Zapraszam kolegę do przeczytania regulaminu, którego to kolega zobowiązał się przestrzegać pisząc postyhugwa pisze:Wiesz co, skomentowałbym fachowość Twojej wypowiedzi, ale nie dam Ci tej niewątpliwej radochy z włojenia mi drugiego punktu, Mistrzu.T_Domagalski pisze:Formalnie masz rację. Za to są one tzw. trzykrotne.hugwa pisze:Bredzisz. Ja widzę tylko dwie.
Makieta TT Beniamina-tortt modułowy
Moderator: mod-Makieta
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Re: Makieta TT Beniamina-tortt modułowy
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 13:39 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- hugwa
- Kontakt:
Wiesz co, skomentowałbym fachowość Twojej wypowiedzi, ale nie dam Ci tej niewątpliwej radochy z włojenia mi drugiego punktu, Mistrzu.T_Domagalski pisze:Formalnie masz rację. Za to są one tzw. trzykrotne.hugwa pisze:Bredzisz. Ja widzę tylko dwie.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 13:38 przez hugwa, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Formalnie masz rację. Za to są one tzw. trzykrotne.hugwa pisze:Bredzisz. Ja widzę tylko dwie.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 13:38 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- hugwa
- Kontakt:
Bredzisz. Ja widzę tylko dwie.Mariusz pisze:majstersztyk. 6 krzyżownic
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 13:37 przez hugwa, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Temat był swego czasu wałkowany na Martelu:Mariusz pisze:Masz rację. Gdzieś mam zdjęcia takiego rozjazdu. To jest majstersztyk. 6 krzyżownic![]()
http://www.forum.martel.pl/viewtopic.ph ... t=beselera
Warto zajrzeć.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 13:48 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Masz rację. Gdzieś mam zdjęcia takiego rozjazdu. To jest majstersztyk. 6 krzyżownic
Powinien być dostępny w opcji do samodzielnego montażu
Zdaje się ,że w Szczecinie na SPB - górka rozrządowa i w Czersku są takowe.
26 maja w drodze do Gdyni spróbuje je uwiecznić.
Powinien być dostępny w opcji do samodzielnego montażu
Zdaje się ,że w Szczecinie na SPB - górka rozrządowa i w Czersku są takowe.
26 maja w drodze do Gdyni spróbuje je uwiecznić.
-
ArJu
- Kontakt:
Dużo w tym prawdy, ale nie wszystko. Jeśli teoria w cytowanej już przez mnie książce "Drogi kolejowe" jest prawdziwa, to kolega tydzial nie przedstawił całej prawdy, a mianowicie rozjazdy krzyżowe podwójne dzielą się na:pepsigo2pl pisze:na wprost bedzie mozna smignac Vmax=100km/h ale juz na bok z "anglika" trzeba zwolnic do 40km/h.
a) mające iglice mieszczące się w granicach czworoboku rozjazdu (zwane zapewne przez tydziala krótkimi, a produkowanymi przez Tilliga jako 83300), dla których promień łuku w torze zwrotnym może mieć 190m lub 205m przy skosie 1:9 i wówczas Vmax=40km/h.
b) z iglicami poza czworobokiem rozjazdu (jak sądzę zwanymi długimi, a przez Tilliga w przyszłości produkowanymi jako 83391), dla których promień łuku w torze zwrotnym może mieć 300m lub 500m przy skosie 1:9 i wówczas Vmax odpowiednio 50km/h i 60km/h.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 07:43 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- Mariusz
- Kontakt:
Ograniczenie prędkości przy jeździe na wprost na "angliku" jest spowodowane jego budową.
Każdy rozjazd zwyczajny ma jeden punkt "krytyczny" w którym koło nie ma podparcia i jest prowadzone drugim kołem.
Natomiast "anglik" ma tych punktów cztery /4/. Dwa jak każdy inny rozjazd w takim miejscu gdzie tylko jedno koło traci na moment kantakt z szyną i dwa w miejscu gdzie oba koła przez moment nie są prowadzone przez obrzeża. To krzyżownice. Proszę przyjrzeć się dokładnie swoim "anglikom", dwie środkowe krzyżownice w "angliku". Zestaw kołowy obydwoma kołami w tym samym momencie jest pozbawiony prowadzenia poprzez obrzeża. Bezpieczeństo zapewniają tylko "kierownice".
Dlatego też pociągi złożone z platform dla ciężarówek tzw: "sunąca droga" mogą przez takie rozjazdy jeździć z Vmax 20km/h. To z powodu małych średnic kół i tego niebezpiecznego miejsca w "angliku".
