Stacja Twarda Góra

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Stacja Twarda Góra

Post autor: Mariusz »

Tak. SN61 i SN52 jeździły tam. Osobiście miałem okazję się przejechac. Obie linie do Nowego i Gniewu charakteryzują się łukiem w jedną stronę i kursujące tam wagony motorowe ścierały sobie bardzo szybko obrzeża kół z jednej strony. Konieczne były ciągłe wymiany pojazdów na tych liniach.
Pociągi do Nowego obsługiwała lokomotywownia Laskowice Pomorskie.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

okolice tamtejszą znam dobrze (ale nie od strony kolejowej) a artefakt sie wyniósł stamtąd. W PRLu [słyszałem] że po wojnie (ponoć) miał jeździć parowozik ale naprawdę bardzo biedny (malutki). Parowozik ten miał kilka wagoników (jeden miał mieć przedział klasy pierwszej oczywiście boczniaki a w razie potrzeby także prowadził wagoniki do pomorskiej fabryki mebli....). Bardzo gracias za obszerny materiał. wiem że jeszce pare lat temu na terenie "warsztatów" stały sieciowcy i "domki" oraz jakaś SM03 oraz chyba radziecki pług odśnieżny PSE. Parę lat temu zdemontowany został jeden tor przy bocznicy i zmodernizowana nastawnia. Mówisz że kiedyś spacerowała do Nowego SM30 i 41 ? z ryflakami ? Czy SN61 też kursowały na linii nowskiej ? Jeszcze raz dzięki Garinol.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Post autor: Garinol »

Witam

Na chwilę obecną mam problem z dostępem do dat... będą później.

Linia Twarda Góra - Nowe wybudowana została przez prywatnego przewoźnika - Ostdeutsche Eisenbahn Gesellschaft,w celu połączenia miasta z przebiegającą w TG linią pruskich koleji KPEV. Firma funkcjonowała pod nazwą Kleinbahn Hardenberg-Neuenburg. Pod zarządem prywaciarza linię obsługiwał(y?) dwuosiowy parowóz,
który został wyprodukowany w 1904 r. w firmie Hohenzollern.
Tabor przewoźnika stacjonował w Nowem. Była tam (jednostanowiskowa?) lokomotywownia, znajdująca się mniejwięcej w mniejscu obecnego przejścia przez tory koło Osiedla 700 lecia i wjazdu na bocznicę fabryki mebli. Układ torów różnił się nieco od obecnego. Nie posiadam danych.
Z okresu wojen brak danych.
W okresie PRL jeździł sprzęt z Laskowic. Podobno kursowały manewrowe: SM30-?? I SM41-111, następnie SN52-38, który jeździł do końca na nowskiej linii.

W 2006 r. Pojawiła się próba wznowienia przewozów, nieststy odrzucona. Pisma urzędów na ten temat : http://www.skpl.kalisz.pl/marszalek_kuj_pom.pdf

Zdjęcia Stacji Nowe dawniej. Warte uwagi zdjęcie z taborem prywaciarza i to z słabo widoczną w tle lokomotywownią i parowozem przy niej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rozkład jazdy Twarda Góra - Nowe, a właściwie z Hardenberg - Neuenburg, z roku 1944
Obrazek

W ogrodzeniu stacji Nowe odnalazłem zabytkowe szyny (najstarsza z 1862 r.) Album z zdjęciami szyn: http://garinol.fotosik.pl/albumy/183319.html

Ten zakład naprawy sieci przeniesiono do Laskowic (podobny funkcjonował w Terespolu, ten również nieczynny). tory są tam nadal, ale budynek dzierżawi firma "Artefakt" z Grudziądza. Podobno chcą zrezygnować z tych budynków.
Spróbuję zdobyć więcej informacji na ten temat. Odezwę się jak dowiem się czegoś więcej.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Stacja Twarda Góra

Post autor: WojTTek »

Proszę wszystkich którzy zetknęli się z jakimś ciekawszym danym nt. tej stacji i linii do Nowego (wyłączając bazę kolejową bo two już znam). Stacja jest mi bliska, podobno kiedyś wydarzył się tam wypadek (jeden pociąg najechał na drugi ale to przed 70 rokiem), beczki parę lat temu itd. Był tam także jakiś Zakład naprawy trakcji ? czy sieci trakcyjnej ? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi (szczególnie liczę na Garinola).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”