Wizyta "Classic Courier" w Toruniu

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Re: Wizyta "Classic Courier" w Toruniu

Post autor: Garinol »

Witam

Classic Courier jest świetny, na jego przyjazd wziąłem nawet wolne z roboty, co nawet opłaciło się, zyskałem ciekawe i trudne do zdobycia zdjęcia. Trudno będzie opisać, więc zapraszam na jego pokład :mrgreen: :
Obrazek Obrazek Obrazek
Najlepszy jest "Salonwagen" z pianinem, inspirowany tym, z Orient Expressu.
Pozostałe zdjęcia na: http://garinol.fotosik.pl/albumy/246326.html
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 08:12 przez Garinol, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Informacja z ostatniej chwili: Za chwilę pociąg rusza z Poznania do Olsztyna. Zainteresowani ..do aparatów !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Jutro skład wraca do Niemiec. Fotografujący do dzieła.
Przez Franowo ma jechac a ja na Głównym będę stał. Można się załamac.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Witam

Na dzień dzisiejszy Classic Courier ma całodniowy postój w Malborku. Już tam byłem, niestety nie mam zdjęć... A właściwie mam, ale posługuję się analogowym sprzętem, i nie posiadam skanera...szkoda, pociąg jest świetny, zwłaszcza wag. restauracyjne. Najciekawszy jest wagon "piano-bar". Prawie Orient Express. choć jak wiemy, prawie robi wielką różnicę, to jednak jest extra, kto był w tym wagonie, wie o co chodzi(np. meble w stylu Ludwik XVI...). Ja byłem wewnątrz,( tu należą sie podziękowania dla obsługi pociągu).

Dla zainteresowanych pociągiem, powiem, że jeszcze będzie szansa obejrzenia go, kolejny całodniowy postój pociągu w Malborku będzie 6.08.2007

Na temat pociągu można poczytać tu: http://www.nostalgiereisen.de/Classic-Courier.21.0.html
Ta strona też zawiera info o tym pociągu, ale też o wszystkich luksusowych pociągach turystycznych: http://www.bahnurlaub.de/zug_details23.html . Kto wyjeżdża za granicę tam, gdzie kursują, niech weźmie ze sobą aparat.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Ten skład stoi w tej chwili w Poznaniu.
O godzinie 8 ma odjechac z peronu 1 poznańskiego dworca głównego do Olsztyna przez Toruń.
Przez Mogilno powinien przejechac o godzinie 9.05
Dalsze czasy jazdy trzeba sobie samemu obliczyc. Tylko tyle dowiedziałem się tej nocy.
Jest więc okazja do robienia zdjęc.

28 bm ma nastąpic jego powrót z Gdańska do Berlina przez Poznań.
Przewidziany czas w Mogilnie 9.36 Poznań Franowo 10.44
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Ten Pociąg, podobno ma się zjawić jeszcze 2 razy w Polsce w te wakacje. Będzie to na przełomie 26/27/28 Lipca, i 5/6/7/ Sierpnia, W planach Gdańsk, Malbork i jakieś miasto na mazurach. 27.07 i 6.08 przewidywany całodniowy postój pociągu w Malborku, na torach postojowych przy peronie 4. Możliwe są jakieś zmiany, zależnie od portfeli Niemców. Szczegółowy plan będzie znany na 2-3 dni przed przyjazedm. Mogę się zorientować, jak będzie ktoś zainteresowany, i jeśli zostanę dopuszczonyu do tego planu.
Narazie znam godziny pojawienia się. Pociąg przyjeżdźa do Malborka o 20:36 (26.07), a odjeżdża o godz. 6:05 (28.07).
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

WojTTek pisze:z jakiej racji on się pojawił w Polsce ? jest to jakiś pociąg turystyczny, dla MK czy co ?
Jest to zapewne pociag turystyczny dla niemieckich emerytow. W Niemczech to podstawowy klient dla firm z branzy turystycznej.
Kiedys podobny sklad zestawiony z wiekowych juz wagonow Am202, ABm223, Bm232 i pokrewnych widzialem w Elku jak przywiozl wycieczke nobliwych turystow.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 16 lip 2007, 21:25 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

z jakiej racji on się pojawił w Polsce ? jest to jakiś pociąg turystyczny, dla MK czy co ?
z relacji wynika że kursuje on z Mazur poprzez Gdańsk do Kaliningradu.
Pawelec
Kontakt:

Post autor: Pawelec »

Witam!!!
Ten sam skład widziałem w zeszłym roku w Malborku (koniec sierpnia) jadąc do Olsztyna, ale jaka lokomotywa go ciągnęła nie kojarzę.

Pozdr.
Paweł G.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Wizyta "Classic Courier" w Toruniu

Post autor: Marcin »

Witam.
Dzisiaj przypadkiem jadąc koło dworca głównego, kolejny raz natknąłem się na ten pociąg. Widywałem go juz kilka razy ale zawsze bez aparatu. Dzisiaj miałem. ;)
Piękny skład, wagony z minionej epoki. M-wageny, BDm, WRs. Szkoda tylko, że na haku naszej porażkowatej EU 07, pasowała do nich jak pies do jeża. Wcześniej widziałem ten skład na haku jakiejś niemieckiej loki też na ciemno malowanej być może E42.
Ciekawa jest też relacja tego pociągu (Mazury-Gdańsk-Królewiec?) tablica jak w czasie wojny.

Podziwiajcie: :mrgreen:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie fotki są mojego autorstwa.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2007, 07:49 przez Marcin, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”