Mój pierwszy raz... z modułem

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
BarTT
Kontakt:

Re: Mój pierwszy raz... z modułem

Post autor: BarTT »

PS. co do szutru - wybrałem Faller 170732
Powiem Ci, że również go zamówiłem :D zastanawiam się jednak czy ziarenka nie będą zbyt małe, więc wziąłem go tak "na przyczepkę" do 63830. Przekonamy się!

ps. zlikwidowanie przejazdu i wydłużenie peronu to zdecydowanie dobry pomysł
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:40 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Tadeuszu, po namyśle zmieniłem nieco mój plan - zagiąłeś mnie tą awarią szynobusu, hehe. Nie ukrywam, że zadecydowały o tym także względy warsztatowe - zrobienie przejazdu mogłoby sprawić mi trudność... Wywaliłem więc przejazd, usunąłem drogę w poprzek i wydłużyłem peron do 50cm.

Oto plan:
Obrazek

Czy teraz może już być? (Wiem, że nie może, ale Porąbka Zdrój też nie jest wymiarowa :) )

PS. co do szutru - wybrałem Faller 170732. Myślę, że będzie lepszy od auhagenowskich głazów :mrgreen: Papciu, sprawdź na modelmanii.com.pl - ja tam zamówiłem i powinien być za jakiś tydzień, bo czekam jeszcze na przystanek Polenz od Auhagena.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:32 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

mahlerian pisze: Podaję numer Auhagenowskiego szutra 63830, w modelmanii.com.pl - 0,5kg za 15 zł. Czy taki będzie dobry?
Ten szuter tylko w teorii jest do TT. Moim zdaniem jest znacznie przeskalowany.

Możesz go kupić, ale dla dobrego efektu koniecznie trzeba go przesiewać przez sitko. Czyli z 500gram zostanie Ci jakies 200-250gram. To i tak starczy na więcej niż się wydaje. Producenci przesadzają (zaniżają) z wydajnością szutru. Zresztą na początku między podkłady możesz sypać grubszy, a potem zasypywać go tym przesianym - efekt wizualny bardzo dobry.

Chciałem zakupić szuter do N-ki z Fallera lub Auhagena w jakimś ciemniejszym odcieniu, ale niestety obecnie niedostępne i muszę kombinować z 63830.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:33 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

mahlerian pisze:Tadeuszu, to jest przystanek przeznaczony głównie dla lokalnego transportu szynobusowego. Watpie aby cos dłuższego sie na nim zatrzymywalo
A co będzie, jeśli z powodu awarii szynobusu trzeba będzie puścić na szlak normalnego, spalinowego loka z klasycznymi wagonami?
Wszystkie obiekty na liniach muszą (i dawniej też musiały) odpowiadać jakimś normom.
Styl budynku przystanku świadczy, że powstał w epoce, kiedy standardem był pociąg osobowy złożony z parowozu i szeregu zwykłych wagonów, zapewne jeszcze dwuosiowych. Przewozy osobowe w tamtych czasach były dość znaczne, więc peron musiał mieć należytą długość. Zwykle budowano perony długie na przynajmniej 100m, chyba że nie pozwalały na to warunki terenowe.
mahlerian pisze:CZY NAPRAWDĘ MODUŁ ZLOTOWY MOŻE MIEĆ TYLKO 30 CM SZEROKOŚCI? A jak z konkursowym? Pozdrawiam
Może mieć 30cm. Oczywiście znacznie okazalej wygląda moduł szeroki na 50cm, ale akurat w Twoim przypadku, kiedy budujesz 60cm moduł-miniaturkę, nie ma sensu poszerzać go do tego wymiaru, bo bedzie wyglądał jeszcze dziwniej.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:34 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Tadeuszu, to jest przystanek przeznaczony głównie dla lokalnego transportu szynobusowego. Watpie aby cos dłuższego sie na nim zatrzymywalo :mrgreen: VT 2.09 ma razem aż 23cm długości... A co do tych wymiarów - CZY NAPRAWDĘ MODUŁ ZLOTOWY MOŻE MIEĆ TYLKO 30 CM SZEROKOŚCI? A jak z konkursowym? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

mahlerian pisze:Oto poprawiona wersja mojego planu, z dodanym peronem, ścieżkami, zielenią i pastwiskiem.
W dalszym ciągu nalegam, abyś zwiększył długość modułu.
Ten peron ma <30cm, czyli zmieści się przy nim zaledwie 1 (słownie: jeden) wagon. :/ A co z lokomotywą? Będzie stać już na przejeździe....

Przemyśl jeszcze raz opcję modułu 120cm, dzielonego na 2 segmenty po 60cm.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:34 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Właśnie okazało się, że szuter, który posiadam jest w skali HO... :? super... Pytanie za 100 punktów - który szuter będzie najlepszy do posypania torów na wiejskim szlaku - czarny, szary czy brązowy? Ja myślę (tak mi się wydaje, przynajmniej) że chyba brązowy. Podaję numer Auhagenowskiego szutra 63830, w modelmanii.com.pl - 0,5kg za 15 zł. Czy taki będzie dobry?
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

