Wagon Vtr

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Wagon Vtr

Post autor: DBv »

Stwierdzenie, że były eksportowane do Polski jest dość ogólne i wcale nawet nie oznacza, że musiały trafić na PKP. Równie dobrze mogły być własnością jakichś zakładów przemysłowych, których terenu nawet nie opuszczały - tak jak to miało/ma miejsce z niektórymi typami lokomotyw pochodzących z ówczesnej Czechosłowacji. Ja w podobny sposób (tyle, że był to krótki rozdział w książce) natrafiłem na info, że na PKP trafiły BR65.10...

Rozumiem, że sprawa dotyczy tych wagonów a nie np Es Tilliga, z racji ich dostępności do planowanych krótkich serii (LOCO jest w tym względzie na pewno dużo bardziej elastyczne niż T.). Temat forumowego wagony już kiedyś się pojawił:

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=653

Podobną rzecz oczywiście można zrobić i z Vtr-em, mając świadomość, ze bardziej tu o jakiś "specjalny" akcent chodzi a nie o zgodność z oryginałem (która jest - umówmy się, wątpliwa).
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 10:16 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

gemol pisze:Wystarczy, że Tillig zasypuje nas "polskimi" wagonami.
No właśnie dlatego jest ten wątek:
- szukamy informacji historycznych,
- jeśli nie znajdziemy numerów rzeczywistych, a potwierdzi się, że te wagony były w PKP, to możemy je wymyślić albo zrezygnować z okazji

... i podczepiać wagony DR/CSD, ew. w kółko te same stare PKP, które mamy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Stworzenie fikcyjnych numerów zgodnych z zasadami przyjętymi na PKP nie jest problemem, ale czemu to ma służyć. Wystarczy, że Tillig zasypuje nas "polskimi" wagonami.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

gemol pisze:...prawdę powiedziawszy zapomniałem o całej sprawie.
W chwili obecnej wagony te są w produkcji, jak widać z KKS i metalowymi kółkami, więc zasadnym jest dokopać się do oznaczeń PKP - jeśli takie były - by uzyskać możliwość wykonania krótkiej serii PKP (np tylko dla Forum).
Obrazek Obrazek

:idea: Jeśli nie uda się dotrzeć do rzeczywistych numerów (i malowania), to może udałoby się "wygenerować" takie numery (malowanie), które są prawdopodobne.
gemol
Kontakt:

Artykuł był z w "Żeleznicnim..." z półtora roku temu. Dotyczył testu modelu tejże węglarki i padło tam, że wagony te były eksportowane m.in. do Polski. Zaraz po przeczytaniu tej informacji skontaktowałem się z K. Kojem, który nie wykluczył takiej możliwości, ale stwierdził, że byłaby to duża sensacja /czytaj: jest to mało prawdopodobne/. Skontaktowałem się też z czeskimi znajomymi z prośbą o zweryfikowanie tej informacji u źródeł. Do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi i prawdę powiedziawszy zapomniałem o całej sprawie.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

tydzial pisze:W Europie został stworzony "Europejski park wagonowy" każdy kraj wprowadzał swoje wagony do tego parku oznaczając na pudle napisem "OPW". Jeżeli wagon ma taki opis to i mógł być widziany wszędzie w Europie.
Porozumienie w sprawie OPW dotyczylo tylko krajow RWPG. Nie zmienia to jednak faktu ze wagon wlaczony do wspolnego parku wagonowego posiadal oznaczenia krajowego przewoznika (np. PKP, albo CSD) a oprocz tego litery OPW w ramce.

Dlatych, ktorzy nie pamietaja czasow sprzed 1989 roku mozna dodac, ze RWPG (Rada Wzajemnej Pomocy Gospodarczej) zrzeszala tzw. kraje demokracji ludowej, czyli uzaleznione od Zwiazku Radzieckiego i bylo swego rodzaju odpowiednikiem obecdnej Unii Europejskiej wowczas w Europie Zachodniej znanej jako EWG.
ArturSch pisze:Osobiście tego nie widziałem, więc jest to informacja z drugiej ręki. Artykuł był w czeskim magazynie kolejowym - tyle wiem (czyli de facto ..nic).
Gdybys wiedzial dokladniej, w ktorym czasopismie, to bym dotarl do tego materialu. Ja mam np. "Zelaznicny Magazyn", od znajomego zawsze moge pozyczyc "Drahe"...

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 21:07 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

W Europie został stworzony "Europejski park wagonowy" każdy kraj wprowadzał swoje wagony do tego parku oznaczając na pudle napisem "OPW". Jeżeli wagon ma taki opis to i mógł być widziany wszędzie w Europie.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 19:50 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

oelka pisze:... zrodlo tych informacji.
Osobiście tego nie widziałem, więc jest to informacja z drugiej ręki. Artykuł był w czeskim magazynie kolejowym - tyle wiem (czyli de facto ..nic).
:/
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

ArturSch pisze:W literaturze zapisano, że wagon Vtr był również eksportowany do Polski.
Moglbys, jesli to mozliwe podac zrodlo tych informacji.

Krzysztof
Awatar użytkownika
hugwa
Kontakt:

Post autor: hugwa »

Ale co byłoby sensacją? Fakt istnienia tych wagonów na PKP, zgodność modelu z oryginałem czy samo zaistnienie tego modelu w polskim malowaniu?
gemol
Kontakt:

Kiedyś rozmawiałem na ten temat z K. Kojem. Stwierdził, że byłaby to duża sensacja.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Wagon Vtr

W literaturze zapisano, że wagon Vtr był również eksportowany do Polski.
Czy ktokolwiek z Szanownych Forumowiczów może pomóc w ustaleniu numerów PKP oraz sposobu malowania ? Ewentualne fotki mile widziane. :)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”