Kamerka bezprzewodowa w skali TT?

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Kamerka bezprzewodowa w skali TT?

Post autor: Maciej »

Charakterek pisze:Maćku, jednak optuję za pchanym wagonem i cichym lokiem Tilliga. Jak będzie na kamerce mikrofon pojemnościowy i dasz czadu beciorą, to uszy zwiędną!
Aaaaa **** - sorki, źle zrozumiałem Wasze intencję - sądziłem że chcecie podziwiać trasę z tyłu składu (coś mi nie grało!). No tak, jasne wagon np. Bromberg z kamerą z przodu pchany przez cichego loka (jeżeli chcemy dźwięk). Ale dźwięk można dorobić w oddzielnym montażu i też będzie ok, nawet lepiej niż oryginał.
Kurcze fajnie zobaczyć makietę jak maszynista - a jak błędy można swoje zobaczyć :D
Ostatnio zmieniony 16 cze 2006, 23:52 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Za każdym razem (= dowolny wagon) problem z zasilaniem i widać przewody do loka, chyba, że osobowe, wtedy mamy wewnątrz wagonu zasilanie (Bipa, Y, m itd).
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

ArturSch pisze: [...] chyba, ze chcemy by kamerki wogóle nie bylo widac [...] .
Wydawalo mi sie, ze takie jest zalozenie. Bo jak ma byc widac kamere, to chyba najlepiej zamiast dopasowywac wagon to zrobic platforme - odpowiednio dluga i maksymalnie (oczywiscie w granicach skrajni) szeroka.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Witek M. pisze:Moim zdaniem najlepszy do montazu bylby wagon odpowiednio duzy (szeroki i wysoki). Mysle, ze najlepsza by byla Bipa,
1.
Wagon pchany na czole składu, o dobrych właściwościach jezdnych, tzn by sam nie wyskakiwał,

2.
Wagon łatwy do zainstalowania elektroniki - po prostu platforma,

3.
wagon na tyle ciężki, że go przewody do loka (zasilanie) nie wysadzą z toru,

chyba, że chcemy by kamerki wogóle nie było widać, to do loka z odpowiednią przestrzenią na czole by pomieścić elektronikę.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

Moim zdaniem najlepszy do montazu bylby wagon odpowiednio duzy (szeroki i wysoki). Mysle, ze najlepsza by byla Bipa, zwlaszcza zwazywszy na duzy pusty przedsionek. No, ale faktycznie najciekawszy widok to tylko z kabiny lokomotywy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Maćku, jednak optuję za pchanym wagonem i cichym lokiem Tilliga. Jak będzie na kamerce mikrofon pojemnościowy i dasz czadu beciorą, to uszy zwiędną!
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Z kamerą pomysł jest przedni, ale zdaje się że efekt równie ciekawy co z wagony byłby z lokomotywy - problem w tym że jak ją zamontować. Oczywiście w grę wchodzą stare "beciory". Gdyby tak własnie zamontować - mamy mozłiwość oglądania makiety
z punkty widzenia maszynisty :D Całe urządzenie :idea: może dało by się zamontować na loku i wagonie za lokiem ??
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Gdyniak pisze:A zasilanie kamery jest chyba prądem stałym więc zasilanie z szyn DCC raczej odpada.
A właśnie nie !
Z DCC masz zawsze to samo napięcie (po prostowniku) więc nawet jak stanie lok (pod semaforem) to też jest obraz. Prosty zasilacz czyli mostek graetza + stabilizator to 2-5 elementów.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

kup chłopie chłodnię 4 osiową, poszatkuj ją i zamontuj kanerę i diody led ma dole (żeby móc oświetlać drogę) Takie coś w złym stanie - wykpisz się 15 zł za wagon. I masz z głowy!
MAXO17
Kontakt:

Post autor: MAXO17 »

edit: poprawiam

kamerka ma na sobie antenkę i wbudowany nadajnik

to wielkie szare pudło z dużą anteną to odbiornik

a prąd z szyn można wyprostowaćmostkiem - ba nawet można zrobić /kupić ładowarkę akumaltorka 9V jeżdzącaw wagonie - to dzisiaj jest 1 scalak

własnie poprosiłem sklep zotel o podanie na stronie wymiarów - Najtańsz i najmniejsza 20x20mm
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2006, 09:34 przez MAXO17, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

BR101 112-1 pisze:O kamerce w wagonie TT jeszcze nie słyszałem, do tej roli chyba najlepiej nadawałby się Rils, nie rozbierałem go, ale sądząc po ciężarze jest w środku pusty. :)
Faktycznie Rils moze się nadawać do zamontowania kamerki bo to nic innego jak platforma do kontenerów z nałożoną budą wagonu. Rozbiera się go bardzo łatwo i jest dużo miejsca w nim na kamerke i na ewentualne zasilanie kamerki. A zasilanie kamery jest chyba prądem stałym więc zasilanie z szyn DCC raczej odpada.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2006, 09:25 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
MAXO17
Kontakt:

najtańsza kamerka (zestaw )
http://sklep.zotel.pl/product_info.php? ... b763c49487

a najmniejszą jaką znalazłem to 20x20mm w plastikowej obudowie - którą pewnie można po rozbiorze zmniejszyć
http://www.allegro.pl/item99419252_kolo ... odowa.html
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 19:15 przez MAXO17, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Kontakt:

Post autor: BR101 112-1 »

O kamerce w wagonie TT jeszcze nie słyszałem, do tej roli chyba najlepiej nadawałby się Rils, nie rozbierałem go, ale sądząc po ciężarze jest w środku pusty. :)

http://www.tillig.com/bi-shop/15543.jpg

Z BTTB to chyba Bromberg. :P
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2006, 09:12 przez BR101 112-1, łącznie zmieniany 1 raz.
MAXO17
Kontakt:

Kamerka bezprzewodowa w skali TT?

witajcie
temat poruszany na innym forum - technicznnie żaden problem - ale pragnę się dowiedzieć ( na przyszłość) jak wygląda sprawa montażu w skali TT - które wagony najlepiej się do tego nadają.
A może jest jakiś magik już u nas , który ma kamerkę w Loku (np: w Krokodylu :idea: >)

Jakieś foto wagonów TT?

edit: Sprawa zasilania z torów - raczej w DCC - kto ma tak?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2006, 17:09 przez MAXO17, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”