Zlot „Modularzy” Kolejowych - Radom 2006-2020
Moderator: mod-Imprezy
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Re: III Ogólnopolski Zlot Modularzy Kolejowych - Radom
Zjadą do nas modularze kolejowi
Agnieszka Kępka
Dworce, mijanki, rozjazdy, semafory i oczywiście pociągi będzie można zobaczyć w Domu Kultury "Idalin" podczas III Międzynarodowego Zlotu Modularzy Kolejowych
Do Radomia przyjedzie ze swoimi makietami około 25 miłośników kolei z całej Polski i Czech. - Moduły to np. stacje kolejowe, całe szlaki, tunele, przejazdy, rozjazdy, drzewa, wszystko to, co można spotkać na szlaku kolejowym - wyjaśnia Grzegorz Molenda, dyrektor Domu Kultury "Idalin". Pojedyncze moduły mają od 30 do 60 centymetrów szerokości, długość ich to 30, 60, 90, czy nawet 120 centymetrów.
- Poszczególne moduły ułożymy zygzakiem, mam nadzieję, że jakoś się to wszystko zmieści - mówi Molenda. Makiety będziemy oglądać na dużej sali, bo tylko tam uda się je pomieścić.
Podczas zlotu modularzy kolejowych będzie można zobaczyć 52-metrową makietę modułową TT, makietę TT "Wróblewice" oraz 10-metrową makietę modułową N. Największa makieta i makieta "Wróblewice" zostaną połączone (obie przedstawiają obiekty w tej samej skali 1:120). - "Wróblewice" to tzw. tort, po którym pociągi jeżdżą dookoła, zrobił ją nasz kolega z Trójmiasta - opowiada Molenda. Trzecia makieta jest w skali N, czyli 1:160 i przyjedzie do Radomia z Łodzi.
W sumie na Idaline rozstawionych zostanie około 100 metrów torów. Będą po nich jeździły pociągi z różnych epok historycznych, począwszy od tych wyprodukowanych zaraz po wojnie aż do tych, które obecnie można spotkać na szlakach.
- Po makiecie będzie jeździł tabor polski z określonej epoki czy tabor niemiecki - mówi dyrektor. W trakcie imprezy będzie można nie tylko oglądać składy, ale posłuchać o nich (w sobotę około godz. 13, w niedzielę - godz. 12). - Chcemy, żeby zlot miał także charakter edukacyjny. Kiedy pociąg będzie wyjeżdżał, będziemy opowiadać o nim, o jego historii - twierdzi Molenda.
W Domu Kultury rozstawione zostaną też fragmenty makiet, gdzie wszyscy zainteresowani pod okiem fachowców będą mogli własnoręcznie posterować pociągiem.
Prezentacje odbywać się będą: w sobotę (godz. 11-18), niedzielę (10-15). Bilety będzie można kupić na miejscu - 5 zł normalny, 3 zł ulgowy (do lat 18), bezpłatnie wchodzą dzieci mające poniżej metra wzrostu.
Zdjecie z ET22
Krzysztof
Agnieszka Kępka
Dworce, mijanki, rozjazdy, semafory i oczywiście pociągi będzie można zobaczyć w Domu Kultury "Idalin" podczas III Międzynarodowego Zlotu Modularzy Kolejowych
Do Radomia przyjedzie ze swoimi makietami około 25 miłośników kolei z całej Polski i Czech. - Moduły to np. stacje kolejowe, całe szlaki, tunele, przejazdy, rozjazdy, drzewa, wszystko to, co można spotkać na szlaku kolejowym - wyjaśnia Grzegorz Molenda, dyrektor Domu Kultury "Idalin". Pojedyncze moduły mają od 30 do 60 centymetrów szerokości, długość ich to 30, 60, 90, czy nawet 120 centymetrów.
- Poszczególne moduły ułożymy zygzakiem, mam nadzieję, że jakoś się to wszystko zmieści - mówi Molenda. Makiety będziemy oglądać na dużej sali, bo tylko tam uda się je pomieścić.
Podczas zlotu modularzy kolejowych będzie można zobaczyć 52-metrową makietę modułową TT, makietę TT "Wróblewice" oraz 10-metrową makietę modułową N. Największa makieta i makieta "Wróblewice" zostaną połączone (obie przedstawiają obiekty w tej samej skali 1:120). - "Wróblewice" to tzw. tort, po którym pociągi jeżdżą dookoła, zrobił ją nasz kolega z Trójmiasta - opowiada Molenda. Trzecia makieta jest w skali N, czyli 1:160 i przyjedzie do Radomia z Łodzi.
W sumie na Idaline rozstawionych zostanie około 100 metrów torów. Będą po nich jeździły pociągi z różnych epok historycznych, począwszy od tych wyprodukowanych zaraz po wojnie aż do tych, które obecnie można spotkać na szlakach.
- Po makiecie będzie jeździł tabor polski z określonej epoki czy tabor niemiecki - mówi dyrektor. W trakcie imprezy będzie można nie tylko oglądać składy, ale posłuchać o nich (w sobotę około godz. 13, w niedzielę - godz. 12). - Chcemy, żeby zlot miał także charakter edukacyjny. Kiedy pociąg będzie wyjeżdżał, będziemy opowiadać o nim, o jego historii - twierdzi Molenda.
W Domu Kultury rozstawione zostaną też fragmenty makiet, gdzie wszyscy zainteresowani pod okiem fachowców będą mogli własnoręcznie posterować pociągiem.
Prezentacje odbywać się będą: w sobotę (godz. 11-18), niedzielę (10-15). Bilety będzie można kupić na miejscu - 5 zł normalny, 3 zł ulgowy (do lat 18), bezpłatnie wchodzą dzieci mające poniżej metra wzrostu.
Zdjecie z ET22
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Charakterek
- Kontakt:
Moje moduły są przejezdne, magistrala cała, tylko kosmetyka i może trochę zaszutruję. Wezmę się od północy za to zjawisko pt. szutrowanie
- ostrak
- Kontakt:
Narobiłem 12 nóg w tym 4 ładne a 8 z kanciaków dachowych są w kształcie banana i nie szlifowane ale na oko jest 1000mm od podłogi - będzie wesoło. Został mi do położenia tor wewnętrzny w łuku i zalanie całości wikolem no i magistrala elektryczna.
-
- Kontakt:
Od Płońska będziesz mógł wyjąć kolano Ostraka ze swego lewego boku, a i głowa odpocznie od podtrzymywania makiety.ArturSch pisze:Zapakowałem część Wróblewic Pawła (wski) i już mam full, a jeszcze 2 duże moduły Ostraka, a tabor, śpiwory, syn ...jak to pomieścić
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 07:30 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Charakterek
- Kontakt:
No jest. Prio szedł 3 dni. Wiwat poczta Polska. Dam radę, będę miał 3 moduły przejezdne. I tu niespodzianka - tak, robię moduły, bo po torcie jakaś taka pustka nastała. Nie będzie to hipersuper wykonanie, bo na to nie ma czasu. Będą to po prostu przejezdne moduły. Poczta celowo z małej litery. Ja już w swoim sprzęcie siedzenia złożyłem. Przybędziemy z DBv, damy radę!
7 lewych zwrotek bettungs!!! Jak ktoś weźmie, będzie czadersko!
7 lewych zwrotek bettungs!!! Jak ktoś weźmie, będzie czadersko!
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 20:46 przez Charakterek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Od końca - synArturSch pisze:Zapakowałem część Wróblewic Pawła (wski) i już mam full, a jeszcze 2 duże moduły Ostraka, a tabor, śpiwory, syn ...jak to pomieścić

