Mój pierwszy raz... z modułem

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
PiotrZ
Kontakt:

Re: Mój pierwszy raz... z modułem

Post autor: PiotrZ »

mahlerian pisze: Poza tym - moduł Porąbka Zdrój, mimo że niewymiarowy, zyskał sobie popularność :)
Dzięki :D Niestety ta popularność wynika głownie z nietypowości (czyt. niewymiarowości) modułu.

Rację ma kol.Tadeusz, aby wzorować się na realu, bo wtedy uproszczenia, które zastosujesz będą akceptowalne. Natomiast z gotowych modułów możesz "zżynać" rozwiązania techniczne detali (co, jak zamodelować).

Powodzenia
PiotrZ
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

mahlerian pisze:I od razu pytam: czy podkład pod tor można zrobić z tektury? Czy jednak korek?
Możesz zrobić z tektury, byle miała 3 mm grubości. Osobiście jednak polecałbym korek ewentualnie piankę /jeśli jest jeszcze dostępna/.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Bardzo dziękuję Sz.Kol. Kolejce (POMÓGŁ dla Ciebie). Jak widać - przejazd może być tak blisko przystanku, a nawet go przecinać, tak jak na w.wym. zdjęciach. Uff, wybroniłem się.
Awatar użytkownika
Kolejka
Kontakt:

Post autor: Kolejka »

Oto te zdjęcia z przejazdu na p. o. Tychy Żwaków. Te i ok. 30 innych zdjęć przystanku pod koniec przyszłego tygodnia będą na mojej stronie. Jeśli jednak trzeba jakieś szczegóły to mogę się jutro znowu tam wybrać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Nie sądziłem, że taka elementarna grzeczność będzie traktowana jako naruszenie regulaminu, haha. Ale jak mus, to mus. Już nie będę pisał Sz.P. Od dziś piszę Sz.Kol. :mrgreen:

Tak więc, Sz.Kol. Tadeusz ma u mnie plus - czyli punkcik POMÓGŁ. Niby nie mógł pomagać, ale jednak widzę, że służy dobrą radą. I bardzo za to dziękuję. I od razu pytam: czy podkład pod tor można zrobić z tektury? Czy jednak korek?

P.S. Kurczę, z pieniędzmi krucho. Czekam do drugiego, wtedy może wybiorę się po sklejkę na moduł i zacznę dzieło zniszczenia :evil:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

mahlerian pisze:czy taki ziemny peron można by zrobić z resztek szyny flex i np. obłożyć pomiędzy drewienkami z zapałek (odpowiednio pomalowanymi)? Czy za niskie? Bo są też gotowe progi peronowe np. od Auhagena, ale te są dosyć wysokie 10mm - czyli 1m 20 cm oraz 6mm - czyli jakies 72 cm w rzeczywistości...
Oczywiście, taką krawędź peronu ziemnego można wykonać z listewek (listewki 2x2mm są lepsze od zapałek) i kawałków szyn flex. Jest przy tym sporo roboty, ale i satysfakcja większa. ;)
Jesli chodzi o wysokość peronu nad główkę szyny, to nie mam w tej chwili dostępu do swoich materiałów (leżą jeszcze popakowane w kartony), ale jeśli zachowasz proporcje z rysunku, to powinno być OK.

Natomiast jeśli chodzi o te betonowe krawędzie Auhagena, to kompletnie by one nie pasowały do epoki, którą planujesz odwzorować ( III ) ani za bardzo do budynków przystanku (tez pochodzą z minionej epoki...)

P.S.
Rzeczywiście daruj sobie juz tego "Pana"... (Pkt. 16 Regulaminu).
Ostatnio zmieniony 24 sie 2007, 11:55 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Dziękuję panu Domagalskiemu za korektę mego spojrzenia na temat. Przyznaję się bez bicia - byłem święcie przekonany, że ten kant peronu to... szyna na której stoi szynobus :mrgreen:

Mam pytanko - czy taki ziemny peron można by było zrobić z resztek szyny flex i np. obłożyć pomiędzy drewienkami z zapałek (odpowiednio pomalowanymi)? Czy za niskie? Bo są też gotowe progi peronowe np. od Auhagena, ale te są dosyć wysokie 10mm - czyli 1m 20 cm oraz 6mm - czyli jakies 72 cm w rzeczywistości... (Osobiście byłbym za zapałkami, czy cuś, bo taniej wyjdzie, no i wysokość w sam raz)

P.S.
Kolega Kolejka jest proszony o zrobienie paru foteczek w.wym. przejazdu między peronami - mogą się okazać bardzo przydatne. Thank you from the mountain - jak to mówią "Anglicy" hehe

P.S. 2
Przystanek Polenz już został zamówiony i za góra 2 tygodnie (konieczność sprowadzenia) powinien być już u mnie :D
Ostatnio zmieniony 24 sie 2007, 11:56 przez mahlerian, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Kolejka
Kontakt:

Post autor: Kolejka »

Ja w sprawie tego przejazdu mogę powiedzieć, że np. na p. o. Tychy Żwaków (co prawda linia dwutorowa) jest tak: jeden peron się kończy, jest przejazd i zaczyna się drugi peron. Jak chcecie to mogę się tam wybrać i porobić fotki.
Awatar użytkownika
pamelar
Kontakt:

