Przeróbka lokomotywy DCC na analogową.

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
andrzejc
Kontakt:

Re: Przeróbka lokomotywy DCC na analogową.

Post autor: andrzejc »

Bulgot ma dwie szwung masy, i dla niego odciek izolowany musi być długi.
Przy odcinkach izolowanych lokomotywa z dekoderem zachowa się jak lokomotywa
analogowa, po prostu się zatrzyma, a po podaniu zasilania płynnie ruszy i przyspieszy
do prędkości ustawionej na myszce.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

miki pisze:Nie zawsze..... "Bulgota" pamiętasz? Odcinek izolowany przed wjazdowym do Gemolewa dla niego najwyraźniej nie istniał :mrgreen:
ale czy to była wina odcinka izolowanego czy szwungmasy w Bulgocie?

u Zvolacka, jego Wittfeld też przemykał przez odcinek izolowany przed semaforem wjazdowym do Zwolakowa
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 17:17 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

michuchu pisze:... próbuję tylko wyszukać ten złoty środek na swoje potrzeby,...
Wywal odcinki izolowane i zapomnij o myśleniu ANALOGOWYM !!
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Misiek pisze:....odcinek izolowany w DCC daje to samo co w analogu - czylio nizbyt realistyczne zatrzymanie się pociągu w stylu "a teraz wszyscy zbiórka przy kierownicy"
Nie zawsze..... "Bulgota" pamiętasz? Odcinek izolowany przed wjazdowym do Gemolewa dla niego najwyraźniej nie istniał :mrgreen:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

bez sensu:
1) jeśli decydujesz sie na ABC to kupujesz dekoder posiadający takie coś, czyli: "i takl musiałeś kupić dekoder"
moduł BM1 to groszowe sprawy - popatrz na allegro- zdaje się że ostatnio widziałem aukcję z samoróbką

2) odcinek izolowany w DCC daje to samo co w analogu - czylio nizbyt realistyczne zatrzymanie się pociągu w stylu "a teraz wszyscy zbiórka przy kierownicy"
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

ArturSch pisze:Wyobraź sobie skład pietrusów typu Push-Pull (np BR 218 + Doppelstockwageny) raz zatrzyma się prawidłowo, ale jadąc w przeciwnym kierunku wagony już są daleko ZA, a loka dopiero staje.
Innym przykładem są ICE. Przy ich prędkosci zatrzymywanie się trwa dobre kilka metrów, i nie mów mi o odcinku izolowanym, gdy obie głowice (i obie zbierają prąd) oddalone są od siebie o 3/5/7 wagonów po ok 20 cm !!
Tak wiem o tym. Na chwilę obecną nie planuję takiego ruchu.
Moim zdaniem każde z zastosowań DCC ma swoje plusy i minusy.
1. ruch w dowolnym kierunku bez zmiany polaryzacji - jazda po dowolnych torach w dowolnym kierunku (plus), ale utrudnienia w stosowaniu automatyki lub konieczność stosowania kosztowniejszych rozwiązań typu ABC, BM1 (minus - nie rozwiązania, ale koszty)
2. zastosowanie odcinków izolowanych (nawet w DCC) - prostota rozwiązania (plus), ale - jak wspomniałeś - nieunikniony problem z ICE, lub skladami typu ciągnij-pchaj (minus).
itd. itd.

Nie chodzi mi o to by szukać dziury w całym, próbuję tylko wyszukać ten złoty środek na swoje potrzeby, aby pogodzić automatykę z DCC, od którego i tak pewnie nie da się uciec w niedalekiej przyszłości.

W sumie troszeczkę odbiegliśmy od tematu..., bo miało być o lokomotywie, ale i tak dzięki, za wszystke wskazówki dotyczące DCC.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

michuchu pisze:A to chyba narazie najprostszy sposób realizacji uzależnienia semafora z lokomotywą (czerwone-stop, zielone-jedz).
No a ABC i BM1? Byłoby "bardziej naturalnie"
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:... tak, tak, wiem, że można sobie zatrzymać dowolny pociąg, w dowolnym miejscu, w dowolnym czasie, ale ja nie chcę akurat o tym pamiętać
No tu, to akurat NIE !!