-
- Kontakt:
Będzie wyrzynarka i trochę kanciakówostrak pisze:... nie mam regulacji do nóżek więc pewnie będę miał 4 nogi tylko do 6 modułów, nie wesoło, długa noc przede mną.

Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 07:29 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki, ale korek dotarł o 16. Akurat zdążyłem kupić w sklepie w arkuszach, jak charakterek zadzwonił, że wreszcie jest.Bujager pisze:Ile go dokładnie potrzebujecie ? Mam jeszcze pare arkuszy (90cm*30cm) korka 3mm.gemol pisze:No ładnie. Impreza jutro - nie mamy /charakterek i ja/ korka na podtorze do 6 modułów łukowych
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 07:29 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolejarz
- Kontakt:
Jak to jak, POCIĄG!!ArturSch pisze:Zapakowałem część Wróblewic Pawła (wski) i już mam full, a jeszcze 2 duże moduły Ostraka, a tabor, śpiwory, syn ...jak to pomieścić
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2007, 07:28 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zapakowałem część Wróblewic Pawła (wski) i już mam full, a jeszcze 2 duże moduły Ostraka, a tabor, śpiwory, syn ...jak to pomieścić 

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 19:12 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Najlepsze z tego jest, że każdy co ma jakąś niedoróbkę myślał - dużo narodu będzie, pomogą, migiem pójdzie, a tu okazuje się, że sam będzie musiał cudzą ziemię orać... 
Z ciekawostek - rano czeka mnie jeszcze przejażdżka do Siedlec (75 km w jedna mańkę) po busa

Z ciekawostek - rano czeka mnie jeszcze przejażdżka do Siedlec (75 km w jedna mańkę) po busa
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 18:38 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolejarz
- Kontakt:
Panowie, jak połowa modułów nie będzie przejezdna, to nic się nie stanie, będziemy przepychać... a i tak atmosfera będzie super, bo się spotkamy, napijemy i pogadamy... to się liczy... w najgorszym wypadku można zlutować ze sobą moduły... by prąd płynąłgemol pisze:No ładnie. Impreza jutro - nie mamy /charakterek i ja/ korka na podtorze do 6 modułów łukowych, miki nie ma napędów, T. Domagalski nanosi poprawki, wski będzie kończył w Radomiu. To zapowiada naprawdę udaną imprezę.

Będzie gites... Charakterka owal będzie działał... także będzie po czym jeździć

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 19:10 przez kolejarz, łącznie zmieniany 3 razy.
- ostrak
- Kontakt:
Ja kleje tory, docinam styropian, kładę tory na łuku bo wczoraj mi kleju zabrakło i robię elektrykę i przejściówki, nie mam regulacji do nóżek więc pewnie będę miał 4 nogi tylko do 6 modułów, nie wesoło, długa noc przede mną.
-
- Kontakt:
A ja właśnie (2 godziny temu) skończyłem kładzenie toru na stacji - ok. 14 metrów
Został meterek na dziś wieczór i 6 drutów napędzających iglice. Na miejscu napędy w liczbie 5 (banalne, wkręcenie paru śrubek), trochę stolarki przy koziołkach (podniesienie - chyba znajdzie się wkrętak na prąd bo sąsiad skonfiskował swoją wiertarkę) i jedziemy 
A co do korka - przywiozę tą pianę, będzie szybciej, co??

A co do korka - przywiozę tą pianę, będzie szybciej, co??
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 15:35 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bujager
- Kontakt:
Ile go dokładnie potrzebujecie ? Mam jeszcze pare arkuszy (90cm*30cm) korka 3mm.gemol pisze:No ładnie. Impreza jutro - nie mamy /charakterek i ja/ korka na podtorze do 6 modułów łukowych
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2007, 15:49 przez Bujager, łącznie zmieniany 1 raz.