Zasilacze - opinie, porady
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Zasilacze - opinie, porady
Ja polecam FZ1 dlatego z moim kolegą korzystamy z niego Bardzo często (używamy go od silników od aut aż po tory samochodowe) i jest naprawdę dobry ani razu nie zawiódł ale jakby co to jego dziadek to elektryk
.

- solar
- Kontakt:
Nie łam się!DBv pisze:No ja niestety z bólem stwierdzam, że mój FZ2 właśnie pada... (przerywa przy zmianie napięcia).
Jeżeli w FZ2 połaczenia elektryczne przełącznika blaszkowego są podobnie zrealizowane jak w FZ1, to:
1. Przeczyścić styki
2. Przelecieć lutownicą wszystkie połączenia elektryczne (możesz mieć tzw. "zimny lut")
Lata eksploatacji pozostawiają ślady w sprzęcie...
W moim FZ1 to pomogło.
To tak moim skromnym, niekoniecznie mądrym zdaniem...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 paź 2007, 15:51 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
NIe znam FZ1 ale z czystym sumieniem mogę polecić TR100bądż jeszcze lepiej TR150 Lenza/Tilliga.Dziesięć składów z oświetleniem,100 metrów szyn ,0 problemów.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Kamilkolejarz pisze:Nie prawda, Zasilacze "samoróbki" są o wiele leprze![]()

Mówimy o sklepowych

- kolejarz
- Kontakt:
Nie prawda, Zasilacze "samoróbki" są o wiele leprzeArturSch pisze:Może powiem raz na zawsze : nie ma lepszego zasilacza od Fz1

Ale jeśli chodzi o gotowce, to faktycznie, FZ1/FZ2 najlepszy...
Panowie, jak chcecie, to da się zrobić... tylko niestety, będzie trochę większy i cięży, porządne trafo trzeba gdzieś zmieścić. Dajcie znać jak coś...
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 19:41 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
To rzeczywiście szkoda. Mój własnie teraz pracuje, w tej chwili podaje napięcie na tory po których śmiga loko i dociera sobie silnik. Ja swój FZ2 uznałem za niezniszczalny bo tyle razy ile zrobiłem zwarcie i on andal działa to mnie do dzisiaj dziwi.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
No ja niestety z bólem stwierdzam, że mój FZ2 właśnie pada... (przerywa przy zmianie napięcia). Stwierdzam to ze smutkiem, bo za bardzo nie wiem czym go zastąpić... Buhler-a za 400zł nie kupie, a w niższej cenie to rewelacji raczej nie znajdę...
- Ranger
- Kontakt:
A jest lepszy...FZ2. Jeśli Ci się taki trafi w dobrym stanie to bierz w ciemno, oczywiście z ceną w granicach rozsądku. Ja sam taki posiadam i sobie go chwalę, mniejszy od FZ1 i lżejszy. Ogólnie FZ1 i FZ2 są niezawodne i "niezatapialne" 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Może powiem raz na zawsze : nie ma lepszego zasilacza od Fz1SU46-046 pisze:Bardzo dziękuję. Rozejrzę się za FZ1.

- SU46-046
- Kontakt:
Bardzo dziękuję. Rozejrzę się za FZ1.
-
- Kontakt:
Ja osobiście wolałbym FZ1, chociażby ze względu na dodatkowe wyjście zasilania (do akcesoriów). Nie wiem jak jest z tym konkretnym modelem zasilacza ale np. zasilacze mehano dodawane do zestawów startowych tilliga najlepsze nie są. Raz gdy jeździłem dość długo lokomotywą na "pół gwizdka" - zaisilacz taki mi się po prostu przegrzał i przestał pracować, w przypadku FZ1 się z czymś takim nie spotkałem. Ja bym na Twoim miejscu kupił FZ1 w dobrym stanie.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Lepszy FZ1 - ma wyjścia na urzadzenia i sygnalizuje zwarcie, a ten tylko zasili torowiskoSU46-046 pisze:Czy to dobry zasilacz czy lepiej kupic starego FZ1? http://allegro.pl/item244335077_zasilac ... wy_ss.html
i jest plątaniną kabli - zasilacz, gałka do sterowania i podłaczeie torów. Zdecydowanie kup FZ1.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 15:17 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- SU46-046
- Kontakt:
Czy to dobry zasilacz czy lepiej kupic starego FZ1? http://allegro.pl/item244335077_zasilac ... wy_ss.html