Informacja Zwrotna S88 i server DDW

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Re: Informacja Zwrotna S88 i server DDW

Post autor: kolejarz »

ArturSch pisze:
kolejarz pisze:Także sterowanie za pomocą komputera jest bardzo fajne...
DOPOMINAMY się szczegółów !!
Tak, szczegóły... tylko jak zapisać fajność ze sterowania komputerem ??
martinezo pisze:
kolejarz pisze:Witajcie;
......jest "lekko" zajęty, więc ma mało czasu, by mi godzinami tłumaczyć co, jak i dla czego.......
No tak, byłem lekko zajęty przez ... kolejarza - 12h na GG i nie tolka...... :mrgreen:
Ale Dzięki temu uruchomiłem/ uruchomiliśmy całe sterowanie i S88 za co jestem Tobie bardzo wdzięczny. Dzięki tym zarwanym nocom na święta było można zaprezentować sterowanie makietą za pomocą komputera :) A było czym sterować, gdyż dostałem paczkę od Gdyniaka, o dziwo w sobotę 7.IV, z kilkoma ciekawostkami do przerobienia...
Teraz trzeba skonfigurować gbbkolejke, bo ni w ząb nie chce program przyjąć więcej niż jeden system... a w tedy automatyka będzie...
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, 08:28 przez kolejarz, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

kolejarz pisze:Witajcie;
......jest "lekko" zajęty, więc ma mało czasu, by mi godzinami tłumaczyć co, jak i dla czego.......
No tak, byłem lekko zajety przez ... kolejarza - 12h na GG i nie tolka...... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, 08:27 przez martinezo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

kolejarz pisze:Także sterowanie za pomocą komputera jest bardzo fajne...
DOPOMINAMY się szczegółów !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

No i już wiadomo co było przyczyną nie działania systemu :)
Mianowicie kabel RS232 jak i LPT zakupiony w jednym z sieci sklepów komputerowych nie miał pinów z mostkowanych 1:1 Po "ułożeniu" kabli odpowiednio zaczęło wszystko działać... HURA...
Także sterowanie za pomocą komputera jest bardzo fajne, tylko trzeba go najpierw połączyć...

PS;
Dzięki Martinezo za nocne współprace :)
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2007, 04:18 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Informacja Zwrotna S88 i server DDW

Witajcie;
Czy prócz Martineza miał ktoś z Was styczność z serverem DDW i informacją zwrotną S88 by Martinezo. Marcin jest "lekko" zajęty, więc ma mało czasu, by mi godzinami tłumaczyć co, jak i dla czego.
W raz z GBB próbujemy uruchomić to ustrojstwo, ale niestety nie wychodzi.
Doszliśmy już do wniosku, że mam coś, chyba, na trasie pomiędzy komputerem a podzespołami...
Jeśli ktoś bawił się już z tym, to był bym wdzięczny za dokładne schematy podłączenia, przede wszystkim centralki roco z wyjście master do komputera poprzez RS232.. Sądzę, ze coś jest tutaj. Według helpa w DDW powinno być 1 i 6 RJ z centralki i analogicznie 3 i 5 w RS232, ale u mnie nie działa, dopiero po z mostkowaniu 2 pina w RJ z 2-gim pinem w RS232 zaczyna lok jeździć, ale za to rozjazdy się nie przerzucają, a server ddw wysyła sygnał do nich... Natomiast info zwrotnego też nie mogę uruchomić, bo mi wyrzuca, że mam błąd portu.. tutaj nie wiem dlaczego, gdyż port LPT działa, drukarka drukuje...
I jestem w kropce, niestety nie wiem co z tym fantem zrobić. Wszelkie informacje i uwagi mile widziane
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”