MakieTTa modułowa - PiotrZ

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: MakieTTa modułowa - PiotrZ

Post autor: oelka »

Jaka masz uzytkowa dlugosc obu torow na tej mijance?

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
PiotrZ
Kontakt:

MakieTTa modułowa - PiotrZ

Post autor: PiotrZ »

Witam,
Chciałbym przedstawić moduł makieTTy, który niedawno zacząłem budować.

Porąbka jest małą wsią położoną w Górach Radeckich. Ma niewielu stałych mieszkańców, ale urokliwa okolica przyciągała tutaj turystów już od dawna. Kiedy prawie 100 lat temu odkryto lecznicze działanie wód mineralnych z tutejszego zródła, napływ kuracjuszy uległ podwojeniu. Do nazwy miejscowości dodano „Zdrój”, a na pobliskiej linii kolejowej wybudowano małą stację (dotychczas dojazd bryczką z sąsiedniej stacji zajmował prawie godzinę).
Stacja jest dwutorowa, co oprócz mijania się krótkich pociągów, umożliwia też „oblot” składu wagonów pociągu wahadłowego uruchamianego w sezonie z najbliższego miasta powiatowego. Dla bezpieczeństwa manewrów wbudowano po stronie zjazdowej stacji zwrotnicę z krótkim torem ochronnym. Dla dociekliwych: opis jest całkowicie fikcyjny i jakiekolwiek podobieństwa są przypadkowe ;)

MODUŁ:
Moduł „Porąbka Zdrój” został rozplanowany na siatce 300mm zgodnie z zasadami sTTandardu. Zakończony jest profilami MG-1 na zachodzie i MW-1 na wschodzie. Profile są ustawione w stosunku do siebie pod kątem 90°. Szczegóły przedstawia rysunek. Długość całkowita modułu (wykonywanego jako 1-segmentowy) wynosi 1485mm, a szerokość 425mm.
Obrazek
Do budowy modułu zastosowałem tory modelowe oraz rozjazdy proste EW-1 (2szt) i łukowy IBW (1szt). Rozjazdy są „ostre”, ale szlak w górach jest kręty :) . Do napędu rozjazdów chcę wykorzystać posiadane napędy BTTB umieszczone do góry nogami pod makietą. Długość torów stacyjnych wyniesie 580mm. Budynek będzie stanowić moja stara (sprzed 30-tu lat) stacja „Barenbach” produkcji VERO. Oczywiście muszę ją odrestaurować.

BUDOWA:
Poniżej kilka zdjęć skrzynki i formowania terenu.
1. Skrzynka
Obrazek
2. Skrzynka z wzmocnieniami
Obrazek
3. Gotowa skrzynka i pierwsza przymiarka z torami
Obrazek
4. Stropianowe góry
Obrazek
5. Formowanie terenu (stan obecny)
Obrazek
Obrazek

Moim celem jest uczynić moduł przejezdnym na spotkanie w B-B. Może się przyda jako ostry zakręt szlaku tuż przed ścianą? :D
Oczekuję na komentarze moich poczynań
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 02 maja 2006, 14:05 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”