Nowe barwy CTL

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Nowe barwy CTL

Post autor: oelka »

BarTTek pisze:
oelka pisze: Jest nia 182.081.
Czy to ta ?? http://transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/t ... hp?p=22431
Nie. Przeciez wyraznie widac, ze to jest 182.120, ktora juz jest w Polsce.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 21 mar 2007, 11:51 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

oelka pisze: Jest nia 182.081.
Czy to ta ?? http://transport.asi.pwr.wroc.pl/0.1A/t ... hp?p=22431
Ostatnio zmieniony 21 mar 2007, 11:50 przez BarTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

A tu jeszcze zdjecie 182 120-6, ale jeszcze bez oznaczen przewoznika.
Tymczasem w Přerov znajduje sie juz podobno nastepna lokomotywa elektryczna dla tegoz przewoznika w nowym malowaniu. Jest nia 182.081.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 21 mar 2007, 01:09 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

A moim zdaniem do świetnego malowania jeszcze dużo mu brakuje.

Po pierwsze ciekaw jestem jak to malowanie będzie wyglądało po pewnym czasie, zwłaszcza ten "piekny", srebrny dach.

Po drugie, napis i logo są "graficznie" przekombinowane (jakieś cienie, zbyt wiele detali itp). Powinno być prosto i czytelnie.

Po trzecie (i tu moja największa uwaga) rozmieszczenie i forma oznaczeń typu lokomotywy. Tu chyba największa klapa. Oznaczenie na ścianie czołowej nawiązuje wyraźnie forma do oryginalnego czeskiego (i podejrzewam, że na każdym innym typie będzie miało formę dowolną), podczas gdy na scianie bocznej wygląda zupełnie odmiennie i co gorsza umieszczone jest (takie to sprawia wrażenie) przypadkowo (prawie zachodzi na logo operatora).

Wątpliowsci może tez budzić "uniwersalność" takiego schematu malowania. ET21 stojąca z tyłu świetnie to uwidacznia. Napis CTL Logistic (+nazwijmy to ten "glob") biorąc zwłaszcza pod uwagę ilość detalu będzie zypełnie nieczytelny po naniesieniu na scianę ET21 (ze względu na rozmieszczenie żaluzji w tej lokomotywie). No chyba że przyjmiemy, że w takiej sytuacji wystarczy zmniejszyć, przesunąć itp, ale właśnie w ten sposób powstaje pózniej tak powszechne kolorowe burdello-bum-bum, wszak na ST43 będzie inaczej a na ST44 jeszcze inaczej (o SM48 nie wspominając) itp, itd...

Jezeli zaś chodzi o starszy schemat to nie był taki zły, no napewno nie tak zły jak rastafarianie z Zabrza. Problemem była dowolność i przypadkowość umieszczania oznaczeń, ale sam schemat był w miare prosty, czytelny i uniwersalny a charakterystyczne "przecięte i przesunięte" logo było dość typowym symbolem tego przewoźnika i dało się je odczytać nawet na SM48 (pomimo, że zajmowało dużą część sciany bocznej- w tym żaluzje czy okna, ze względu na brak drobnych szczegółów).

Ot takie moje zdanie i przemyślenia na ten temat i każdy ma zapewne inne
Ostatnio zmieniony 20 mar 2007, 20:14 przez DBv, łącznie zmieniany 2 razy.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Jak dla mnie malowanie jest rewelacyjnie - bez porównania do poprzedniego (disco polo...). Jest odrobinę ciemno, ale samo dobranie odcieni wręcz idealne - oby tak dalej!
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Otóż to, stonowana, dyskretna elegancja. A z drugiej strony Jamaican Sound System Railways też są fajne :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Dlaczego CZARNA ?? Ja widzę ciemno szry, grafit, no ew. antracyt ! Ze srebrnymi i białymi dodatkami BARDZO fajne malowanie, stonowane, klasyczne rzekłbym !!

Góra lepsze niż nen pstrokacz z tyłu, co to nie wiadomo co to ??

Ale, że 'de gustibus non disputandum est' ..każdy ma prawo, by mu się podobało, albo nie.
:mrgreen:
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

"Czarna Wdowa" - ciekawe czy się przyjmie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mi osobiście też się to malowanie nie podoba.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Malowanie jak na pogrzeb....cargo :(
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

pierwsze skojarzenie z reklamą Toyoty. nie podoba mi się to malowanie. Poprzednie było ładniejsze. Ciekawe jakie malowanie bedą mieć wagony ?
miki
Kontakt:

Nowe barwy CTL

Post autor: miki »

Nareszcie coś sensownego. Jak dla mnie - malatura - rewelacja i te żółte "detale" na dachu.....
http://stud.pam.szczecin.pl/~wizard/det ... ff9294d513
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”