CZy być to może??? Jeśli to prawda, to "Uratowani jesteśmy! Bocian! Patrz, bocian!" ;) Ale, swoją drogą, nie mogę w to uwierzyć. Przecież sTTandard mówi o szerokości modułu wystawowego - 50cm. I wy jeździcie z 30cm modułami na wystawy i zloty??? Nie żebym się czepiał, bo ja to się nawet cieszę, że nie będę musiał kupować więcej materiałów. No i poza tym - łatwiej jednak przechowywać w domu pudło 30x60 niż 50x60, hehe. Ale czy wtedy będę mógł prezentować mój moduł na zlotach i bawić się z innymi, czyli łączyć mój moduł z innymi??? Bo jeśli tak, to wracam do pierwotnego zamysłu - moduł 30x60cm. I tyle :P
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Nikt nie zwrocil Ci uwagi bo to nie jest zaden blad... sTTadnard dopusza moduly o obu szerokosciach profili... Z reszta zerknji sobie na spis - zdecydowana wiekszosc modulow ma profil 30 cm. ;)
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

mahlerian pisze: Rowy pozwoliłem sobie zakończyć i nie prowadzić ich przez całą długość; czytałem, że tak można - byleby były na czołach
Tak, jest to dozwolone ...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Oj narobiłem sobie roboty. Okazało się, że popełniłem błąd przy rysowaniu planu modułu, na co zresztą nikt nie zwrócił mi uwagi (gdzie wasze krytyczne oko??). Moduł wystawowy, wyczytałem w sTTandardzie, ma szerokość czoła 50, a nie 30 cm...

Oto poprawiona wersja mojego planu, z dodanym peronem, ścieżkami, zielenią i pastwiskiem. Rowy pozwoliłem sobie zakończyć i nie prowadzić ich przez całą długość; czytałem, że tak można - byleby były na czołach.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:35 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Ad. 1 , 3
Wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia, i przyjęta konstrukcja powinna być dla Ciebie jako wykonawczy najprostsza do wykonania.
Być może przy dłuższych, a co za tym idzie cięższych modułach, modułach może to mieć już jakieś znaczenie, ale w przypadku przeciętnych skrzynek - nie sądzę. W końcu każda skrzynka ma swoje nogi, więc moduły teoretycznie nie wiszą na profilach czołowych.
Dodam tylko, że na dotychczas wykonanych przeze mnie modułach szlakowych nie stosowalem żadnego rodzaju jednolitego płaskiego podłoza pod wszystko co znajduje sie na module. Głównym elementem nośnym konstrukcji był ok. 5 cm-trowy pasek sklejki wzdłuż (pod) torem. Reszta terenu została uformowana z wielu warstw papieru i wikolu (i ew. styroduru) i "mocowana" do brzegow skrzynki i wspomnianego paska sklejki. Jedynie wszystkie segmenty stacyjne mają na wierzchu płyte wiorową 12mm. Zerknij na pierwszy post

Ad. 2

To powinno zależec od tego co jest na powierzchni makiety. Jesli na gorze są jakieś elementy (np semafor, rozjazdy itp) posiadające napędy pod makietą, to być może zastosowanie wręgow przylegajacych do górnej płyty makiety okaże się klopotliwe. Raz, że może to uniemożliwić zamontowanie napędów do rozjazdu (bo akurat pozycja wręgu pokrywa sie z pozycją rozjazdu). Dwa, ze o ile wręg nie będzie miał nawierconych wczesniej otworów, może to utrudnić prowadzenie instalacji elektrycznej.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, 09:24 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

A czy może być coś takiego: byłem dziś w sklepie z wykładzinami Komfort i tam sprzedają podkład pod panele o nazwie IZO FLOOR PLUS ryflowany (czyli z takimi rowkami jak na zdjęciu od SZ.Kol. ArturScha) o grubości 3mm w arkuszach 60x120cm za 3 zł. Czy to również się nada jako materiał na podkłady?

I jeszcze trzy ważne pytania

1. Zauważyłem, że istnieją dwa różne sposoby konstrukcji modułów:
Obrazek

ten pierwszy pochodzi ze strony Kol. Tadeusza Domagalskiego - czoło modułu ma kształt prostokąta, kształty podkładu pod tor i podkładów pod trawę nie należą do czoła. Ten drugi zauważyłem w kilku modułach, także tych prezentowanych na forumtt. Czoło modułu jest wycięte tak, że kształt podkładów pod trawę należy do niego, a tylko kształt podkładu pod tor jest osobnym elementem. Nie wiem, czy jasno to wytłumaczyłem, ale mam nadzieje, że ilustracja rozwieje me mętne wywody :mrgreen: Proszę o poradę, który sposób jest lepszy, prostszy, tańszy, poprawniejszy, sam już nie wiem :)

2. Na rysunku poglądowym o sposobie złożenia skrzynki modułowej ze strony Kol. Tadeusza zauważyłem coś, co do czego mam pytanie:
Obrazek

wręgi nie sięgają całej wysokości modułu, tzn. nie mają +/- 16 cm wysokości. Ile w takim razie powinny wynosić zaznaczone przeze mnie odcinki? Czy są jakieś przepisy na to, bo nie udało mi się takowych odszukać. A może wręgi mogą mieć wysokość modułu?

3. Czym należy mocować podkłady pod trawę do modułu? Czy one są tylko przyklejone do wręg i to wszystko? Czy jednak jakimiś gwoździkami/śrubkami są również umocowane do ramy modułu? Chodzi mi o mocowanie od góry i z boków. I z czego najlepiej robić takie podkłady pod trawę? Kol. Domagalski pisze o sklejce 10mm, ale też widziałem styropian...
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 18:37 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Potwierdzam przydatność tego materiału - przydaje się nie tylko do budowania podtorza ale do kształtowania terenu i jako budulec do peronów.
Jutro pokażę fotki co można z niego zdziałać :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

mahlerian pisze:... podkład pod tor można zrobić z tektury? Czy jednak korek?
Jako tańszą alternatywę dla korka polecam piankę pod panele podłogowe grubości 3mm :

Obrazek Obrazek
W Castoramie dałem za ok 5 m2 jakieś 15 zł. Bałem się, że wikol będzie gorzej się trzymał niż korka ale nie zauważyłem (jeszcze) problemów. Na obrazkach ulotka z opakowania (0,5m x 1m) i próbki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”