Jakie składy?

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Jakie składy?

Post autor: Charakterek »

Koniec tych bzdurek
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Ściskanie niewiele pomoże - tory takie ciężko wyprostować idealnie, a poza tym w miejscach pogiętych są doskonałym miejscem do wykolejania taboru!

Rdzawy nalot może imituje naturalną rdzę, ale powoduje utrudnianie w przepływie prądu- przynajmniej góra szyny powinna być czysta ( wyczyszczona drobnym papierkiem ściernym ) - boki ciężko będzie wyczyścić.

Lepszym rozwiązaniem jest zastąpienie tych staroci nowymi torami modelowymi Tillig model c80 http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=7_370_140.
Natomiast jeżeli chcesz sobie układać makietę na podłodze i zwijać na noc to może tory Tillig bettungs http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=7_370_148 masz wszystko co potrzeba - tory, podsypkę itp

powiesz drogo - jak zrobisz będziesz miał cracka to parę złociszy w kieszeni zostanie :evil:

Paweł Basiński
TT_maniak
Kontakt:

Post autor: TT_maniak »

A czy nie można torów między deski wsadzić i ścisnąć na dobę? A czym zeskrobać ten rdzawy nalot? Nożem można? Próbowałem i schodzi całkiem nieźle, a poprzedni właściciel mówił, że waloryzował tory, by wyglądały jak realne i stąd ten rdzawy nalot.
Pozdrawiam
------
Maciek
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

piottrw pisze:....walc ...
chyba walec :mrgreen:
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Karol pisze:Wałkowanie jest trochę kontrowersyjne, ja proponuje przygotować dwie deseczki, kładziesz rurkę miedzy deseczki i w rytm ulubionego kawałka hiphop skakasz po niej, jak masz wiecej deseczek to i możesz funfli zaprosić na disco jak tak w 10 poskaczecie to torki w mig będą proste i craka nie trza bedzie by sie wagony nie rozczepiały
Witam
"Nie znasz się to się nie wypowiadaj !". Jest to sposób testowany przezemnie od początku lat 80 tych i się sprawdza.
Poza tym muzyka hiphop się do tego nie nadaje bo tory pogniesz, myślę że walc byłby odpowiedniejszy
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Jesteście bezczelni.
Kolega kulturalnie pyta się jak zrobić daną operację, a wy się z niego wyśmiewacie. To że w innym dziale zaszokował nas wszystkich creckiem do GBB nie znaczy, że teraz na każdym kroku będziemy się z niego śmiać... nie ładnie panowie nie ładnie.
Ja nie wiem jak wyprostować, bo rurki dawno temu wywaliłem, a jak się nimi bawiłem, to mimo to miałem proste... ot tak dbałem o nie....
Adams
Kontakt:

Post autor: Adams »

Zawsze można też użyć prawdziwej lokomotywy i torów - prościutko wychodzi.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Wałkowanie jest trochę kontrowersyjne, ja proponuje przygotować dwie deseczki, kładziesz rurkę miedzy deseczki i w rytm ulubionego kawałka hiphop skakasz po niej, jak masz wiecej deseczek to i możesz funfli zaprosić na disco jak tak w 10 poskaczecie to torki w mig będą proste i craka nie trza bedzie by sie wagony nie rozczepiały
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

To lepsze od "Szkła kontaktowego"... :mrgreen:
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Witaj
Z opisu sądzę że to tabor startowy, więc co podepniesz i lokomotywa uciągnie to i tak będzie pasowć.
Co do prostowania torów jeżeli to są stare rurki to można pokusić sie o "wałkowanie". Kładziesz tor na równej, twardej powierzchni np wylewka betownowa, twarde drewno i drewnianym wałkiem do ciasta, najpierw od strony torów równiutko delikatnie wałkujesz- tor po takiej operacji powinen być lekko wklęsły. Potem od stony podkładów rozwałkowujesz do do p[oziomu, uwazajkąć by ci się stał wypukła. Jakj coś to operację można powtórzyć. Potem jeszcze trzeba delikatnie kombinerkami dogiąć złączki i powinno być dobrze.
PS 350 zł to trochę dużo jak na twój opis
Pozdrawiam
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Musisz mieć dwa cracki - jeden na rozłączanie drugi na stawanie
TT_maniak
Kontakt:

Jakie składy?

Post autor: TT_maniak »

Do moich dwóch lokomotyw. Pierwsza to niebieska elektryczna, a druga to parowozik z czterema kółkami. Kupiłem je w zestawie i sprzedający zachwalał, że są bardzo dobre. Za całość dałem 350 zł i rzeczywiście są super, ale zauważyłem, że nie mają oznaczeń z boku. Dopiero zaczynam przygodę z kolejkami. Jakie polecacie wagony? Bo dołączone były takie osobowe zielone całe i bez oznaczeń a co ciuchci 2 węglarki też bez oznaczeń. Czy oznaczenia się tak szybko ścierają? Czym można wyprostować tory? Zauważyłem, że w kilku miejscach skład albo staje, albo się rozłącza.
Pozdrawiam
------
Maciek
Zablokowany

Wróć do „Tabor”