Moj TTabor - malyGlod

Nasz tabor TT i galeria jego zdjęć

Moderator: mod-Moja TT

ODPOWIEDZ
malyGlod
Kontakt:

Re: Moj TTabor - malyGlod

Post autor: malyGlod »

Tak jak obiecalem, jesli cos bedzie warte pokazania zrobie to...i niniejszym obietnicy dotrzymuje :mrgreen:

Na pierwszy ogien idzie Container-Tragwagen (mit 3 DB container) DR, Ep. IV BTTB 15510 po zmianach, czyli uzupelniona o zestaw czesci dodatkowych oraz z innym kontenerem. Te, ktore byly w oryginale niestety maja wylamane drzwiczki i nie nadawaly sie, wiec poszedlem za rada pepsigo2pl ;) i nabylem 40 ft kontener HANJIN (820 Container 40 ft Hanjin).
I oto efekt:
Obrazek

Pozniej doszla do mnie paczuszka z lokomotywa spalionowa Diesellokomotive YM32 DR, Ep. IV BTTB 02622 zakupiona na Allegro
Obrazek Obrazek

A to juz oryginalny wagon z kolekcji ktora wymienilem zaczynajac watek Silowagen Vce, Ep.IV BTTB 04420
Obrazek

I pewnie wielu z was - znawcow tematu - nie bedzie sie zgadzalo, ze w opisie mam Diesellokomotive BR 107 DR, Ep. IV BTTB 02620 a tu inny model tej lokomotywy sie pojawia... :roll: Ta z opisu jest w takim stanie, ze zakup czesci zamiennych przewyzsza niestety koszt kupna lokomotywy na Allegro. W zwiazku z tym, egzemplarz, ktory posiadam zostal dawca czesci, a lokomotywe w tym malowaniu i tak nabede.

Poki co, to wszystko co moge pokazac, gdyz reszta nadal przebywa z warsztacie i czeka na swoja kolej. W chwili obecnej trwaja prace nad 4-ro osiowymi cysternami.

Pozdrawiam
malyGlod
Kontakt:

pepsigo2pl pisze:A myslales nad innym rozwiazaniem jakim sa kontenery 40ft.??

Badz oryginalny!!
No widzisz nie pomyslalem o tym... :>

Fajne te kontenery... :mrgreen:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 cze 2007, 19:27 przez malyGlod, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

malyGlod pisze:W miedzyczasie zakupie te kontenery - moze faktycznie bedzie weselej jak sobie od czasu do czasu przeladuje platforme innym zestawem :mrgreen:
A myslales nad innym rozwiazaniem jakim sa kontenery 40ft.?? Tutaj mozesz zapoznac sie z oferta firmy PSK, ktora wlasnie produkuje takie kontenery. Sa dostepne w jednym z polskich sklepow, ale teraz nie pamietam w ktorym :oops: Koszt ~5EUR/1szt. Mozliwe, ze sa dostepne tylko pod zamowienie.

Badz oryginalny!!
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 cze 2007, 08:00 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
malyGlod
Kontakt:

mhm ;)

W sumie juz zlozylem zamowienie na ZURUSTEILE do tej platformy - poczekam niestety do pierwszej dekady lipca na paczke...W miedzyczasie zakupie te kontenery - moze faktycznie bedzie weselej jak sobie od czasu do czasu przeladuje platforme innym zestawem :mrgreen:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Giełda. Ale słuchaj, te kontenery to tak groszowe sprawy, że kup dea zestawy. Znudzi Ci się jeden - ładujesz drugi. I już!
malyGlod
Kontakt:

Charakterek pisze:Kup 2 paczki. Będziesz miał dwa pełne komplety i jeszcze dwa kontenery w zapasie... Przecież nie są one drogie!!!
Jest to rozwiazanie o ktorym myslalem....wtedy beda dwa rozne komplety + po jednym zapasowym kontenerze do kazdego ;)

Chcialem jednak zasiegnac opinii czy sa miejsca gdzie sie sprzedaje takie drobiazgi na sztuki... :roll:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Kup 2 paczki. Będziesz miał dwa pełne komplety i jeszcze dwa kontenery w zapasie... Przecież nie są one drogie!!!
malyGlod
Kontakt:

Chce zakupic kontenery do Container-Tragwagen (mit 3 DB container) DR, Ep. IV BTTB 15510.

W katalogach Tillig'a ich nie ma.Zapytalem tez w AMC ale powiedziano mi ze nie traktuje sie tych kontenerow jako czesci zamienne wiec nie mozna ich osobno kupic... :/

Znalazlem gdzies w sklepie ze jednak mozna kupic same kontenery ale 4 szt. - 2 rozne pary. Moja platforma posiada 3 kontenery i mam zagwozdke gdzie teraz mam zaopatrzyc w te kontenery zeby byly 3 jednakowe...

