Często mylone są rozjazdy podwójne z rozjazdami krzyżowymi podwójnymi (anglik) i być może to jest powód Twojego zakodowania sobie. Te pierwsze - jak napisane jest w książce "Drogi kolejowe" "z uwagi na swoją konstrukcję powodują wstrząsy taboru podczas jazdy i dlatego rozjazdy te układa się w torach bocznych". Co do prędkości na angliku to jest tak, jak pisał Kamil: max 100 km/h w kierunkach prostych. W kierunkach zwrotnych obowiązuje ograniczenie prędkości, jak po torach zwrotnych rozjazdów zwyczajnych.pepsigo2pl pisze:Dzieki wielkie. Nie wiem dlaczego ale ubzduralem sobie, ze bylo ograniczenie do 30km/h. Jeszcze raz dzieki za sprostowanie.kolejarz pisze:Przez anglika można jechać nie więcej niż 100Km/h
Przelotowe może być, ale z w/w prędkością max.
Makieta TT Beniamina-tortt modułowy
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Makieta TT Beniamina-tortt modułowy
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 08:17 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
- Mariusz
- Kontakt:
Każdy buduje tak na ile go stać. Zjechać w dół zawsze zjedziemy. Natomiast jeśli pod górkę nie da się... to Beny będzie popychał paluchem.
Jak byś mnie więcej słuchał i się nie spieszył .... Twoja sprawa. Szybciej się nauczysz.
Plan stacji jest gotowy od dawna. Beniamin tylko takie przymiarki sobie robi i nie zdradza prawdy.
Czas ruszyć roboty torowe u Ciebie i u mnie. Październik blisko ponoć.
Jak byś mnie więcej słuchał i się nie spieszył .... Twoja sprawa. Szybciej się nauczysz.
Plan stacji jest gotowy od dawna. Beniamin tylko takie przymiarki sobie robi i nie zdradza prawdy.

Czas ruszyć roboty torowe u Ciebie i u mnie. Październik blisko ponoć.
-
- Kontakt:
Dzieki wielkie. Nie wiem dlaczego ale ubzduralem sobie, ze bylo ograniczenie do 30km/h. Jeszcze raz dzieki za sprostowanie.kolejarz pisze:Przez anglika można jechać nie więcej niż 100Km/h
hmmm... niech sie wypowiedza ludzie bardziej doswiadczeni. Moim zdaniem na torcik wzniesienie moze byc... ale tak stromo na module??Beniamin pisze:pociąg wjeżdza tam pod górkę i zjeżdza okey

- Beniamin
- Kontakt:
pociąg wjeżdza tam pod górkę i zjeżdza okey, tylko że się pośpieszyłem z klejeniem torów, i straszna była męczarnia z podłączeniem modułów, i z czepieniem torów, dlatego zerwałem, i na razie torów nie kleje, tylko jak co to taśma dwustronna, albo na szpilki, bo co szybko, i nagle to po diable.......pepsigo2pl pisze:Tez mi sie tak wydawalo, ale nie chcialem nic mowic (pisac)... Moze gdyby ten podjazd rozciagnac na dwa moduly moze by juz nie bylo tak stromo...Papcio pisze:Czy dobrze widzę, że w zaznaczonym przeze mnie miejscu mają być tory? obrazek
Nie za stromo?![]()
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 15:46 przez Beniamin, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolejarz
- Kontakt:
Przez anglika można jechać nie więcej niż 100Km/h
-
- Kontakt:
Tez mi sie tak wydawalo, ale nie chcialem nic mowic (pisac)... Moze gdyby ten podjazd rozciagnac na dwa moduly moze by juz nie bylo tak stromo...Papcio pisze:Czy dobrze widzę, że w zaznaczonym przeze mnie miejscu mają być tory? obrazek
Nie za stromo?![]()
Skoro juz sie udzielilem w tym temacie, to tak przy okazji spytam sie fachowcow: Czy przy uzyciu rozjazdow angielksich tory moga byc uzyte jako przelotowe na stacji??
O ile pamiec mnie nie myli, na tych rozjazdach jest chyba jakies ograniczenie predkosci. Sam buduje wlasnie stacje i chcialem uzyc anglika i wlasnie zakladam ze stacja ma byc, powiedzmy, przelotowa. Stad moje pytanie.
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 15:17 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Beniamin
- Kontakt:
uwzględnie pod uwagę, w środę, jak będe miał czas i kolega Mariusz, to się spotkamy po dłubiemy trochę i pomyślimy nad wariantami, narazie takie tam przymiarki, zresztą zaraz czeka praca eh 

Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 15:17 przez Beniamin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 15:16 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Beniamin
- Kontakt:
MakieTTa Modułowa - Beniamin
powoli zabieram się za moduł stacji - nazwa narazie nieznana

fotki robione telefonem także taka jakość jaka jest...
w oddali 2 pozostałe moje moduły, 3 nieobecny na foto - strawił pożar :d
jutro powinno dojść 20 metrów korka pod tory, no i muszę skończyć składanie zwrotnic tych do samodzielnego montażu, chyba, że już je złożył kolega Mariusz.
pozostałe dwa moduły są do wykończenia, położenie torów, pośpieszyłęm się z klejeniem torów, i poszło źle i nie mogłem toru złączyć pomiędzy dwoma modułami, i kawałek toru został wyrwany, i teraz trzeba to poprawić i załatać dziury,
trzeba więcej razy popróbować na sucho niż za 2-gim razem kleić

fotki robione telefonem także taka jakość jaka jest...
w oddali 2 pozostałe moje moduły, 3 nieobecny na foto - strawił pożar :d
jutro powinno dojść 20 metrów korka pod tory, no i muszę skończyć składanie zwrotnic tych do samodzielnego montażu, chyba, że już je złożył kolega Mariusz.
pozostałe dwa moduły są do wykończenia, położenie torów, pośpieszyłęm się z klejeniem torów, i poszło źle i nie mogłem toru złączyć pomiędzy dwoma modułami, i kawałek toru został wyrwany, i teraz trzeba to poprawić i załatać dziury,
trzeba więcej razy popróbować na sucho niż za 2-gim razem kleić
Ostatnio zmieniony 07 maja 2007, 15:15 przez Beniamin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Beniamin
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 07 cze 2007, 19:09 przez Beniamin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Beniamin
- Kontakt:
Kolejne paczki przychodzą do mnie....
przyszła paczka z trawkami, budynkami, czekam na angliki i zwrotnice oraz tory,
parę fotek

tabor rozbudowuje cały czas nowe, używki też są, w drodze - poczta polska jak zwykle opóźnienia się trafiają
parę fotek

tabor rozbudowuje cały czas nowe, używki też są, w drodze - poczta polska jak zwykle opóźnienia się trafiają
Ostatnio zmieniony 07 cze 2007, 19:08 przez Beniamin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Beniamin
- Kontakt:
Fotki taboru i takie tam reszty.........

te fotki wyżej są z wykorzystaniem całego mojego taboru, dzisiaj przyszła paczka z torami, flexy, zwrotnice,wagony, teraz kończę robić skrzynkę na moduł stacji towarowej, czekam także na paczkę z budynkami, trawami itd..
Ostatnio zmieniony 07 paź 2007, 16:14 przez Beniamin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Beniamin
- Kontakt:
nom,
czekam na paczkę z torami, flexy, zwrotnice, trawki itd. parę nowych wagonów
zamówiłem także dworzec,nastawnię, oraz magazyny kolejowe i takie tam,
4 deska jest montowana pod kolejny moduł
szerokość 50cm długość 180 cm - ma to być moduł stacji towarowej,
dużo torów,zwrotnic, bocznice, magazyny kolejowe,stacje paliw i takie tam rzeczy
czekam na paczkę z torami, flexy, zwrotnice, trawki itd. parę nowych wagonów

zamówiłem także dworzec,nastawnię, oraz magazyny kolejowe i takie tam,
4 deska jest montowana pod kolejny moduł
szerokość 50cm długość 180 cm - ma to być moduł stacji towarowej,
dużo torów,zwrotnic, bocznice, magazyny kolejowe,stacje paliw i takie tam rzeczy
- Mariusz
- Kontakt: