Jak zestawić skład "Städteexpreß" ?

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Jak zestawić skład "Städteexpreß" ?

Post autor: Charakterek »

Pierwsza rzecz, to reko to u góry.

Rzecz druga - do pełnego składu potrzebujesz 3 wagonów pierwszej klasy, restauracyjnego i siedmiu wagonów klasy drugiej

Trzecia rzecz - owszem czerwone były, ale to jak jeszcze malowania pomarańczowego nie było i takie pociągi składali z takich wagonów:

http://www.eisenbahnfotograf.de/drdampf ... 310102.JPG

A co do ułożenia, to pewnie różnie bywało. Z reguły jedynki dawali pośrodku bądź na początku składu. Ale zawsze razem koło siebie i restauracja była w pobliżu. A najczęściej to były 3 jedynki, restauracja i na końcu dwójki. Tłumaczono to tym, żeby pasażerowie klasy drugiej nie przechodzili często przez wagony klasy pierwszej, bo w klasie pierwszej komfort i cicho ma być.

Możesz podejrzeć jak ułożone są wagony w składach IC, w Städteexpreß będzie prawdopodobnie tak samo. Podobnie jak w Polsce jest z reguły wszędzie tak samo.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Jak zestawić skład "Städteexpreß" ?

Post autor: KrzyszTTof »

Zamarzyło mi się mieć takie coś:

Obrazek Obrazek
zdjęcia pochodzą ze strony: http://www.alt-deutschland.com/CD137.htm

Ludmiłki takowe już są na stanie, pora na wagony. Ponieważ cały asortyment "Y" oraz Reko-restauracji w malowaniu Städteexpreß jest ujęty w katalogu 2007/08 (i to nawet bez "A" w numerze) chcę sobie takie coś sprawić.

Skład miałby się skłądać z 4 "Y" oraz jadalnego Reko. Halberstadta nie zamierzam dołączyć do składu, bo połączenie go z Y w TT wygląda tragicznie. I tutaj pytanie - jak zestawić taki skład, aby był logiczny w odniesieniu do pierwowzoru? Czy te 4 "Y" to powinny być:

1 + 2 + 2 + 2

czy też

1 + 1 + 2 + 2

Czyli kwestia mnie nurtująca - jak w oryginale wyglądała proporcja wagonów klasy 1 i 2?

I druga sprawa - jadalny Reko - ten:

Obrazek

czy może ten:

Obrazek

Pierwszy nie ma wątpliwości że jest idealny do składu. Drugi natomiast wyglądał by ciekawiej i bardziej mi się podoba - tylko czy będzie to zgodne z oryginałem? Czy włączano czerwone mitropy do Städteexpreß'ów?

P.S. Google sprawdziłem :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”