Niestety w moich brakuje drzwi i dlatego musze je wymienic.

Czy ktos kiedys mial ten sam problem?

Pozdrawiam
malyGlod
Kontakt:

Charakterek pisze:Tak, to komplet to pierwsze co podałeś
Mowisz o tym: 25059 Zurusteile (czesci do montazu samodzielnego)
I nie musze sie rozdrabniac na kawalki, gdyz to jest pakiet... :)

Jasne ze zamowie.Zrobie tylko maly przeglad co jeszcze moglbym chciec zeby za przesylke raz zaplacic.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 cze 2007, 15:44 przez malyGlod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Tak, to komplet to pierwsze co podałeś. A teraz napisz do AMC amc @ amcwroclaw.pl i zamów sobie te części, które Pepsi podał. Ogólnie AMC zajmuje się importem Tilliga i wszystkich części zapasowych do TT. Jeśli czegoś potrzebujesz - dajesz numer katalogowy, piszesz, wpłącasz na konto i masz w domu. Ostatnio koledze sprowadzili taką pierdółkę jak 8 zderzaków do Gagarina, a mi dwie zębatki Z 19. Więc każde nawet najdrobniejsze zamówienie z części zamiennych powinno być zrealizowane!
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

25059 Zurusteile (czesci do montazu samodzielnego)
31658 GS Rungen (klonice)
31659 Handrad (hamulec reczny)
31661 Bordwand (burty)

Nie jestem pewien co wchodzi w sklad pierwszej pozycji. Zurusteile, to sa wlasnie te dodatkowe czesci, ale wtedy po co te nastepne pozycje. Moze to jest ten caly woreczek zawierajacy trzy pozostale pozycje.

Moze juz ktos mial jakies doswiadczenia w tym kierunku?
malyGlod
Kontakt:

Moj TTabor - malyGlod

Witajcie

Moze nie bedzie to typowa wystawa tego co mam, gdyz jak juz zaznaczylem w innych dzialach, zestawik jest "odkurzany", ale postaram sie zrobic tak by na Waszych oczach moja kolekcja powstawala.

Poki co zaczne od pogladowej listy tego co udalo mi sie uratowac spod wieloletniego kurzu:

Dziadkowie i Babcie czyli BTTB

Lokomotywy:
Diesellokomotive BR 107 DR, Ep. IV BTTB 02620
Diesellokomotive V 36 DR, Ep.III BTTB 02630

Wagony:
Personenwagen DR, Ep.IV BTTB 13214
Mitropa-Speisewagen DR Ep. IV BTTB 13710
Reisezugwagen 2 KL DR, Ep. IV BTTB 13620
Guterwagen GO4 DR, Ep. IV BTTB 4120
Guterwagen MAV, Ep.III BTTB 04132
Silowagen Vce, Ep.IV BTTB 04420
Kesselwagen DR, Ep. IV BTTB 05418
Container-Tragwagen (mit 3 DB container) DR, Ep. IV BTTB 15510
Kesselwagen DB "Gasolin", Ep. III BTTB 15414
Behaltenwager/Kohlewagen DR, Ep. III BTTB 04910

Na wstepie od razu uprzedzam ze poki co fotek nie bedzie, gdyz sukcesywnie usuwam drobne usterki i wylamania w taborze spowodowane nieostrożnym przerzucaniem pudelek z miejsca na miejsce.

W najgorszym stanie sa lokomotywy ale przy odrobinie samozaparcia uda mi sie je wkrotce uruchomic i wyjechac z lokomotywowni.

Jesli tylko stan ktoregos z elementow bedzie zadowalajacy czym predzej bede umieszczal fotki.

Najpierw jednak zapytanie:
Poszukuje elementow Container-Tragwagen (mit 3 DB container) DR, Ep. IV BTTB 15510 do samodzielnego montazu m. in. burty czy tez slupkow imitujacych owe burty i innych detali. Znalazlem katre serwisowa TU ale z niemieckim kolejowych to niestety, wiec poprosze o pomoc.

A teraz wracam do warsztatu by moc juz wkrotce pokazac pierwsze foty ;)

P.S.
Pozdrowienia w tym miejscu dla Trojana, ktory wspiera mnie rada i doswiadczeniem w kwestii "co warto miec a co sobie odpuscic".

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 lip 2007, 00:06 przez malyGlod, łącznie zmieniany 4 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moja TT”