ST44 najpierw stacjonowaly na Odolanach a potem na Warszawie Pradze. Po likwidacji tej drugiej lokomotywowni wszytkie stacjonujace tam maszyny oraz zlom wyslano na Odolany. Na Olszynce nigdy nie bylo lokomotyw spalinowych.maciej_kolej pisze:Moją uwagę zwróciła lokomotywa ST 44 01. Z tego co czytałem (a może za mało) pierwsze trzy lokomotywy tej serii dotarły do Polski z "małymi" reflektorami. Ta eksponowana w muzeum ma popularne "wiadra". Miejsce stacjonowania Praga Północ. Pierwsze trzy o ile dobrze pamiętam byłyu na Olszynce.
Obecny wyglad ST44-001 jest efektem modernizacji. Lokomotywy te najpierw, przy okazji mialy wymieniane reflektory na typowe dla PKP, a potem podczas napraw glownych otrzymaly tlumik na dachu. Juz w latach 70. nie sposob bylo zobaczyc te lokomotywy bez typowych reflektorow i tlumika.[url=http://img502.imageshack.us/img502/5102/dsc09535ga7.th.jpg]Obrazek[/URL]
Czy to efekt późniejszej modernizacji czy niedbalstwo właściciela?
Jedynka w trakcie swojego istnienia stracila tez listwe pod oknami kabiny, otrzymujac w to miejsce porecz, oraz trojdzielne zaluzje na rzecz dwudzielnych. Jedyne co ja w tej chwili wyroznia od innych maszyn z numerami powyzej 4, to inny uklad oznaczen.
Niestety w MK panuje od lat gigantyczny marazm spowodowany tym, ze jest to mowiac brutalnie przechowalnia dla kolejowych emerytow i dyrektora Sankowskiego. W zwiazku z tym nie nalezy sie spodziewac niczego szczegolnego w dzialalnosci tej placowki, e tym rowniez jakich kolwiek prac przywracajacych wyglad fabryczny tej lokomotywy.
Krzysztof