Przeróbka Bipy na wagon piętrowy Bhp PKP - Bartek (Papcio)
Moderator: mod-Tabor
- bartekdj
- Kontakt:
Re: Przeróbka Bipy na wagon piętrowy Bhp PKP - Bartek (Papcio)
Brawo robi wrażenie 

-
- Kontakt:
Dziękuję za miłe słowa! Cieszę się, że Wam się podoba
Teraz będę skrobał coś innego (właściwie to zacząłem już jakiś czas temu), ale o tym kiedy indziej

Teraz będę skrobał coś innego (właściwie to zacząłem już jakiś czas temu), ale o tym kiedy indziej

- SU46-046
- Kontakt:
Jestem pod wrażeniem, skład wygląda bardzo realistycznie. Skorzystam z twojej relacji napewno gdy będę przerabiał swoją Bipę na "Jajecznicę" pod V ep. 

- Adamczewski
- Kontakt:
Śliiiiiiiiiiiiiiiiiiczny zestaw!!! Naprawdę! Teraz to i mi marzy się gagar z polskim składem 

-
- Kontakt:
Właściwie to prace dobiegły już końca...
Będą jeszcze tylko drobne poprawki i prawdopodobnie wymiana kilku szybek. Do tego malowanie harmonijki.
Sprzęg można uznać za sztywny, wózki są oczywiście ruchome. Wagon jak narazie przechodzi przez łuki 353 z maksymalną prędkością (także pchany) i na sucho (bez loka) przez rozjazdy EW1, EW2 i EW3.
Z kilku rzeczy jestem zadowolony, z kilku innych mniej, ale cieszę się, że udało się wagon skończyć i odbył już pierwsze jazdy.
Niebawem wrzucę trochę lepszych fotek (w tym na module), a póki co zdjęcia "na szybko":

Będą jeszcze tylko drobne poprawki i prawdopodobnie wymiana kilku szybek. Do tego malowanie harmonijki.
Sprzęg można uznać za sztywny, wózki są oczywiście ruchome. Wagon jak narazie przechodzi przez łuki 353 z maksymalną prędkością (także pchany) i na sucho (bez loka) przez rozjazdy EW1, EW2 i EW3.
Z kilku rzeczy jestem zadowolony, z kilku innych mniej, ale cieszę się, że udało się wagon skończyć i odbył już pierwsze jazdy.
Niebawem wrzucę trochę lepszych fotek (w tym na module), a póki co zdjęcia "na szybko":

Ostatnio zmieniony 03 paź 2007, 15:51 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Z tym skrętnym pyskiem to właściwie już się uporałem, ale jeszcze trochę nad tym posiedzę, bo póki co moje rozwiązanie jest mało wyrafinowane
myślę, że uda mi się skończyć całość w ciągu dwóch tygodni 

- Witek M.
- Kontakt:
Oczekujemy dalszej fotorelacji. Zwłaszcza interesujący jest temat usunięcia "skrętopyska" 
PS. ...rynienki nad oknami dolnego pokładu usunięte zawodowo (o górze nie wspominając)

PS. ...rynienki nad oknami dolnego pokładu usunięte zawodowo (o górze nie wspominając)

-
- Kontakt:
Dziękuję bardzo! Zdjęcia będą mi na pewno pomocne.oelka pisze: Maly spacer po wagonie Bhp:
Dziękuję też autorom wcześniejszych postów.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2007, 13:42 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Wnetrze wagonow z pierwszej serii (sprzed 1961 roku) wylozone bylo plytami pilsniowymi pokrytymi jeszcze wykladzinami igielitowymi. Zielona do wysokosci okien. Powyzej zolta imitacje skory, a sufity w kolorze kosci sloniowej. W ustepach zalozono biala wykladzine. Po 1961 roku stosowano laminaty. Pierwsza grupa wagonow posiadal uklad siedzen 2+3, z asymetrycznym przejsciem miedzy nimi. Pozniej zastowano symetryczny uklad 2+2, w pozniejszych wagonach na gornym poziomie zamontowano polki bagazowe, a wagonach srodkowych zabudowano na dolnym poziomie pod schodami po jednej toalecie na wagon.
Maly spacer po wagonie Bhp:

