoserii i wyjęcie podwozia.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

SU46-046 pisze:Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale zadam jeszcze jedno pytanie bez którego nie dam rady wykonac tych wszystkich operacji. Może i jest ono trochę śmieszne ale nie chcę coś popsuc lub połamac. Jak rozebrac tego Gagarina żeby go nie uszkodzic?
BarTTek pisze:Zapewne trzeba rozchylić budę na ok 1mm z każdej strony i sama zejdzie, dalej odkręcać wszystkie śrubki i tyle :mrgreen:
Nic z tego. Trzeba wyciagnac bufory z czolownic. Pudla da sie zdjac wowczas bez problemow.

Krzysztof
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Zapewne trzeba rozchylić budę na ok 1mm z każdej strony i sama zejdzie, dalej odkręcać wszystkie śrubki i tyle :mrgreen:
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale zadam jeszcze jedno pytanie bez którego nie dam rady wykonac tych wszystkich operacji. Może i jest ono trochę śmieszne ale nie chcę coś popsuc lub połamac. Jak rozebrac tego Gagarina żeby go nie uszkodzic?
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

miano pisze:Wniosek nasuwa się sam ... ;)
Układ ??
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Tak szczerze mówiąc to tak jak ktoś pisał najlepszym miejscem dla tej loki jest Allegro. Nie wiedzieć czemu startówki potrafią osiagać dość wysokie ceny. Natomiast "pełnowartościowe" loki BTTB ostatnio chodzą dość tanio. Wniosek nasuwa się sam ... ;)
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Jest jeszcze jedno miejsce w tych podwoziach które można sprawdzić. Otóż znajdują się w nich takie kwadratowe niby lożyska a w nich malutkie metalowe kuleczki. Zadaniem ich jest zmniejszanie tarcia. Brak tych kuleczek powoduje że ośki mają za duże luzy i może to powodować zacinanie się lokomotywki. Jak będziesz rozbierał ponownie to podwozie to sprawdz czy we wszystkich tych kwadracikach są te kuleczki. Jeśłi są to OK jeśli nie ma to jest mały problem - skąd je wziąć. Otóz są podobne w metalowych zakończeniach wkładów do długopisów. Należy je wydłubać i wybrać największe i włożyć w te kwadraciki w podwoziu. Tam jest takie specjalne miejsce dla nich. Na koniec odrobina smaru i powinno podwozie chodzić jak nowe.
Można jeszcze poprawić własności elektryczne. Pisałem o tym chyba na starym forum. Do tych podwozi można dołożyć tzw. kondensatorowe koło zamachowe. Bierzemy dwa kondensatory elektrolityczne o pojemności ok 1000-1500uF łączymy je plusami (+) razem. Minusy (-) dolutowywujemy do odbieraków prądu z kół. Lokomotywka czy szynobus powinny lepiej jezdzić na torach i będą mniej podatne na przerwy prądu szczególnie na torach rurkach.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

brovarek pisze:1.Wyczyść obręcze koła, wiem ,że nie jest to polecany sposób, ale do "następnego razu" skuteczny: drobnym ściernym papierkiem ok 2000 - ale tylko chwilkę, przy włączonym silniczku, potem delikatnie rozpuszczalnikiem na patyczku
A nie lepiej pastą polerską, wyglądają jak nówki, nie niszczy się powierzchni :idea:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 18:56 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

To jeszcze wypróbuj sobie te rzeczy:
1.Wyczyść obręcze koła, wiem ,że nie jest to polecany sposób, ale do "następnego razu" skuteczny: drobnym ściernym papierkiem ok 2000 - ale tylko chwilkę, przy włączonym silniczku, potem delikatnie rozpuszczalnikiem na patyczku
2. Zobacz jak wyglądają blaszki, zrób z nimi to samo, ewentualnie wlutuj zamiast nich struny z gitary, ale to już trzeba ingerować w 100% oryginalność tego klasyka
3. Wymień koła na nowe ( te z nowych nazwijmy to stopów)
4. Udaj sie do wędkarskiego , kup ołów i broń Boże go nie utop , tylko dodaj mu kilka gramów.
Powinno zadziałać.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

BarTTek pisze:Obawiam się że najlepszym wyjściem jest pozbycie się tego wynalazku.... wiecznie zatrzymywał się w jednym i tym samym miejscu.
Gagarin 2 osiowy :) BTTB jest na podwoziu startowym. Na tym samym podwoziu jest LVT BTTB. Jestem w posiadaniu takowego w doskonałym stanie i chyba się go nie pozbędę. Jeździ badzo dobrze (oczywiście w kategoriach BTTB), bez zatrzymań. Zatrzymał mi się do tej pory może ze dwa razy na torach modelowych, na rozjeździe IBW (tu pokutują 2 osie...)

Pozdrawiam - Jacek
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 18:55 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”