"Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ

Jakie rozwiązanie magistrali sTTandardowej jest wg Ciebie najoptymalniejszy?

Czas głosowania minął 02 maja 2007, 21:43

Gniazda i wtyki XLR
6
15%
Gniazda i wtyki typu "banan"
26
67%
Zaciski głośnikowe
5
13%
Obecna gniazda SUB 15, tylko inaczej polutowane
1
3%
Kostki elektryczne zaciskane na śruby
1
3%

Liczba głosów: 39

PiotrZ
Kontakt:

Re: "Efekt Radomia", czyli zmiany, zmiany, zmiany...

Post autor: PiotrZ »

Grzegorz TT pisze:Zdobyłem coś takiego:
[url=http://img341.imageshack.us/img341/4995/ssa41358fc2.th.jpg]Obrazek[/URL]
Gniazdo akceptuje: wtyk bananowy, widełki, zalutowaną linkę.
Mam tego typu gniazda w swoich kolumnach głośnikowych i zrobiłem próbę: bananki nie wchodzą !!
Przymierzałem różne wersje bananków. One mają standardową (?) średnicę 4mm, a gniazdo ma otwór 3,8mm.
1. Przymierzałem zwykłą wtyczkę sieciową - bez szans, bo to sztywny bolec.
2. Przymierzałem klasyczny bananek (wersja z lat 60-, 70-tych) z nacięciem wzdłużnym - wepchnąłem do połowy długości i ledwo wyciągnąłem.
3. Przymierzyłem wreszcie bananek z amatorskiego woltomierza (4 blaszki na obwodzie) - ten wszedł, ale się kiwał na boki.
Reasumując: nadal głosuję na bananki, ale chyba trzeba kupować kompletami wtyk-gniazdo by uniknąć niespodzianek

Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 21:53 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Nie mogę zagwarantować że są złocone ale tak wyglądają.
Pojedyncze gniazdo można oczywiście wykręcić z tego „garnka”.
Obrazek
Gniazda (ostatnie sztuki) kupiłem w zaprzyjaźnionym sklepie w cenie 13 PLN za 3 komplety (w detalu po 5 PLN). Jak pisałem przy 100 sztukach zejdą do 3,5 PLN.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 19:25 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

miki pisze:Otototo mi chodziło. Bierz hurtem, dla wszystkich!!!
Wynik ankiety wygląda rzeczywiście na prawie przesądzony, ale poczekajmy - to jeszcze 5 dni... ;)

Poza tym nie ma co szaleć z uszczęśliwianiem innych tym jednym konkretnym rozwiązaniem. Nie każdy ma miejsce w module na zamontowanie takiego "garnka". Natomiast jako jedno z alternatywnych rozwiązań jest OK. Trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby były dobrze widoczne oznaczenia kolorów - czerwony i czarny, żeby pod modułem, po ciemku, nie pomylić się.

Prawdą też jest to, co napisał Grzegorz - nie wszystkie egzemplarze wtyczek dobrze pasują do gniazdek - wynika to z mnogości rowiązan na rynku. Najlepiej jest pójść do sklepu i "organoleptycznie" wybrać te najmocniej trzymające. Na szczęscie wybór jest najczęściej duży.
Ja np. po wypróbowaniu kilku różnych "patentów" uznałem za najlepszy taki, gdzie bolec składa się z czterech sprężystych blaszek.

P.S. Czy te gniazda w tym "garnku" są złocone? Czy tylko mosiężne i po czasie zaczną śniedzieć?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 19:05 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

ArturSch pisze:
Grzegorz TT pisze:Pojedyncze gniazda można odkręcać.
Ja bym zamontował właśnie takie CAŁE gniazdo. Można w to wetknąć babanka jak i przykręcić goły przewód pod zaciski -> większa uniwersalność.
Oczywiście Arturze chodziło mi o wymontowanie gniazda ale kompletnego.
Jak widać obudowa przystosowana jest do wpuszczenia w otwór zestawu głośnikowego (80 mm) ale po przekręceniu gniazd na drugą stronę uzyskujemy coś takiego:

Obrazek

Odwiedziłem też hurtownię z tym podobnymi bajerami ale znalazłem jedynie droższe i gorsze gniazda. Partyzantka panuje we wtykach (cena od 0,35 do 11,25 :shock: ). Czasami to co wygląda ciekawie ma niesamowite luzy w gnieździe. Znalazłem za to bananki wyglądające mniej okazale ale dobrze pasujące do gniazd i to po 0,39/szt.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 19:04 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze:Pojedyncze gniazda można odkręcać.
Ja bym zamontował właśnie takie CAŁE gniazdo. Można w to wetknąć babanka jak i przykręcić goły przewód pod zaciski -> większa uniwersalność.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Otototo mi chodziło. Bierz hurtem, dla wszystkich!!!
Kilkujadek
Kontakt:

Wynik głosowania chyba już jest jasny.
Zdobyłem coś takiego:
Obrazek
Gniazdo akceptuje: wtyk bananowy, widełki, zalutowaną linkę.
Cena 5 PLN ale przy większej ilości zejdą do 3,5 PLN.
Pojedyncze gniazda można odkręcać.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 17:19 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

T_Domagalski pisze: :shock: Już widzę, jak wszyscy rzucają sie na swoje gotowe moduły i zdzierają obecną zieleń i kleją inną matę... :?
Prawda jest taka - teraz narzekacie, że Faller ma nienaturalny kolor. A jak sie go zmieni na coś lepszego to będziecie narzekać, że drogo, nie ma w sklepach, itd. I dalej każdy będzie kleił zieleń po swojemu - jeden rwał kawałeczki, drugi elektro-sadził....
Wszyscy będą przerabiać gniazda... :>
O ile mi wiadomo trawy firmy Auhagen które nie są idealne ale o niebo lepsze od uznanej za standardową, występują w postaci mat oraz trawy elektrostatycznej. O sposobie dosiewania trawy pisałem już prawie rok temu. Cena przystępna, dostępność wyrobów pełna. Wszyscy narzekaj na sTTandardową matę i tylko niewielu z nas ja stosuje co już prowadzi do pstrokacizny na modułach :?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 08:07 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Grzegorz TT pisze:Skoro zmiany idą tak daleko to czy można by było zmienić obecną matę sTTandardową na cos mniej oczoj......
:shock: Już widzę, jak wszyscy rzucają sie na swoje gotowe moduły i zdzierają obecną zieleń i kleją inną matę... :?
Prawda jest taka - teraz narzekacie, że Faller ma nienaturalny kolor. A jak sie go zmieni na coś lepszego to będziecie narzekać, że drogo, nie ma w sklepach, itd. I dalej każdy będzie kleił zieleń po swojemu - jeden rwał kawałeczki, drugi elektro-sadził....
Rozmawiając w Radomiu z Tadeuszem na temat kolorów mówił, że na swoich modułach przetestował sporo kolorów. Ten który miał na modułach to był wymieszany w proporcji pół na pół brązowy z szarym. Myślę, że najbardziej zbliżony jest kolor "ziemisty" czyli z podanej przez Grzegorza palety kolor z serii 8000
Testowałem:
:arrow: czarny - był za ciemny i zbyt kontrastowy,
:arrow: brązowy - w zestawieniu z zielenią wydawał się czerwony,
:arrow: ciemno szary - za jasny i zbyt niebieskawy w zestawieniu z zielenią,
:arrow: to, co widzieliście w Radomiu (w przybliżeniu 1:1 szary i brązowy),

Jednego jestem pewien po tych testach: kolor boków musi być ciemniejszy niż zieleń na makiecie (żeby się nie "wybijał do przodu") oraz możliwie neutralny (bez dominacji określonej barwy).

A to co mam na modułach, to wg mnie coś około RAL 8019, ale na monitorze to trudno ocenić. Ponadto inaczej wygląda kolor w małej próbce a inaczej na dużej powierzchni. Podejrzewam, że kolory z zakresu 8000 - 8008 będa za jasne. 8014 wygląda w miarę dobrze.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 08:06 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Skoro bananki są dostępne w handlu (w Radomiu obawialiśmy się o gniazda), to głosuję na to rozwiązanie. Kliknąłem na ankiecie.

Natomiast co do koloru skrzynek, to ziemisto-brązowy będzie odpowiedni, ale na mój gust wersja Tadeusza jest za ciemna (prawie czarna). Ja bym wybrał coś pomiędzy 8002 - 8012, o ile monitor nie przeklamuje kolorów.

Pozdrawiam
PiotrZ
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Rozmawiając w Radomiu z Tadeuszem na temat kolorów mówił, że na swoich modułach przetestował sporo kolorów. Ten który miał na modułach to był wymieszany w proporcji pół na pół brązowy z szarym. Myślę, że najbardziej zbliżony jest kolor "ziemisty" czyli z podanej przez Grzegorza palety kolor z serii 8000 a dla mnie wlaśnie najlepszy jest ten 8000. A połączenia elektryczne głosuję na banany.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 21:08 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

ja proponuje mahoń
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze:Skoro zmiany idą tak daleko to .... cos mniej oczoj....... ??
A jaki w końcu kolor boków skrzynek ?
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Racja, zwłaszcza, że w Radomiu widziałem tylko parę przypadków zastosowanie tej maty.
Wszyscy raczej używamy bardziej stonowanych kolorów, co było widać więc zapis o tej macie jest raczej martwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”