Rycząca 66 w Krzyżu

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Rycząca 66 w Krzyżu

Post autor: oelka »

Krasiu-Michałek pisze:W drodze do teściów zatrzymałem się na dłużej w Krzyżu. Bardzo ciekawa stacja, w wolnej chwili przygotuję trochę zdjęć.
Na razie dam jedną. O tej lokomotywie było w kwietniowym Świecie kolei. To wyprodukowana w Kanadzie lokomotywa serii 66 należąca do Kolei Bałtyckiej. Była w trasie z Belgii do Włocławka.
Raczej ze Szczecina (z Polic) do Wloclawka. Ten pociag kursuje planowo z ta lokomotywa, najczesciej we wtorek do Wloclawka a powrot w srode. A tymczasem do Polski jedzie juz kolejny egzemplarz tego typu i tym pisal SK.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Krasiu-Michałek
Kontakt:

Post autor: Krasiu-Michałek »

gbbsoft pisze: Fajnie, ale dlaczego tak jest?
Nie mam pojęcia. Ale moje pierwsze autko, wiekowa Łada, zachowywała się podobnie :)

I jeszcze jedna ciekawostka. W środku była dość liczna obsługa. Dwóch dżentelmenów w kabinie z przodu i jeden samotny biedak z tyłu patrzący w stronę wagonów.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 07:47 przez Krasiu-Michałek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Krasiu-Michałek pisze:Głośny był sam moment startu. Lokomotywa rozpędzała się przez pierwsze 30 metrów bardzo powoli. A potem nagle przycichła i już ciszej popędziła na wschód.
Fajnie, ale dlaczego tak jest?
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

W UK jest to normalny widok na magistralach towarowych. Piekna i majestatyczna. Ruszajacej nie mialem okazji widziec/slyszec, ale za to juz w ruchu suna cicho i majestatycznie.

DOPISANE: wiecej fotek tej serii mozna znalezc TUTAJ
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 23:59 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krasiu-Michałek
Kontakt:

Rycząca 66 w Krzyżu

Post autor: Krasiu-Michałek »

W drodze do teściów zatrzymałem się na dłużej w Krzyżu. Bardzo ciekawa stacja, w wolnej chwili przygotuję trochę zdjęć.
Na razie dam jedną. O tej lokomotywie było w kwietniowym Świecie kolei. To wyprodukowana w Kanadzie lokomotywa serii 66 należąca do Kolei Bałtyckiej. Była w trasie z Belgii do Włocławka. W Krzyżu zatrzymała się na moment, maszynista przekazał komuś ze stacji jakieś papiery i ruszył dalej. Ruszył efektownie. Takiego ryku nie słyszałem "spod maski" jakiejkowlwiek polskiej spalinówki. Coś niesamowitego. Stałem około 20 metrów od maszyny a czułem wibracje w brzuchu. Głośny był sam moment startu. Lokomotywa rozpędzała się przez pierwsze 30 metrów bardzo powoli. A potem nagle przycichła i już ciszej popędziła na wschód.
Piękna, potężna maszyna.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, 07:46 przez Krasiu-Michałek, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”