Wchodzimy do wagonu koncowego, przez skrajne drzwi:

Wnetrze przedsionka. Po prawej przedzial kierownika pociagu, po lewej toaleta:

Gorny przedzial pasazerski:

Dolny przedzial pasazerski w wagonie koncowym (brak toalety):

Przejscie miedzy wagonami i przedsionek srodkowy:

Na zdjeciach wystepuje zespol Bhp z Jasla. 30.01.2000 roku podczas imprezy Bieszczady 2000. Sadze, ze trojka organizatorow: A. Cichowicz, R. Witkowski i M. Krammer wybrali wagon z w miare oryginalnym wyposazeniem.
Krzysztof
Maly spacer po wagonie Bhp:

Wchodzimy do wagonu koncowego, przez skrajne drzwi:

Wnetrze przedsionka. Po prawej przedzial kierownika pociagu, po lewej toaleta:

Gorny przedzial pasazerski:

Dolny przedzial pasazerski w wagonie koncowym (brak toalety):

Przejscie miedzy wagonami i przedsionek srodkowy:

Na zdjeciach wystepuje zespol Bhp z Jasla. 30.01.2000 roku podczas imprezy Bieszczady 2000. Sadze, ze trojka organizatorow: A. Cichowicz, R. Witkowski i M. Krammer wybrali wagon z w miare oryginalnym wyposazeniem.
Krzysztof
- Kolejka
- Kontakt:
Podczas dojazdu do i z Raciborza ("160 lecie linii Racibórz - Chałupki) to zrobiłem zdjęcie z przejścia międzywagonowego. Dodaję też screen'a z filmu, który mój tata kręcił podczas jazd w tunelu w Rydułtowach.

Ostatnio zmieniony 07 wrz 2007, 18:32 przez Kolejka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
ZTCP: podłoga - ciemno szara ogólnie mówiąc.Papcio pisze:....jakiego koloru są podłogi i ścianki?
Ściany i sufit były obijane laminowaną dyktą, gama kolorów tego wytworu PRL nie była zbyt szeroka, obstawiam "kremowy" i "trupio-jasno-zielony", zresztą taką dyktę można jeszcze gdzieś znaleźć, np. na stołach z "epoki"
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2007, 08:40 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
SuperWitek M. pisze:Czy to załatwia sprawę (długość poręczy 10 mm)?

Ostatnio zmieniony 07 wrz 2007, 08:40 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
http://www.kw.rail.pl/dat...Wntrze_Bipy.JPGPapcio pisze:Byłbym bardzo wdzięczny za choćby jedną fotkę, ale wystarczy mi informacja na temat kolorów - jeśli natomiast są takie jak w Bhp z czarnymi siedzeniami ze zdjęć powyżej to temat zamknięty.
To zdjecie troche sie rozni od tego co ja robilem.
Krzysztof
- Witek M.
- Kontakt:
Czy to załatwia sprawę (długość poręczy 10 mm)?Papcio pisze: [...] Prawdopodobnie zrezygnuję z poręczy przy drzwiach wejściowych (brak odpowiedniego materiału). [...]

Ostatnio zmieniony 07 wrz 2007, 08:40 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
oelka pisze:Mam niewielki zbior zdjec wnetrz z czerwonymi lawkami. Ale wymagaja wyskanowania.
Krzysztof
Byłbym bardzo wdzięczny za choćby jedną fotkę, ale wystarczy mi informacja na temat kolorów - jeśli natomiast są takie jak w Bhp z czarnymi siedzeniami ze zdjęć powyżej to temat zamknięty.