NEWAG ciag dalczy - 6Dg czyli modernizacja SM42

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Re: NEWAG ciag dalczy - 6Dg czyli modernizacja SM42

Post autor: Adamczewski »

I ja niestety także obserwuję, że w Polsce design i estetyka nie mają takiej wagi przy modernizacji czy nawet budowie pojazdów, obojętnie czy to kolejowych, czy samochodowych. I potem powstają różne takie groteskowe konstrukcje z oknami z różnych epok, kontrastami różnorakich brył i w ogóle straszydła.
Choć przyznam że w rzeczywistości ten dach nie wyglądał aż tak tragicznie, przydałoby się jednak trochę obłych kształtów, żeby konstrukcja wydawała się lżejsza.

Aha, wnętrze kabiny muszę pochwalić!!! ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witamy Maciekkr na ForumTT !!

Cieszymy się, że pojawia się na Forum ktoś kto ma związek z obecnymi modernizacjami taboru, a szczególnie gdy powstają konstrukcje o nowym Design.
Ten nowy wygląd, dla nas - tradycjonalistów - miłośników parowozów :mrgreen: bywa często szokujący, ale o gustach się nie dyskutuje.
:lol:
Maciekkr
Kontakt:

Post autor: Maciekkr »

Witajcie,
Jestem projektantem pulpitu i kolorystyki kabiny oraz zewnetrznej lokomotywy 6Dg (moja specjalność ergonomia stanowisk pracy - insdustrial design). Co do dachu jak i innych części konstruktorzy niestety dużo odgapili od Czechów - nie słuchali uwag designerskich przez co teraz na 2 egzemplarz zostaną wprowadzone zmiany na ile to możliwe. Niestety w Polsce design nie jest jeszcze rozumiany i jest czym niepotrzebnym, ale to sie zmienia.... Najlatwiej zmałpować zamiast zrobić lepiej...

W najblizszym czasie opis tej lokomotywy bedzie na www.transportszynowy.pl wiec zapraszam. Jezeli macie jakies pytania na ktore bede mógł odpowiedzieć to chętnie pomogę.

Pozdrawiam
MG
Awatar użytkownika
J.R.
Kontakt:

Post autor: J.R. »

Dodałem punkcik :)
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Az takiej mocy to ja nie mam. Punkt pomógł przydziela osoba zakładająca wątek
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

Mariusz jesteś nie oceniony :mrgreen:
DBv proszę o przyznanie Mariuszowi punkcika "Pomógł".
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Czy o to Ci chodzi ??
Skan ulotki z Trako.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Nie miałem jeszcze tej ulotki w ręce ... :roll:
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

A była tam szkic wymiarowy?
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Zbierając ulotki z Trako wiem, ba nawet zrobiłem zdjęcie jak do ostoi 6Dg jest przymocowana kieszeń do ulotek. Niestety ulotki nie mam, dziwne bo kojarzę że chyba wyjmowałem ? Tak więc jak ktoś posiada ulotkę od 6Dg proszę o skan tej ulotki lub czytelne zdjęcia. z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Byłoby miło, jakby się te zdjęcia dało zrobić. A na TRAKO właśnie ta maszyna ma być.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Ja będę jutro po południu i pojutrze od rana na Trako, więc postaram zrobić fotki na których by Ci zależało. O ile oczywiście będzie ta lokomotywa ;)
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

A mi się podoba. Wygląda całkiem nieźle. Daszek jak daszek kwestia gustu - fakt, że wygląda masywnie, ale tak niestety często wygląda wiele elementów współczesnych konstrukcji.

Przy okazji mam nastepująca prośbę/pytanie

Sprawa dotyczy aktualnego TRAKO, gdzie wystawia się m.in. NEWAG. Konkretnie chodzi mi tu o ich nowe dziecko czyli kolejne wcielenie "stonki", tym razem oznaczonej jako 6Dg (w malowaniu Huty Częstochowa), która na TRAKO ma być wystawiana. I tu moja prośba. Czy byłaby możliwość wykonania dokumentacji foto tej maszyny jakąś cyfrówką? Chodzi tutaj o wszelkie zdjęcia przedstawiające detale (wózki, podwozie, czołownica, napisy itp) jak i ogół (tzn od przodu, tyłu, z jednej, z dugiej strony, pod kątem takim siakim i owakim).
Znalazłem to cudo wczroaj i chyba do nich napisze (tzn NEWAG), może mają jakichś szkic schematyczny z wymiarami podstawowymi, może jakaś ulotka albo co - może będą chcieli ze mną rozmawiać. Bez jednak dokładnej fotodokumentacji nawet najlepsze szkice od strony bocznej i czołowej nic nie dadzą, a ja na TRAKO być nie mogę i nie wiem czy będę miał okazję tą maszynę kiedyś spotkać.

Wprawdzie ostatnio czasu mam mało, ale od dawna chodzi za mną jakiś współczesny projekt polskiej myśli konstrukcyjnej. 311 od Newagu odpada bo ma za dużo "obłych" kształtów jak na karton, ale ta "nowa" 6Dg byłaby idealna. Można by z resztą całość tej fotodokumentacji wrzucić na forum poprzez imszaka, też byłoby to wartościowe.

Moze reflektowałby ktoś z Forumowiczów na dokonanie takiej "fotodokumentacji"? Na forum byłby ciekawy materiał...
Awatar użytkownika
J.R.
Kontakt:

NEWAG ciag dalczy - 6Dg czyli modernizacja SM42

Post autor: J.R. »

Obrazek

zdjecie pochodzi z Fotogaleri Transportowej http://transport.asi.pwr.wroc.pl/index.php?

projektant daszku za dużo się czeskich lokomotyw naoglądał :P

czyli jest prawie ładna a prawie robi różnice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”