Wyobraź sobie skład pietrusów typu Push-Pull (np BR 218 + Doppelstockwageny) raz zatrzyma się prawidłowo, ale jadąc w przeciwnym kierunku wagony już są daleko ZA, a loka dopiero staje.
Innym przykładem są ICE. Przy ich prędkosci zatrzymywanie się trwa dobre kilka metrów, i nie mów mi o odcinku izolowanym, gdy obie głowice (i obie zbierają prąd) oddalone są od siebie o 3/5/7 wagonów po ok 20 cm !!
:P
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 15:11 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

gbbsoft pisze:Ale rozumiem, że wiesz, że tak się obecnie nie robi, a ty tak po prostu chcesz robić, bo tak... - jestem w stanie to zrozumieć... :mrgreen:
To nie jest tak do końca "bo tak".
To dopiero moje pierwsze przemyślenia na temat DCC. A to chyba narazie najprostszy sposób realizacji uzależnienia semafora z lokomotywą (czerwone-stop, zielone-jedz). Do tego mają potem dojść inne zależności, np. pomiędzy przebiegami i rozjazdami i takie tam.... Oczywiście mowa tu o sytuacji, że nie używamy do tego żadnego dodatkowego softu typu gbbkolejka ;)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

michuchu pisze:żeby same się zatrzymywały na odcinkach izolowanych.
Tylko będą się w róznych miejscach zatrzymywać (a) bo maja np: koła zamachowe (b) bo moga mieć np: UPS'u, czyli podtrzymywanie napięcia.

Ale rozumiem, że wiesz, że tak się obecnie nie robi, a ty tak po prostu chcesz robić, bo tak... - jestem w stanie to zrozumieć... :mrgreen:
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

gbbsoft pisze:Normalnie jak makiete przełączasz na DCC, to zwierasz wszystkie odcinki izolowane, aby ich logicznie nie było... A ty chcesz je mieć przy DCC w jakim celu?
W celu automatycznego zatrzymania pociągu przed semaforem.

... tak, tak, wiem, że można sobie zatrzymać dowolny pociąg, w dowolnym miejscu, w dowolnym czasie, ale ja nie chcę akurat o tym pamiętać (bo lokomotyw może być zbyt duża ilość, żeby nad nimi wszystkimi zapanować) i chcę, żeby same się zatrzymywały na odcinkach izolowanych.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

ArturSch pisze:A powiedz mi jaka jest wtedy różnica W BRAKU PRĄDU, oprócz oczywiście długości ??
Ano z mojego punktu widzenia (laika w DCC) to jest różnica. Bo może się okazać, że układ dekodera ma jakieś podtrzymanie w postaci kondensatorka, który przez np. 0,5s jeszcze działa, a w przypadku 20s to już się wyłącza kompletnie. (To tak jak koła zamachowe w silnikach loków, które mają podtrzymać prędkość obrotową silnika przy chwilowym braku zasilania). Tego niestety nie wiedziałem i dlatego pytam o to. Pierwotnie myślałem, że jak takiej lokomotywie "odbierzemy" zasilanie, to dekoder "gubi" wszystkie swoje ustawienia i trzeba go programować od początku. (hehe, ale gdyby tak faktycznie było, to DCC byłoby strasznie upierdliwe, bo każdorazowe zdjęcie loka z toru wiązałoby się z jego ponownym programowaniem)
ArturSch pisze:Dekoder to taki mały komputerek. Jak mu się pojawi zasilanie to startuje jego programkieś rozkazy i odbiera to co mamy akurat dla tej loki ustawione (np "w przód 75% max, światełka ON) ...zaczyna to wykonywać zgodne z ustawioną w pamięci stałej (CV-ki) krzywą narastania prędkości.
No i (narazie) :) wszystko jasne.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

michuchu pisze:
gbbsoft pisze:Jak się uprzesz, to można i wszystko ładnie zadziała...
Bardzo trzeba się upierać?
Nie...
Normalnie jak makiete przełączasz na DCC, to zwierasz wszystkie odcinki izolowane, aby ich logicznie nie było... A ty chcesz je mieć przy DCC w jakim celu?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:Chwilowe... tzn. 0,5s a może 2s? Wiadomo, że loki na stacji (na odcinku izolowanym) będą stały dłużej - nawet kilka minut. Czy w takim przypadku też wszystko zadziała poprawnie?
A powiedz mi jaka jest wtedy różnica W BRAKU PRĄDU, oprócz oczywiście długości ??
:mrgreen:

Dekoder to taki mały komputerek. Jak mu się pojawi zasilanie to startuje jego program, który zawsze tak samo najpierw sprawdza jaki sygnał dostał z szyn (anlaog/cyfra/która cyfra) itd. dopiero gdy się w tym wszystkim połapie zaczyna słuchać czy są do niego jakieś rozkazy i odbiera to co mamy akurat dla tej loki ustawione (np "w przód 75% max, światełka ON) ...zaczyna to wykonywać zgodne z ustawioną w pamięci stałej (CV-ki) krzywą narastania prędkości.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

ArturSch pisze:Chwilowe zaniki w zasilaniu dekodera powodują, że gdy napięcie się pojawi ponownie dekoder PONAWIA cykl rozruchu loka ..czyli ruszy od zera płynnie.
Chwilowe... tzn. 0,5s a może 2s? Wiadomo, że loki na stacji (na odcinku izolowanym) będą stały dłużej - nawet kilka minut. Czy w takim przypadku też wszystko zadziała poprawnie?
gbbsoft pisze:Jak się uprzesz, to można i wszystko ładnie zadziała...
Bardzo trzeba się upierać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”