Co to jest.

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Re: Co to jest.

Post autor: Witek M. »

Takich wynalazkow nie trzeba az w Czechoslowacji szukac. Na PKP, we wczesnych latach 80. ub. wieku zdarzaly sie sklady zlozone z Ty2 i paru zdefektowanych Gantz'ow. Sam mialem okazje kiedys podrozowac takim pociagiem.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Co to jest.

Post autor: DBv »

maciej_kolej pisze:Wiem że kolej DR zaskakiwała w realu rozwiązaniami. Pociągi były w NRD klasyfikowały się od luksusowych po "wynalzki", ale ten przebija wszystko i trąci koleją z Czechosłowacji gdzie podobne roziwązania stosowano. A jednak model jest i wagony maja nawet 1-sza klasę :lol:
Pytanie:
- gdzie to jeżdziło?
- na jakich trasach?
- jakieś fotki
Z góry dziękuję.
[url=http://img516.imageshack.us/img516/2705/asnt2.th.png]Obrazek[/URL]
W zasadzie odpowiedz na pytanie czy takie coś w ogóle istniało jest wcale nie taka oczywista. Podobnie jak w wielu innych przypadkach u Tilliga odpowiedz zależy w głównej mierze od tego na ile wymagamy zgodności produktu modelarskiego z oryginałem, w skrócie czy ma to być model czy coś modelopodobnego.

Takie zestawy tj V60 + VT/VS w istocie były spotykane, co więcej wagony takie wystepowały równiez pojedynczo w zestawieniu z BR102.1. Dwa zdjęcia znajdziesz w katalogu Jatt-a, bo to właśnie ten producent po raz pierwszy zapowiedział wypuszczenie takiego zestawu (zarówno V60 jak i VS/VT to w zasadzie jego konstrukcje):

http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/-jatt/2000/024.jpg

Główny problem sprowadza sie do tego, z jakim VT 137 mamy tu do czynienia, jak bowiem wiadomo wersji było kilka, i to o dość znacznych różnicach zewnętrznych i jak widać na zdjęciach oryginał przedstawiał inną wersję tych wagonów.

Tak czy inaczej pozostaje to zawsze kwestią osobistych decyzji i ja przyznam, ze pomimo tych wad zestaw mi sie podoba. ZTCW składy takie ekspoatowano głównie na równinnych terenach, tj głównie na obszarze Brandenburgii czy Pomorza.

PS
No w Czechosłowacji to jednak przyczyny są odmienne, bo w tym przypadku (tj DR) przyczyną były niesprawności układu napędowego wagonów motorowych
Ostatnio zmieniony 28 mar 2007, 10:02 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Co to jest.

Post autor: Maciej »

Wiem że kolej DR zaskakiwała w realu rozwiązaniami. Pociągi były w NRD klasyfikowały się od luksusowych po "wynalzki", ale ten przebija wszystko i trąci koleją z Czechosłowacji gdzie podobne rozwiązania stosowano. A jednak model jest i wagony maja nawet 1-sza klasę :lol:
Pytanie:
- gdzie to jeździło?
- na jakich trasach?
- jakieś fotki
Z góry dziękuję.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 mar 2007, 19:48 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”