Szybko, szybko coraz szybciej czyli Eurostar....

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Torick
Kontakt:

Re: Szybko, szybko coraz szybciej czyli Eurostar....

Post autor: Torick »

Oto informacja zamieszczona na stronie Eurostara. Teraz wszyscy wiemy co się dzieje

Eurostar achieves record-breaking run between Paris and London
--Fastest ever journey time of just 2 hours and 3 minutes

--Record set on the UK’s first high-speed line, High Speed 1, into Eurostar’s new London terminal at St Pancras International

Eurostar, the high-speed train operator that links the UK with the Continent, today (Wednesday 4 September) achieved the fastest ever journey time between the French and British capitals, with a record-breaking run of just 2 hours and 3 minutes.

The train left Gare du Nord station in Paris at 10.44 CET, arriving in St Pancras International at 11.47 BST (there is a one hour difference between the two time zones). It travelled at speeds of up to 200mph (320km/h) on the Ligne a Grande Vitesse across northern France and on the UK’s new high-speed line, High Speed 1.

The record was set 10 weeks’ ahead of the launch of services at St Pancras International on Wednesday 14 November. Eurostar will move to its new London terminal overnight, with services at Waterloo ending the previous evening. The move will cut at least 20 minutes off journey times between London, Paris and Brussels.

Richard Brown, Chief Executive of Eurostar, said: “Eurostar has today proved that our 186 mph trains are by far the quickest way of travelling between France and Britain. Paris and London have joined the ‘two-hour club’ and our great cities are now even closer together.

“Today’s record-breaking run shows that High Speed 1 unleashes Eurostar’s true capability to carry millions of travellers conveniently, comfortably and quickly between Britain and the continent.”

Dla niejęzykowych zamieszczę za kilka minut tłumaczenie
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Cześć TrinonH0,
taką samą informację przeczytałem na tvn 24 na dolnym pasku ekranu. Potwierdzam 2h i 3 min.

Pzodrawiam
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

Torick pisze:W sumie Eurostar obiecuje, że będą potrafili dowieźć pasażera wsiadającego na niedawno wybudowanym nowym Londyńskim terminalu do Paryża w bagatela dwie godziny i pięćdziesiąt minut. Planuję przejechać się owym cudem, więc dodam wtedy więcej informacji.
No to oszałamiającego skrócenia czasu podróży nie ma. Już w 2001 roku jechałem dokładnie 3h07m.
TrinonH0
Kontakt:

Post autor: TrinonH0 »

Przeczytałem właśnie w TVN24 że z Eurostar przejechał z Londynu do Paryża w 2h 3min ale ponieważ migneła mi ta wiadomość do nie na 100% to moje info jest dokładne
Awatar użytkownika
Torick
Kontakt:

Szybko, szybko coraz szybciej czyli Eurostar....

Post autor: Torick »

Dziś oddano do użytku testowego drugą fazę brytyjskiej części torowiska Eurostara, tym samym maszyny te będą teraz miały możliwość osiągania swej prędkości roboczej na całym odcinku z Paryża do Londynu.
W sumie Eurostar obiecuje, że będą potrafili dowieźć pasażera wsiadającego na niedawno wybudowanym nowym Londyńskim terminalu do Paryża w bagatela dwie godziny i pięćdziesiąt minut. Planuję przejechać się owym cudem, więc dodam wtedy więcej informacji.

Niestety z względu na testy torowiska i (wieczne) problemy z Brytyjskimi systemami świetlnymi nowy odcinek zostanie oddany do użytku ruchu pasażerskiego dopierow Listopadzie. Nic, pozostaje mi tylko czekać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”