Jak to złożyć? BR 221 i LINEA MEXICANA (Tillig)
Moderator: mod-Tabor
-
rafalm
- Kontakt:
Re: Jak to złożyć? BR 221 i LINEA MEXICANA (Tillig)
aa ten to ja znam
ale albo ja jestem ślepy
albo rzeczywiście nie ma tam serwisówek do wagonów.
- krzysztof
- Kontakt:
witam,
proszę: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
p.s. za to należą się podziękowania od Wszystkich dla ArturSch
proszę: http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
p.s. za to należą się podziękowania od Wszystkich dla ArturSch
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, 12:40 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafalm
- Kontakt:
Pewnie że maMarcin pisze:A w ogóle to nalezy zapytać czy ten Twój model ma jakiekolwiek części montazowe. Wszak to przedruk z 221 BTTB. Ja nie oglądałem tego modelu jeszcze więc nie wiem.
To super muszę go mieć.Charakterek pisze:Fallera to bardziej żel niż klej i nie pozostawia tych białych świństw
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
ok... ostatnie jeszcze pytanie czy nie ma w naszym cudnym internecie zeskanowany katalog części zamiennych ? jak jest to gdzie?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, 11:57 przez rafalm, łącznie zmieniany 2 razy.
- Charakterek
- Kontakt:
Fallera to bardziej żel niż klej i nie pozostawia tych białych świństwrafalm pisze:Chyba że ten klej ma takie same właściwości co ten fallera. No to by sie nie opłacało wogóle.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 17:53 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Zmodernizowana V200 ma zdaje sie elementy dodatkowe przy czołownicy (węże, haki itp)
- Marcin
- Kontakt:
A w ogóle to nalezy zapytać czy ten Twój model ma jakiekolwiek części montazowe. Wszak to przedruk z 221 BTTB. Ja nie oglądałem tego modelu jeszcze więc nie wiem.
- BR101 112-1
- Kontakt:
Tak, wypraski są w katalogu części zapasowych.
-
rafalm
- Kontakt:
a czy tillig przewiduje w ogóle możliwość zagubienia części z wypraski? Czy jest możliwość kupienia wypraski do konkretnego modelu?
- Marcin
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 14:01 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafalm
- Kontakt:
Nie daje instrukcji
Jakby dali widziałbym. jedyna instrukcja to informacja jak wyglada zdjęta buda i budowa silnika itp. co do wkładania części z wypraski nie ma nic. Zaznaczam kupiłem nówke w sklepie.
Odnośnie kleju Charakterek
a kropelką chyba bałbym sie przy tym bawić. 24zł to nie zaporowa cena jeszcze tymbardziej że starczy to na hohoooo i jeszcze więcej innych zastosowań. 
Chyba że ten klej ma takie same właściwości co ten fallera. No to by sie nie opłacało wogóle.
Odnośnie kleju Charakterek
Dlatego, że droga to mi jej nie polecasz? Ja właśnie szukam porządnego rozwiązaniaużywam Faller Expert Rapid Gel (170501) i jestem dość zadowolony. Ale to jest droga zabawa. Dlatego Tobie polecam kropelkę.
Chyba że ten klej ma takie same właściwości co ten fallera. No to by sie nie opłacało wogóle.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 14:01 przez rafalm, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Tillig nie daje instrukcji? Oj coś słabo szukałeś w pudełku.
Węży wszystkich czterech do loka nie zakładaj bo sprzęg będą blokować.
Koła do hamulca ręcznego na platformie musisz wklejać. (bo chyba o nie chodzi).
Węży wszystkich czterech do loka nie zakładaj bo sprzęg będą blokować.
Koła do hamulca ręcznego na platformie musisz wklejać. (bo chyba o nie chodzi).
- Charakterek
- Kontakt:
A więc:
Ja osobiście używam Faller Expert Rapid Gel (170501) i jestem dość zadowolony. Ale to jest droga zabawa. Dlatego Tobie polecam kropelkę. Kropelkę wykraplasz na jakiś kapsel lub inną metalową powierzchnię, zanurzasz w niej czubek od szpilki (ten kujący) i mażesz tą wypustkę na wagonie. Potem zakładasz kółko. Możesz jeszcze od spodu dotknąć szpilką zanurzoną w kleju to kółko. Będzie trzymać! Nigdy przenigdy nie dozuj kleju z opakowania - narobisz sobie syfu! Nie podklejaj też kłonic. One mają być ruchome!
Ja osobiście używam Faller Expert Rapid Gel (170501) i jestem dość zadowolony. Ale to jest droga zabawa. Dlatego Tobie polecam kropelkę. Kropelkę wykraplasz na jakiś kapsel lub inną metalową powierzchnię, zanurzasz w niej czubek od szpilki (ten kujący) i mażesz tą wypustkę na wagonie. Potem zakładasz kółko. Możesz jeszcze od spodu dotknąć szpilką zanurzoną w kleju to kółko. Będzie trzymać! Nigdy przenigdy nie dozuj kleju z opakowania - narobisz sobie syfu! Nie podklejaj też kłonic. One mają być ruchome!
-
rafalm
- Kontakt:
Dzięki Ci Wielkie 
Właśnie się głowiłem z tymi wężami "przecież będą haczyć"
W ogóle to sie zastanawiam właśnie jak już przy montażu jesteśmy jaki klej użyć do przyczepienia tego ustrojstwa co sie zwie "zawór" na tym wagonie linea mexicana? co polecacie? bo zawór muszę przyczepić czymś delikatnie jeden i drugi, bo wchodzą na kołek ale są za luźne.
Właśnie się głowiłem z tymi wężami "przecież będą haczyć"
W ogóle to sie zastanawiam właśnie jak już przy montażu jesteśmy jaki klej użyć do przyczepienia tego ustrojstwa co sie zwie "zawór" na tym wagonie linea mexicana? co polecacie? bo zawór muszę przyczepić czymś delikatnie jeden i drugi, bo wchodzą na kołek ale są za luźne.
- Charakterek
- Kontakt:
Te małe cosie to stopnie manewrowych albo koła hamulcowe. Koła jak założyć to widać - z boku wagonu są wypustki. Natomiast stopnie - weź żyletkę i zaostrz je na końcach tak delikatnie. Odwróć wagon i zobaczysz dwa otwory. Wciśnij zaostrzone stopnie tak jak na foto

