Lokomotywa spalinowa SM03 PKP (409Da) - Bartek
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: Lokomotywa spalinowa SM03 PKP (409Da) - Bartek
Do malowania tylko aerograf. Sam nad tym myślałem i zdecydowałem się właśnie na to rozwiązanie, jestem bardzo zadowolony. Efekty są doskonałe. Pomalowałem nim 3001 i nową wersję BR107.
- Witek M.
- Kontakt:
Bez trawienia ani rusz... Najbardziej jestem ciekaw rozwiązania napędu.Papcio pisze: [...] Teraz pozostają rynienki nad ściankami, poręcze i szczegóły budy. [...]
-
- Kontakt:
Daszek już jest, więc do środka nie będzie padało.
Najciężej było z odpowiednim wycięciem/wyprofilowaniem, tak aby dach płynnie przechodził w boczne ścianki. Teraz pozostają rynienki nad ściankami, poręcze i szczegóły budy. No i dopasowanie ostoi oraz jej "detale".
Pędzel do malowania odpada. Psuje to cały efekt, m.in. krawędzie i kąty wydają się nierówne.
,
, 
Przerobione są już wiązary, ślepa ośka, a kółka zmniejszyły średnicę z 9,0mm do około 8,5mm. Uda się jeszcze trochę utoczyć.

Następne fotki dam już pod koniec prac. Oby efekt końcowy był znośny.
Najciężej było z odpowiednim wycięciem/wyprofilowaniem, tak aby dach płynnie przechodził w boczne ścianki. Teraz pozostają rynienki nad ściankami, poręcze i szczegóły budy. No i dopasowanie ostoi oraz jej "detale".
Pędzel do malowania odpada. Psuje to cały efekt, m.in. krawędzie i kąty wydają się nierówne.

Przerobione są już wiązary, ślepa ośka, a kółka zmniejszyły średnicę z 9,0mm do około 8,5mm. Uda się jeszcze trochę utoczyć.

Następne fotki dam już pod koniec prac. Oby efekt końcowy był znośny.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 17:46 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
Sorki, że Ci tu wrzuce info o srednicach kół i innych bzdetkach (takie pytanie sie pojawiło, może ktoś wpadnie na jakis pomysł np pomierzy modele)
długosc ze zderzakami : 6940
szerokosc : 2970
rozstaw osi: 2500
śr kół : 950 mm,
Trzymam kciuki
długosc ze zderzakami : 6940
szerokosc : 2970
rozstaw osi: 2500
śr kół : 950 mm,
Trzymam kciuki

Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 07:44 przez brovarek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Malowanie było na szybko tylko do zdjęcia - teraz loka jest z powrotem biała
Ostateczne szlifowanie będzie oczywiście, ale wcześniej jeszcze kilka (kilka...) brakujących z zewnątrz elementów.
Ale dziękuję za uwagi
Silniczek od napędu CD z kompa, pasuje bardzo ładnie. Postaram się zastosować możliwie dużą zębatkę za ślimakiem aby zmniejszyć maksymalną prędkość loki, ale problem jest z miejscem. Prawdopodobnie prędkość i tak będzie przeskalowana
zawsze można oznaczyć ją jako 409Da i przyjąć 45km/h. Muszę to przemyśleć, bo rzeczywiście nieciekawie wyglądałaby SM03 pędząca 150km/h.

Ostateczne szlifowanie będzie oczywiście, ale wcześniej jeszcze kilka (kilka...) brakujących z zewnątrz elementów.
Ale dziękuję za uwagi

Właśnie z kołami jest problem... od biedy podejdą (chyba) te od V36 (konieczna będzie przeróbka wiązarów), ale sam nie wiem.... jak zamierzasz skonstruowac uklad przeniesienia napedu, oraz jaki silnik umiesciles w modelu?
Silniczek od napędu CD z kompa, pasuje bardzo ładnie. Postaram się zastosować możliwie dużą zębatkę za ślimakiem aby zmniejszyć maksymalną prędkość loki, ale problem jest z miejscem. Prawdopodobnie prędkość i tak będzie przeskalowana

Ostatnio zmieniony 21 paź 2007, 09:37 przez BarTT, łącznie zmieniany 2 razy.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Wyglada ciekawie.
Natomiast mam pytanie o to jakie zestawy kolowe zamierzasz zastosowac?
SM03 posiada przeciez kola szprychowe z napedem wiazarowym.
A druga rzecz, jak zamierzasz skonstruowac uklad przeniesienia napedu, oraz jaki silnik umiesciles w modelu? SM03 nalezy raczej do stosunkowo wolnych lokomotyw jej predkosc powinna sie miescic w zakresie gdzies do ok. 30km/h.
Krzysztof
Natomiast mam pytanie o to jakie zestawy kolowe zamierzasz zastosowac?
SM03 posiada przeciez kola szprychowe z napedem wiazarowym.
A druga rzecz, jak zamierzasz skonstruowac uklad przeniesienia napedu, oraz jaki silnik umiesciles w modelu? SM03 nalezy raczej do stosunkowo wolnych lokomotyw jej predkosc powinna sie miescic w zakresie gdzies do ok. 30km/h.
Krzysztof
- Ranger
- Kontakt:
Podszlufuj jeszcze ją przed ostatecznym malowaniem. Widać rysy, których nie pokryje farba. Proponuję papierek na początek 300 a potem 600. Zresztą dobrze to wiesz bo masz doświadczenie po Bipie.
-
- Kontakt:
Póki co używałem tylko arkuszy tworzywa, daszek będzie pewnie blaszany.
W założeniu jeździć będzie, ale muszę opracować cały napęd od podstaw. Silnik (widoczny na fotkach) siedzi idealnie, jest nawet miejsce na dekoder.
W założeniu jeździć będzie, ale muszę opracować cały napęd od podstaw. Silnik (widoczny na fotkach) siedzi idealnie, jest nawet miejsce na dekoder.
- SU46-046
- Kontakt:
Wow, jestem pod wrażeniem. Z czego go robisz? Będzie jeździc?
-
- Kontakt:
Lokomotywa spalinowa SM03 PKP (409Da) - Bartek
Przedstawiam pierwsze zdjęcia manewrowej spalinówki LS150 w skali TT. W chwili obecnej nie wiem czy będzie w oznaczeniu PKP (SM03) czy jako 409D(a).
Przede mną jeszcze mnóstwo pracy (szczególnie detale będą pracochłonne), ale myślę, że coś już jest zrobione. Lokomotywa powstaje od zera, jak do tej pory pochłonęła dobre kilkadziesiąt godzin roboty (niektóre elementy robiłem 3-4 razy zanim przeszły kontrolę jakości
)
Miejsca wewnątrz jest niewiele, ale wystarczająco by jakoś ciekawie je wykorzystać.
Na fotkach jest pomalowana "na próbę" i na szybko.
,
,
,
,
, 
Przede mną jeszcze mnóstwo pracy (szczególnie detale będą pracochłonne), ale myślę, że coś już jest zrobione. Lokomotywa powstaje od zera, jak do tej pory pochłonęła dobre kilkadziesiąt godzin roboty (niektóre elementy robiłem 3-4 razy zanim przeszły kontrolę jakości

Miejsca wewnątrz jest niewiele, ale wystarczająco by jakoś ciekawie je wykorzystać.
Na fotkach jest pomalowana "na próbę" i na szybko.

Ostatnio zmieniony 20 paź 2007, 18:47 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.