TGV w Polsce?

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Re: TGV w Polsce?

Post autor: piottrw »

Witam.
TGV W Posce już był. Jak ktoś ma dostęp to obszerny artykuł jest w Swiecie Kolei nr 3/1995.
Jeżeli ktoś nie ma dostępu to krótko informuję ze był to skład który ustanowił rekord predkosci 515 km/h w 1990 r. i przyjechał na 150 lecie kolei na ziemiach polskich w 1995 r.
Co do informacji to czemu właśnie wybrano TGV?. Jakoś sylwetka mi nie pasuje. Wolałbym coś ze stajni DB. Poza tym coś kolej musi zrobić z jeszce nie zamkniętymi liniami. Wieć zamiast zamknąc może zmodetrnizują?. I Jazda z Krakowa do Gdańska w 4 h? zamiast w 7,5 zaczyna mi się podobać o ile cena biletu nie wzrosnie o jakieś 300 %.
Pozdrawiam
Cobrix
Kontakt:

Re: TGV w Polsce?

Post autor: Cobrix »

Same sklady to nie problem. Ale po czym jezdzic. Nie chodzi nawet o stan torow ale o bezkolizyjnosc szlakow. Teraz sie zdarza ze pod pociag jadacy 90-100 wjedzie samochod nie mowiac juz o traktorach. A co bedzie jak smignie na takiej trasie cos z predkoscia >200 km/h.

Ja niestety czarno to widze i boje sie ze bedzie tak jak teraz z RPA. Bedzie trzeba szukac kraju ktory zastapi nas z organizacja Euro.
Awatar użytkownika
Trojan
Kontakt:

TGV w Polsce?

Post autor: Trojan »

Co o tym sądzicie? :) http://media.wp.pl/kat,7023,wid,8846767 ... caid=13b06 W wiadomościach też o tym mówili :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”