Na liniach z Vmax większą niż 100km/h możemy zauważyć w takich przypadkach gdy w torach leżą m.innymi "angliki" semafory z zielonym pasem, który ogranicza właśnie prędkość do 100km/h.
Każdy rozjazd zwyczajny ma jeden punkt "krytyczny" w którym koło nie ma podparcia i jest prowadzone drugim kołem.
Natomiast "anglik" ma tych punktów cztery /4/. Dwa jak każdy inny rozjazd w takim miejscu gdzie tylko jedno koło traci na moment kantakt z szyną i dwa w miejscu gdzie oba koła przez moment nie są prowadzone przez obrzeża. To krzyżownice. Proszę przyjrzeć się dokładnie swoim "anglikom", dwie środkowe krzyżownice w "angliku". Zestaw kołowy obydwoma kołami w tym samym momencie jest pozbawiony prowadzenia poprzez obrzeża. Bezpieczeństo zapewniają tylko "kierownice".
Dlatego też pociągi złożone z platform dla ciężarówek tzw: "sunąca droga" mogą przez takie rozjazdy jeździć z Vmax 20km/h. To z powodu małych średnic kół i tego niebezpiecznego miejsca w "angliku".
Na liniach z Vmax większą niż 100km/h możemy zauważyć w takich przypadkach gdy w torach leżą m.innymi "angliki" semafory z zielonym pasem, który ogranicza właśnie prędkość do 100km/h.
-
pepsigo2pl
- Kontakt:
Domyslam sie, ze nikt nie wyhamuje pociagu tuz przed samym rozjazdem. Najprawdopodobniej bedzie to ustawione na semaforze wjazdowym na stacje.tydzial pisze:Trochę inaczej,szybkość obowjązuje przy semaforze, a nie przed rozjazdem , położenie rozjazdu uzależnia jaki jest obras semafora, ale szybkości są tak j/w.
- tydzial
- Kontakt:
Trochę inaczej,szybkość obowjązuje przy semaforze, a nie przed rozjazdem , położenie rozjazdu uzależnia jaki jest obras semafora, ale szybkości są tak j/w.
-
pepsigo2pl
- Kontakt:
Jednak dobrze pamietalem, ze jest jakies ograniczenie predkosci na "anglikach". Wiedzialem, ze gdzies dzwoni ale nie wiedzialem w jakim kosciele 
Prosze o przyznanie koledze tydzialowi punktu pomogl,
Dziekuje
DOPISANO: Kolejarz i ArJu -> Sie zgadza, ze na wprost bedzie mozna smignac Vmax=100km/h ale juz na bok z "anglika" trzeba zwolnic do 40km/h.
Prosze o przyznanie koledze tydzialowi punktu pomogl,
Dziekuje
DOPISANO: Kolejarz i ArJu -> Sie zgadza, ze na wprost bedzie mozna smignac Vmax=100km/h ale juz na bok z "anglika" trzeba zwolnic do 40km/h.
- tydzial
- Kontakt:
Tak jak piszesz
V100
V40
to się zgadza ten na fotce to krótki , i po długim tak samo.
to się zgadza ten na fotce to krótki , i po długim tak samo.
-
Paweł Basiński
- Kontakt:
Jest jeszcze jeden anglik w TT ( albo raczej ma być )
Art.-Nr. 83391 Doppelte Kreuzungsweiche Bauart Baeseler (Nenngröße TT)
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=22881
można marudzić przy wybieraniu
pozdrawiam
Paweł
Art.-Nr. 83391 Doppelte Kreuzungsweiche Bauart Baeseler (Nenngröße TT)
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=22881
można marudzić przy wybieraniu
pozdrawiam
Paweł
-
pepsigo2pl
- Kontakt:
Domyslam sie ze krudki = krotkitydzial pisze:ArTTur jest to półprawba krudki rozjazd zwykły i "anglik"jazda na bok Vmax 40km/h ale są rozjazby pojedyńcze gdzie V max 100km/h są to długie pojedynki a co do "anglików" to są dwa rodzaje krudki i długi po obu jazda na wprost Vmax 100km/h.
Czyli poprawcie mnie panowie: jazda po "anglikach":
Interesuje mnie tylko i wylacznie typ taki jak jest w TT'ce czyli 83300 DKW;
- tydzial
- Kontakt:
ArTTur jest to półprawba krudki rozjazd zwykły i "anglik"jazda na bok Vmax 40km/h ale są rozjazby pojedyńcze gdzie V max 100km/h są to długie pojedynki a co do "anglików" to są dwa rodzaje krudki i długi po obu jazda na wprost Vmax 100km/h.