Problem z BR 101 i Gold mini

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Problem z BR 101 i Gold mini

Post autor: ArJu »

mradwan pisze:Dekoder sprawdziłem ustawiając loka na torach i odczepiając przeguby od wózków. silnik chodzi wtedy czysto i reaguje na polecenia.
A propos odczepiania przegubów (kardanów). Podejrzewam, że - rozbierając i składając loka - nie troszczyłeś się o zachowanie tych samych położeń. Może się mylę, ale mam wrażenie, że modele nie lubią zamian po dotarciu. W swojej 101 też zauważyłem głośniejszą (szczególnie na łukach) pracę po ponownym złożeniu. Dokładne przesmarowanie niewiele dało.
Pozostałe objawy, jak zatrzymywanie z gaśnięciem świateł to typowe objawy przerw w dostarczaniu zasialnia do dekodera, a tu głównym powodem jest zabrudzenie.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2007, 14:26 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

mradwan pisze:Zębatki i blaszki sprawdzę uważnie.

Dekoder sprawdziłem ustawiając loka na torach i odczepiając przeguby od wózków.
silnik chodzi wtedy czysto i reaguje na polecenia.

Martwi mnie też, że wagon czyszczący ma opory na zwrotnicach - może są źle zamonotowane (wyżej niz tory, inny profil szyny ?)
Nie znam konstrukcji BR 101 ale domyślam się, że problem tkwi w odbierakach prądu w wózkach. Niestety firma Tillig uważa że modele będą użytkowane w warunkach laboratoryjnych i nie przykłada się do porządnego ich wykonania co też łatwe nie jest.
Modele firmy Roco (Ludmila), Kuehn (BR 211) maja wózki połączone z PCB miękkim przewodem co jest znacznie tańsze i pewniejsze.
Jeżeli jest to możliwe zastąp połączenia stykowe blaszek odbierających prąd miękkim przewodem izolowanym.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2007, 23:00 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

Zębatki i blaszki sprawdzę uważnie.

Dekoder sprawdziłem ustawiając loka na torach i odczepiając przeguby od wózków.
silnik chodzi wtedy czysto i reaguje na polecenia.

Martwi mnie też, że wagon czyszczący ma opory na zwrotnicach - może są źle zamonotowane (wyżej niz tory, inny profil szyny ?)
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

A jak rozbierałeś loka i ją na nowo czyściłeś/smarowałeś, to nie zauważyłeś braku zębów na zębatkach?? Piszę o tym, bo u mnie w 101 2-ie "duże" zębatki już wymieniłem, ponieważ zęby się wyłamały... i wtedy zgrzyty były. Sprawdź tę opcję, każdą po kolei ząb po zębie :) Co do dekodera, jeżeli masz możliwość sprawdzenia dekodera na innym loku, to najzwyczajniej przełóż go i niech pojedzie na innym loku. Jeżeli będzie wszystko OK, to znaczy że wina leży po stronie loka, a nie dekodera. Wtedy sprawdź dokładnie styki, nawet podpinając prąd stały pod koła i sprawdzając, czy silnik wtedy się kręci....
mradwan
Kontakt:

Spróbuję sprawdzić blaszki. Choć trochę niepokoją mnie zgrzyty w przekładni, ale może po prostu na skutek przerw w dopływie silnik nie osiąga mocy i wariuje.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

gbbsoft pisze: Po drodze są styk koła-tor i... pobór pradu z kół
Może po prostu brud na blaszkach odbierających prąd z kół ?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

W torach jest, ale do dekodera nie dochodzi... Po drodze są styk koła-tor i... pobór pradu z kół
mradwan
Kontakt:

Gdy lok staje światła gasną. Ale czunik napiecia pokazuje, że na tych odcinkach jest prad w zwrotnicahc i szynach.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

mradwan pisze:sygnał DCC do dekodera dochodzi bo światła można przełączać
A czy loka gdy staje, to światła mrugają/gasną ?
Świadczyłoby to o przerwie (przerywaniu) w zasilaniu.
mradwan
Kontakt:

Problem z BR 101 i Gold mini

Lok chodził dobrze po założeniu dekodera. Ale zaczęły się problemy - najpierw zaczął stawać na EW1 i IBW. Tam tez zwalnia też wagon czyszczący Roco.
Wyczyścilem tory (spirytus, paier ścierny, kostka czyszcząca, wagon czyszczący), ale wielkiej poprawy nie ma. W loku zaczęły zgrzytac zebatki w przekładni - przy jeździe w jedna stronę. Sprawdziłem przekładnie nasmarowałem, ale jest coraz gorzej. Lok w zasadzie tylko skacze i to mocno zgrzytając.
Sam silnik pracuje prawidłowo, sygnał DCC do dekodera dochodzi bo światła można przełączać. Sprawdziłem zwrotnice - prąd w nich płynie.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2007, 13:01 przez mradwan, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”