BR 120/V200 "Gagarin"

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: BR 120/V200 "Gagarin"

Post autor: oelka »

krzysztof pisze:nie udawajcie że nie wiecie dlaczego tak jest z tymi buforami...
nie wierzę!!!
Ja tylko wiem, ze w czasach odpowiadajacych II i III epoce w modelarstwie kolejowym, czyli przed 1970 rokiem, przepisy zawarte w umowach miedzynarodowych dotyczacych eksploatacji taboru kolejowego dopuszczaly aby jeden z buforow byl plaski a drugi wypukly. Obecnie tarcze wszystkich buforow powinny byc jednakowe.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

krzysztof pisze:nie udawajcie że nie wiecie dlaczego tak jest z tymi buforami...
nie wierzę!!!
Ależ oczywiście wiemy dlaczego tak jest. Po to aby rozweselać i rozśmieszać obserwatorów kolei ;)
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 14:09 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

nie udawajcie że nie wiecie dlaczego tak jest z tymi buforami...
nie wierzę!!!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Wow, to chyba chyba w ogole wiele kolejowych pojazdów tak ma, tzn są takie smieszne ;)
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 11:28 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

W mojej 110tce też takie są...
tuchol
Kontakt:

Post autor: tuchol »

W BR232 Roco tez są takie bufory.
Awatar użytkownika
pamelar
Kontakt:

Post autor: pamelar »

maciej_kolej pisze: zderzaki w przybliżeniu są ciutek śmieszne (jeden wypukły a drugi płaski
fantastyczne spostrzeżenie... nic dodać nic ująć...zawsze jak czekałem na pociąg - gdy wjeżdzał coś mnie śmieszyło...teraz juz wiem co...
Ostatnio zmieniony 03 mar 2007, 00:14 przez pamelar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Wojtek Świątkowski
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

I jak na gagara przystało ma piękny gang. Ale kolego przedwcześnie sie nie ciesz ponieważ parę rzeczy musisz zrobić. Pierwsza do dać po mikroskopijnej kropelce oleju na osiki silnika, tylko z tym nie przesadź by nie zaoliwić komutatora bo wtedy kaplica, druga sprawa to te blaszki pasuje je zastąpić kabelkami, trzecia zaopatrz sie w dodatkowe obręcze przyczepnościowe ponieważ notoryczne spadają ( przynajmniej u mnie tak jest) i ostatnia rzecz to pilnuj by górne zębatki na wózku miały zawsze smar.
Mam nadzieje że niebawem pojawi się profesjonalny model tej lokomotywy :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

29 pażdziernika oficjalna dyskusja zamarła. Pozwole sobię ją lekko ożywić. W końcu jest moja i tylko moja BR120. Obmacana i zmolestowana :shock:
Jest piękna i tyle. Co do wad - pusty zbiornik od dołu, zderzaki w przybliżeniu są ciutek śmieszne (jeden wypukły a drugi płaski), okna.........hm :roll: prześwity to zależy jak się na nią patrzy i wreszcie co mnie osobiście zaciekawiło (pisał chyba o tym GrzegorzTT i Karol) - komiczne dwa wąsy z blaszek przwodzące prąd do pudła. Niedosyt to brak zmiennych świateł ale przecież jak ciągnie wagony to i tak nie przeszkadza brak czerwieni z tyłu :mrgreen: Dość czepiania - zalety. Kultowa, monstrum, czerwona, piękny dach i burty, napisy czytelne, duża moc. Jak pomacam ją jeszcze bardziej to cosik dodam. Test TTClubu zdaje się pokrywać z moimi spostrzeżeniami. Jestem zadowolony.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2007, 13:34 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

ArturSwider pisze:Ludzie co Wy z tym prześwitem?! :?
Nie jest wprawdzie chwała tego modelu, ale faktycznie, zdziebko przesadzaja...
Ostatnio zmieniony 07 mar 2007, 14:06 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
czy jest jakaś alternatywa dla prześwitującego Gagarna
Ludzie co Wy z tym prześwitem?! :?

Nie ma innych problemów? U mnie śmigają DWA i jeszcze myślę, o zakupie jednego! 8)

BR 120 to świetna maszyna! :D
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

WrzoSS pisze:odświezam temat i jednocześnie pytam, czy jest jakaś alternatywa dla prześwitującego Gagarna w postaci innych firm ? Chciałbym podłączyć go sobie do moich wagoników PKP ;)
Jedynie Peresvet, ktory na swoje podwozie zaklada tilligowskie pudlo.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Post autor: WrzoSS »

odświezam temat i jednocześnie pytam, czy jest jakaś alternatywa dla prześwitującego Gagarna w postaci innych firm ? Chciałbym podłączyć go sobie do moich wagoników PKP ;)
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

Dlatego obawiam się że wirtualnie możesz nie wybrać, choć ja tak kupiłem 118 -kę I jestem bardzo zadowolony, też napalnony byłem na nią strasznie. Kilkadziesiąt wątków, sprawozdań wreszcze filmy Charakterka i kupiłem. Może trzeba bedzie pokazać Ci w ruchu oba modele? Wiem że kilku kolegów z ForumTT ma BR120/V200, poproś ich o uwagi.
Macieju mam przekonania do 2/3 loków , taurus, Ludmiła roco oraz e42 :)
a żeczywiscie masz racje, że najlepsze są filmiki chociaż niech to pokazują jak jeżdzą.

A może by się tak przydał w DOWNLOAD umieszczać krótkie filmiki z testów loków ?? co wy na to
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

obmacywałem oba BR120 na spotkaniach w Gdynii i muszę powiedzieć, że wyjątkowo razi prześwit między wózkami a budą. Peresvet prezentował się wyjątkowo dobrze. Jeśli miałbym wybierać, to wybrałbym właśnie Peresveta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”