A co ta?
http://www.mala-zeleznice.cz/wwwmazel/C ... 123253.htm
Obrotnica BTTB
Moderator: mod-Ogółem
-
- Kontakt:
- Witek M.
- Kontakt:
Re: Obrotnica BTTB
Byla kiedys calkiem ciekawa dyskusja na ten temat (na starym forum) http://forumtt.fora.pl/jak-i-z-czego-zr ... -t524.htmlIchu pisze: [...] Tez˙ zastanawia?em sie˛, jak precyzyjnie zatrzymywac´ obrotnice˛ na wybrane stanowisko. Mys´la?em o jakichs´ zatrzaskach, stykach elektrycznych, ale nic ma˛drego nie wymys´li?em...
Nie jestem elektronikiem, ale moz˙e silnik krokowy (np z lasera od CD-ROM) by?by do tego odpowiedni?
- Adamczewski
- Kontakt:
Szczerze mówiąc, też kiedyś po głowie chodziła mi budowa takiej obrotnicy, miałem nawet wycięte elementy z płyty MDF, ale projekt umarł śmiercią naturalną (może kiedyś do tego wrócę
Też zastanawiałem się, jak precyzyjnie zatrzymywać obrotnicę na wybrane stanowisko. Myślałem o jakichś zatrzaskach, stykach elektrycznych, ale nic mądrego nie wymyśliłem...
Nie jestem elektronikiem, ale może silnik krokowy (np z lasera od CD-ROM) byłby do tego odpowiedni?

Nie jestem elektronikiem, ale może silnik krokowy (np z lasera od CD-ROM) byłby do tego odpowiedni?
-
- Kontakt:
z chęcią bym sobie coś takiego zrobił ze sterowaniem, ale powiedzcie mi jak w tych wszystkich obrotnicach produkcji seryjnej jest rozwiązany patent zatrzymywania się jej dokładnie co do mm w miejscu przeznaczenia??!!
licznik obrotów silnika, jakieś czujniki czy co??ma ktos taki sprzęt w domu??
czekam na propozycje
licznik obrotów silnika, jakieś czujniki czy co??ma ktos taki sprzęt w domu??
czekam na propozycje
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
No proszę - jak widać wszystko już było 

- Marcin
- Kontakt:
Obrotnica na rurkach, ciekawe.
- Mariusz
- Kontakt:
Obrotnica BTTB
Widział ją ktoś może? Dziś dokonałem tego odkrycia wertując stare czasopisma w poszukiwaniu ciekawostek.

Znaleziona w Parowoziku 3/91

Znaleziona w Parowoziku 3/91
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 13:14 przez Mariusz, łącznie zmieniany 3 razy.