Częsci do TT

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: Częsci do TT

Post autor: Ranger »

Nowe części w moim przypadku to te ze zdjęcie u góru tutaj
Koła tak jak napisane wyżej.
A wszystko kupiłem w Hobby-Shop. Od zamówienia było u mnie po tygodniu. O cenach nie piszę dokładnie co za ile ale powiem Ci, że są bardzo korzystne i nie pożałujesz.
Jak poczekasz troszkę to przeczytasz fajny text natemat BR107.
malyGlod
Kontakt:

Post autor: malyGlod »

Ranger pisze:Niestety 22193 - koła z gumką są niedostępne u Tilliga, wiem bo moja 107 ostatnio przeszła renowację, dostała nowe bebechy wraz z kołami.
To gdzie sie szanowny kolega zaopatrywal w te "bebechy" ? I jak to sie cenowo przedstawia...

Za pomoc po punkciku dla kazdego :D
Ostatnio zmieniony 09 cze 2007, 16:24 przez malyGlod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Niestety 22193 - koła z gumką są niedostępne u Tilliga, wiem bo moja 107 ostatnio przeszła renowację, dostała nowe bebechy wraz z kołami.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

A nie prościej tak?

Tillig/części zamienne do BTTB

koła napędowe

22193 - koła z gumką

22745 - bez gumki

koła bez napędu

22008
malyGlod
Kontakt:

Charakterek pisze:Ta są wiązary... A tak naprawdę, to modele sprawne są na Allegro. A najlepiej kupić coś nowego i nowoczesnego. Zacznij od torowiska. A potem jakoś leci...
Torowisko to swoja droga...z tego co czytam na forum to "rurki" to raczej przeszlość - ale jak juz bede mial fundusze przeznaczone tylko na torowisko to wtedy bede sie martwil ile i co kupic...oczywiscie zasiegajac waszej porady.

W kwestii moich lokomotyw to rozmawialem z kims z forum na gg apropos kolek napedowych do BR 107. Wiem ze jej juz nie produkuja ale podobne kolka miala takze BR 110. Wiec sie uparlem i znalazlem TO.

Napisane ze do BR 110 oraz m. in. do BR 107 - po blizszych ogledzinach wydaje mi sie ze to jest to.

Co do nowości OCZYWISCIE beda, ale mam te swoje "trzy dziadki", ktore jakos do mnie przemawiaja i chce zeby byly częścia mojej kolekcji a BR 107 od nowości jeżdzi na tych samych podzespolach i jedyna rzecza jaka tam padla to wlasnie te kółka - po 20 latach mialy prawo.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 cze 2007, 18:25 przez malyGlod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Ta są wiązary... A tak naprawdę, to modele sprawne są na Allegro. A najlepiej kupić coś nowego i nowoczesnego. Zacznij od torowiska. A potem jakoś leci...
malyGlod
Kontakt:

T_Domagalski pisze:
malyGlod pisze:P.S. Jezeli gdzies popelnilem blad w termonologi badz nazewnictwie kolejowym z gory przepraszam
Co to za "pióra", o których piszesz? :?
Masz na myśli blaszki odbierające prąd z kół?
To te blaszki mocowane do kol - pewnie w prawdziwych lokomotywach parowych sluzyly do przenoszenia napedu miedzy kolami a innymi podzespolami lokomotywy...
Bardziej ze mnie okretowiec niz kolejarz ;) ale sie staram

Grzegorz TT

Mysle ze naprawa tych elementow ktore mi padly bankowo nie przekroczy wartości modelu.
Z drugiej strony widzac ze wiecej zyskam kupujac jakiegos "kuzyna" danego modelu na allegro badz z drugiej reki - biore pod uwage te wlasnie opcje.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2007, 18:18 przez malyGlod, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Witaj!
Części do starych modeli można kupić
tu - http://modelarski.com.pl/index.php?podk ... 19&k_stat=
lub tu - http://www.modelmania.com.pl/
ale naprawa starych modeli z poważnymi uszkodzeniami jest problematyczna z uwagi na koszty naprawy/wartość modelu.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

malyGlod pisze:P.S. Jezeli gdzies popelnilem blad w termonologi badz nazewnictwie kolejowym z gory przepraszam
Co to za "pióra", o których piszesz? :?
Masz na myśli blaszki odbierające prąd z kół?
malyGlod
Kontakt:

Częsci do TT

Witajcie :D

Na początku chcialem sie przywitac ze wszystkimi, gdyż jestem nowym uzytkownikiem i czlonkiem forum.

A dlaczego sie zapisalem? Otoz ostatnio odkurzylem swoja kolejke BTTB sprzed 20 lat i postanowilem ze skoro mam juz jakis tam tabor - skromny bo skromny ale jednak - to sprobuje go przywrocic do dawnej swietlności.

Po głębszym przeanalizowaniu zasobow stwierdzilem niepokojące mnie uszkodzenia moich lokomotyw i wagonów. Jako ze jestem modelarzem od 13 - 14 lat z brakami natury estetycznej sobie poradze, natomiast kwestia mechaniczna wymaga zasiegniecia porady u specjalistow.

W chwili obecnej posiadam nastepujące lokomotywy (przy ktorych wymienie od razu braki badz uszkodzenia):
- lok. spalinowa V36 DR - silnik od E 499, brak "piór" na kołach - sprawna
- lok. spalinowa BR 107 - uszkodzony układ jezdny dokładniej kola z zebatkami - elektrycznie sprawna
- lok. parowa BR-ka z zestawu startowego dwuosiowa-braki w "piórach" - sprawna

Oprócz tego brakuje buforów /zderzakow/ i sprzęgów ale to juz znalazlem na necie.

Moj zestaw to rocznik 1985 - w tym katalogu znalazlem większośc taboru ktory posiadam.

Moje pytanie brzmi czy mozna gdzieś dostac części zamienne do lokomotyk ktore opisałem?
Oczywiscie bacznie sledze allegro i zdarza sie tam tzw. zlom modelarski z ktorego moglbym pobrac interesujace mnie częsci. Chcialbym jednak dowiedziec sie czy istnieje jeszcze innne zrodlo pozyskiwania zamiennikow to mojego rocznika.

Za wszelka pomoc z gory dziekuje.

P.S. Jezeli gdzies popelnilem blad w termonologi badz nazewnictwie kolejowym z gory przepraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”