BR 86

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: BR 86

Post autor: Charakterek »

Te luźne kable z przodu to idą sobie z zaślepki do kondensatora. Jak włożysz dekoder te kable znikają. A te co idą do tylnych lamp. Z dwojga złego wolę jak są one zasilane kablami, niż przez obwód drukowany. W tendrzaku akurat te obwody średnio się sprawdzają.

Pokaż zdjęcie blaszek zasilających> Jesteśmy ciekawi wraz z Karolem jak rozwiązali prąd w poprawionym modelu. Nie rzęzi jak jedzie do tyłu? Bo po tym poznaje się, czy to nowa produkcja. A o uciąg się nie martw. Sprawdzone doświadczalnie - ma większy niż 86 BTTB!
ibm
Kontakt:

Post autor: ibm »

Właśnie uruchomiłem nową BR 86 model 02170. Jezdzi bardzo płynnie w obie strony. Do przodu trochę sie kołysze. Prędkość minimalna jakieś trzy razy mniejsza od Kuehna BR 211 ( nie na tych samych dekoderach). Diody chyba za mocno swiecą. Detale zewnetrzne bardzo wysokiej jakści. Natomiast wnętrze wykonane w sposób nieadekwatny do czasów w jakich zyjemy. luźne kable , styki odprawadzajace prąd do kół wygladaja przerazajaco. Jak porówna sie wykonanie do Kuehna to widac jakieś 20 lat różnicy. No i jeszcze jedno - jest bardzo lekka i mogą być problemy z ciagłościa pobierania zasilania z szyn.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Ponoć już poprawione trafiają do sklepów, a tu opis naprawy Karola

http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=195
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

O poprawkach jakoś nic nie jak dotąd nie słychać. Co do mojej to poprawiłem jej zasilanie i usztywniłem 2 i 3 oś wiązaną, zostawiając minimalny luz poprzeczny. Przykre dzwieki ustąpiły a loczka wszystkie zwrotki pokonuje bez problemów oczywiście w dcc.
Szkoda by model za ponad 500zl siedział na półce.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 18:24 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

ArturSch pisze:A coś słychać już może o poprawionych Tiligowych ?(echo)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Karol pisze:Moja już jeżdzi :mrgreen: Ale to co sie nad nią namęczyłem to moje :mrgreen:
A coś słychać już może o poprawionych Tiligowych ?
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Moja już jeżdzi :mrgreen: Ale to co sie nad nią namęczyłem to moje :mrgreen:
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Widze że trochę odbiegamy od tematu a niestety fakt jest faktem że za 118 E kupujemy model uszkodzony i jak na razie przez prawie pół roku nic się w tym temacie nie zmieniło. Niby miały być wprowadzone jakieś zmiany w sposobie zasilania i w przekazania napędu tym czasem nadal sprzedawana jest wersja dotychczasowa :evil:
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Chłopie co ty mi tu o polskich sklepach wypisujesz. Po prostu mam dla Ciebie radę: przetłumacz sobie ten post z TT-Boardu, z którego wytrzasnąłeś to zdjęcie, a później coś pisz na ten temat, bo jak na razie to wprowadzasz w temacie jedynie zamieszanie.

A tak przy okazji przypominam o konieczności przestrzegania regulaminu (patrz pkt 15)
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

To przeróbka! Wymienić koła na osi jest bardzo ale to bardzo prosto. Zresztą Tillig ma takie osie w starych BR 86 czy w br 01 http://www.ttclub.pl/img/testy/parowe/86_86/16.jpg

Jedyny kłopot po tej wymianie to to, że osie wyglądają źle, bo białe takie coś na plastiku się robi. Zatem trzeba owe osie pomalować. I te są pomalowane, bo Tillig zawsze zostawia metalowe ośki pośrodku.

Poza tym widać ślady piłowanaia na skrzyni wodnej budy. Ale oprócz tego stara buda po wyjęciu ciężarków i podpiłowaniu skrzyń wodnych dość ładnie wchodzi na nowe podwozie. A ta wersja loki (obudowa) ma swój numer katalogowy i jest do kupienia jako część zapasowa. Zatem tu nie ma żadnej premiery Tilliga, tylko solidna praca modelarska!

Podobnie jak ST 44 też z Tilligiem ma tyle wspólnego, że kiedyś to było BR 120

tyle!
Ostatnio zmieniony 30 sty 2007, 22:20 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

To, że u nas jeszcze nie można dostać tej wersji z wiatrownicami nie znaczy, że jej nie wyprodukował. Ktoś z niemieckich kolegów z TT-Board wziął tą lokomotywę, przecież nie ukradli. A nie sądzę, że sie porwali na przerobienie jej we własnym zakresie.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Nie jest, bo tej wersji Tillig jeszcze na przerobionym podwoziu nie wyprodukował. O tym własnie cały czas piszę
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Taki, że owa wersja "uznamska" jest już nową poprawioną przez Tilliga BR86.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

A ja powtarzam pytanie: Jaki jest związek prezentowanej lokomotywy (w wersji "uznamskiej") z nowościami Tilliga na 2007. Patrzę i patrzę i niczego takiego tam nie widzę.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

To podobnie jak ja :P , chodź zaczeliśmy z Karolem na niej pisać po angielsku.
Ja głównie szukam tam nowości i fotek nowego taboru, więcej nie czaję. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”