Post autor: pamelar »

mahlerian pisze:Witam. Tak, panie Tadeuszu... /
Przestań już z tymi panami...chociaż... łykend się zbliża i Pan Tadeusz (ekstremalnie zmrożony) będzie jak znalazł...
Ostatnio zmieniony 23 sie 2007, 17:46 przez pamelar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

mahlerian pisze:Jeśli chodzi o ten nieszczęsny peron - oto fotka oryginalnego przystanku Landgraben z roku 1978 - jak widać NIE MA peronu. I ja myślałem właśnie o czymś takim.
Ależ tam JEST peron! Jest to właśnie niski peron ziemny, wysoki na zaledwie kilkanaście/dziesiąt cm. Jego krawędź jest wyraźnie widoczna. Stanowią ją najprawdopodobniej drewniane belki (podkłady kolejowe), rozparte pomiędzy wbitymi w grunt odcinkami szyn kolejowych:

Obrazek Obrazek
mahlerian pisze:Tutaj natomiast fotka modułu przystanku, na którym peron wcale nie ma 83 cm [...] Na tych fotografiach przejazd jest blisko przystanku [...] Poza tym - moduł Porąbka Zdrój, mimo że niewymiarowy, zyskał sobie popularność :)
Osobiście nie sugerowałbym się czyimiś modułami, dlatego, że zawsze są one mniej lub bardziej fikcyjne, zawierają w sobie pewne uproszczenia i skróty. Najlepiej jest wzorować się na rzeczywistości.
mahlerian pisze:P.S. o co chodzi z tym PKP ep. VI czy Va? Mój projekt to III epoka... :/
To był oczywiście żart wynikający z braku peronu na Twoim module...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Witam. Tak, panie Tadeuszu, przystanek Polenz MA takie małe wymiary. Podaję za stroną auhagen.de:

Haltepunkt Polenz
Artikel 1 von 1
Holzverschaltes Gebäude für Nebenbahnen mit separatem Abort. Die nostalgischen sogenannten Schamwände lassen
uns heute schmunzeln.
Das Vorbild zu diesem Bausatz steht in einem romantischen Tal an der 'Kleinen Triebisch' unweit von Meißen.
Lieferbar
88 x 33 x 37 mm 47 x 26 x 28 mm
Art.-Nr.: 13294
für Nenngröße TT
unverb. Preis: 12,55 €

Jak widać - budynek poczekalnio-kasy ma 8,8cm x 3,3cm, a kibelek 4,7cm x 2,6cm.

Jeśli chodzi o ten nieszczęsny peron - oto fotka oryginalnego przystanku Landgraben z roku 1978 - jak widać NIE MA peronu. I ja myślałem właśnie o czymś takim.
Obrazek

Tutaj natomiast fotka modułu przystanku, na którym peron wcale nie ma 83 cm:
Obrazek

Na tych fotografiach (dziękuję, whosho :mrgreen: ) przejazd jest blisko przystanku:
Obrazek Obrazek

Powiedzcie mi teraz, czy dacie mi rozgrzeszenie, jak zrobię ten przystanek bez peronu, z przejazdem tak blisko przystanku, bo myślę, że obroniłem mój zamysł i udokumentowałem odpowiednimi fotkami :-) Oceńcie, proszę, szczerze - czy to będzie duża niezgodność ze sTTandardem? Poza tym - moduł Porąbka Zdrój, mimo że niewymiarowy, zyskał sobie popularność :) Pozdrawiam.

P.S. o co chodzi z tym PKP ep. VI czy Va? Mój projekt to III epoka... :/
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, 09:17 przez mahlerian, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Witek M. pisze:PKP VI epoka ;)
E, tam, wystarczy Va, nieststy okazało się, że pełniejszą dokumentację mam tylko w analogu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 21:27 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

mahlerian pisze:...widziałem kilka modułów, na których nie było peronów, tylko kawałek gruntu, bez żadnych podwyższeń, a wokoło łąki itd.
Nie każdy peron musi mieć od razu 900mm wysokości.
Na drugorzędnych liniach nadal funkcjonują perony ziemne, które do dzisiejszych czasów często uległy już niestety rozmyciu i porośnięciu trawą. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo ich zaniedbania, nadal zajmują one w terenie tyle samo miejsca, co kiedyś.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 17:38 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Witek M. pisze:PKP VI epoka ;)
Witku M. co to miało znaczyć z tą VI epoką? To był żart czy co... Może IV Rzeczpospolita? :/ Bo jakoś nie załapałem... A tak nawiasem mówiąc - to jest naprawdę minimalny szkic, poza tym widziałem kilka modułów, na których nie było peronów, tylko kawałek gruntu, bez żadnych podwyższeń, a wokoło łąki itd... W razie co mogę je zamieścić, żeby wyjaśnić o co mi chodzi
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 17:37 przez mahlerian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

mahlerian pisze:A oto obiecany wczoraj plan mojego modułu. Proszę o wypowiedzi. Ja osobiście mam wątpliwości (nie wiem, czy uzasadnione) czy budynek nie stoi zbyt blisko wschodniej krawędzi. Aha, no i czy dobrze rozrysowałem wszystko na siatce
Z Twojego rysunku wynika, że budyneczek przystanku ma zaledwie 10 cm długości. Czy tak jest naprawdę?

Poza tym wydaje mi się, że za dużo usiłujesz wepchnąć na tak mały moduł. Skoro tam ma być przystanek, to tak jak zauważył oelka - gdzie jego peron? Absolutne minimum jeśli chodzi o długośc peronu to 50m czyli 42cm w TT, choć to i tak będzie wyglądało nieco karykaturalnie. W każdym razie obu elementów - przystanku i przejazdu na pewno nie zmieścisz na tym module. Sam przejazd by wystarczył.

Jeśli chcesz zbudowac przystanek, to proponuję moduł L=90cm i na nim odtworzyć przyzwoity peron o długośc 100m (83cm w TT). Ewentualnie można też zbudować moduł 120cm, składany na pół, na którym znajdzie się zarówno przejazd, jak i przystanek z drogą do niego prowadzącą, np taki:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 sie 2007, 17:39 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”