Polskie wagony pasażerskie - epoka II i IIIa

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Re: Polskie wagony pasażerskie - epoka II i IIIa

Post autor: brovarek »

Ten spory katalog o wagonach osobowych wydany w 1960 roku, który ostatnio w cenie ok 260 zł ktos próbował sprzedac na Allegro jest dostepny w czytelni Biblioteki Kolejowej na Joannitów we Wrocławiu. Wagony osobowe na PKP bud 1921?-1945 , bud 1946-1960, oraz dwa takie same tyle ,ze towarowych. Plus późniejsze katalogi. Pozdrawiam
Ps mam te katalogi obfocone, chcesz je, dawaj info na priva
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

dziekuję za dalsze informacje.
Marek Sz
Kontakt:

Post autor: Marek Sz »

Pozwole sobie powrócic do tematu.

Informacje o typach wagonów budowanych w latach miedzywojennych są w numerach Inżyniera Kolejowego - powinny być w bibliotece MK a moze nawet w wiekszych bibliotekach wojewódzkich. Wiem, że był opisane tzw "szczupaki" wraz ze schematami wnetrza i kilkoma rysunkami konstrukcji oraz bagażowe ( te wczesniejsze, bez garbu )

W skansenach z taboru który byl lub mogł być używany w latach miedzywojennych najwieksza kolekcja jest W Skierniewicach - wagon salonowy pociagu rządowego II RP, "szczupak", pruskie "oberlicht", boczniaki 3 i 4 osiowe i jeszcze kilka innych wagonów.
W Chabówce jest polski "szczupak" i bagażowy w dosć złym stanie, austriackie "oberlicht" i Ci, w Kościerzynie "szczupak", bagażowy Lilpop i jakies dwuosiowy osobowy z pomostami.
W Pyskowicach jest austriacki bagażowy który na pewno był używany na PKP przed 1939, niestety w formie mocno przebudowanej w latach '50. W Wolsztynie jest jeden boczniak pruski, w Karsznicach kilka osobowych w tym wirtemberskie osobowy 4 osiowy i bagażowy.

Poza skansenami jest wg moich szacunków co najmniej po ok 20 szt wagonow osobowych i ich pudeł, które mogły byc używane w czasie IIRP.

Czasem fajne zdjecia z epoki z dobrze widocznymi numerami, oznaczeniami itd można znaleść a Allegro.

I to chwilowo tyle w tym temacie, jakbyś coś jeszcze potrzebował to pytaj.

pozdrawiam
Marek
mradwan
Kontakt:

Wagonownia zawiera sporo ciekawych linków. Dziękuję.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

mradwan pisze:Czy można gdzieś (...) znaleźć informacje o typach wagonów pasażerskich używanych na PKP (...) po wojnie wraz ze zdjęciami?
"Katalog wagonów osobowych"
wydany cirkaebałt w poczatku lat 70-tych
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

gemol pisze:Czy mam rozumieć, że jakieś tomy już się ukazały i je przegapiłem?
Nic nie przegapiles, za to ja dosc niefortunnie napisalem to zdanie.
Z tego co wiem to jak na razie z tego wielotomowego wydawnictwa jest opracowana czesc poswiecona nowym konstrukcjom wagonow pasazerskich (szczegolnie tych, ktore sa w PKP IC). Podobno byl juz nawet jakis wydawca znaleziony, ale poki co chyba nie wiele sie to posunelo na przod.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 23 maja 2007, 14:26 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

oelka pisze:Problem zostanie rozwiazany, gdy wreszcie ukaza sie kolejne tomy kslazki K. Koja i A Etmanowicza o wagonach PKP. Ale trudno obecnie okreslic kiedy to nastapi.

Krzysztof
Czy mam rozumieć, że jakieś tomy już się ukazały i je przegapiłem?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2007, 09:10 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

mradwan pisze:Czy można gdzieś (poza katalogiem PKP w bibliotece w Ministerstwie Transportu) np. w necie znaleźć informacje o typach wagonów pasażerskich używanych na PKP przed 1939 r. i po wojnie wraz ze zdjęciami? Strony skansenów, wagony.pl itp. przejrzałem, ale wiele tam nie ma a wagony.pl jako najbardziej zabytkowe oferuja chyba "ryflaki".
Bo tez jedyny wagon przedwojenny jakim moga sie pochwalic skanseny stacjonuje w Chabowce. Reszta to wagony konstrukcji niemieckiej lub pruskiej (donnerbuchseny, boczniaki) lub polskie powojenne, ale tu faktycznie kroluja ryflaki, bo juz wagony typow 1-8A sa conajmniej trudne do napotkania. Troche bogatsza oferta gromadza powoli Skierniewice.
Dobrym miejscem do dyskusji i zbiorem wiadomsci na ten temat jest wagonownia na Forach Kolejowych.
Problem zostanie rozwiazany, gdy wreszcie ukaza sie kolejne tomy kslazki K. Koja i A Etmanowicza o wagonach PKP. Ale trudno obecnie okreslic kiedy to nastapi.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 23 maja 2007, 09:10 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
mradwan
Kontakt:

Polskie wagony pasażerskie - epoka II i IIIa

Czy można gdzieś (poza katalogiem PKP w bibliotece w Ministerstwie Transportu) np. w necie znaleźć informacje o typach wagonów pasażerskich używanych na PKP przed 1939 r. i po wojnie wraz ze zdjęciami? Strony skansenów, wagony.pl itp. przejrzałem, ale wiele tam nie ma a wagony.pl jako najbardziej zabytkowe oferuja chyba "ryflaki".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”