Co do lokomotywy - dostałeś wyprasskę z wężami ciśnieniowymi i hakiem. To akurat sobie daruj, chyba, że chcesz zrezygnować ze sprzęgu z jednej strony.
Czyli węże po bokach a hak w środkowy otwór. Nie przejmuj się loką - w każdej jest tak samo.

Co do lokomotywy - dostałeś wyprasskę z wężami ciśnieniowymi i hakiem. To akurat sobie daruj, chyba, że chcesz zrezygnować ze sprzęgu z jednej strony.
Czyli węże po bokach a hak w środkowy otwór. Nie przejmuj się loką - w każdej jest tak samo.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 13:59 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafalm
- Kontakt:
Jak to złożyć? BR 221 i LINEA MEXICANA (Tillig)
Kupiłem sobie właśnie BR 221 i LINEA MEXICANA Tillig. Jeśli ktoś ma te 2 modele prosze o zdjęcia bo nie wiem jak dokladnie zamontować dodatkowe wyposażenie i czym.
Dziwne że Tillig nie daje instrukcji jak to zrobić i gdzie co dać.
do BR 221 nawet sie nie dotykam jak nie wiem. Na linea mexicana zostały mi tylko 2 malutkie elementy i nie wiem gdzie i czym nawet to zrobić.

Dziwne że Tillig nie daje instrukcji jak to zrobić i gdzie co dać.
do BR 221 nawet sie nie dotykam jak nie wiem. Na linea mexicana zostały mi tylko 2 malutkie elementy i nie wiem gdzie i czym nawet to zrobić.

Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 13:58 przez rafalm, łącznie zmieniany 1 raz.