Moja Makieta WrzoSS

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Re: Moja Makieta WrzoSS

Post autor: WrzoSS »

jest juz wstępny plan torowiska
Obrazek
Póki co nie ma zadnych bocznic wewnątrz bo nie mam ciekawego pomysłu.
Wszystkie odcinki proste oraz szlakowe bedą robione z flexów 1000mm i będą docinane.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi bądź ciekawe pomysły to zapraszam.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2007, 21:14 przez WrzoSS, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Po długiej naradzie i jeszcze dłuższych namysłach postanowiłem dokończyć większą makiete a prac nad mniejszą zaniecham.
Postanowiłem ze rozpocznę budowę całkowicie nowej makiety. Wstępnie zakłądam wymiary 3mx1,5m.
Będzie składała się z
- 2 torów szlakowych.
- 4-5 torów peronowych o długości 180 cm.
Póki co mam wstępny projekt torowiska jednak posiada on sporo wręcz idiotycznych rozwiązań. Prosiłbym o jakieś ciekawe plany, propozycje czy coś. ;)
Także WY możecie przyczynić się do jej budowy :D
Ostatnio zmieniony 03 mar 2007, 14:19 przez WrzoSS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

A ja mogę powiedzieć że to są dobre napędy. Te Tilliga "namakietowe". Mam takie 3 na makiecie.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

No pisze chłop, że podmakietowych zastosować nie może...

Tak, powinien pasować. To produkcja Tilliga ale pasuje do EW1, IBW i DKW, tak samo jak wczesniejsze napedy Roco.
Osobiście co do jakości sie nie wypowiadam, bo do takich zwrotnic używam starych napedów BTTB.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, 12:52 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

A nie lepiej ten
Tańszy i nie widać paskudztwa...
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

wymiana torów na modelowe trwa. Jednak nie obyło sie bez problemów. Chciałbym wiedzieć czy TEN napęd będzie pasował do TEJ] zwrotnicy. Z kilku powodów nie da się schować i zastosować napędu podmakietowego, dlatego jestem zmuszony do użycia własnie takich. Od razu napiszcie mi czy te napędy są coś warte. ;)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, 12:28 przez WrzoSS, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

WrzoSS pisze:HOP! :)

Póki co muszę skończyć makietę, czyli powymieniać torowisko na modelowe ile się tylko da, chciałbym też powstawiać chociaż słupy trakcyjne ponieważ po zasypaniu szutrem torowiska będzie to juz raczej niemożliwe. Czy mogłby mi ktoś pomóc z tą siecią trakcyjną ? ;)
Powoli - najpierw przemyśl wymiane torowiska i to dobrze. Z własnego podwórka powiem Ci że to może zakończyć się porażką lub zniechęceniem, najlepiej budować nową makietę. No ale musisz sam do tego dojść. Co do sieci trakcyjnej zostaw to na razie, wymień tory i potem pogadamy. ;)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2007, 16:16 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

WrzoSS pisze:Póki co muszę skończyć makietę, czyli powymieniać torowisko na modelowe ile się tylko da, chciałbym też powstawiać chociaż słupy trakcyjne ponieważ po zasypaniu szutrem torowiska będzie to juz raczej niemożliwe. Czy mogłby mi ktoś pomóc z tą siecią trakcyjną ? ;)
Dobrze, tylko jaki dokladnie masz problem? Bo nie bardzo wiadomo w czym i jak ci pomoc.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

HOP! :)

Póki co muszę skończyć makietę, czyli powymieniać torowisko na modelowe ile się tylko da, chciałbym też powstawiać chociaż słupy trakcyjne ponieważ po zasypaniu szutrem torowiska będzie to juz raczej niemożliwe. Czy mogłby mi ktoś pomóc z tą siecią trakcyjną ? ;)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

WrzoSS pisze:Po przejsciu na DCC nie przewiduję zasilania "od góry" :))
Nie mów hop... :lol:
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Witam Szanowne Grono. Usiadłem sobie chwilke nad makietą i podumałem chwilkę.
Okazało się ze na większej makiecie jakieś 70% torów da się wymienić na modelowe.
Bez możliwości wymiany jest krzyżownica + 2 zwrotnice przyległe do niej ( 1 zdjęcie)
Zwrotnice pomiędzy 1 a 2 peronem już zostały wymienione.
Na drugim zdjęciu praktycznie wszystko. Bocznic obok gazowni i stacji ruszać nie będę.
Dobudówka (zdjęcie trzecie) - całośc zostanie przerobiona na tory modelowe.
Mam jeszcze pytanie. Chciałbym założyć sieć trakcyjną, tylko bardzo mało jest informacji na ten temat w sieci (oferta, cennik) Byłem na stronie Viessmann'a ale po niemiecku ani słowa nie rozumiem :))
Czy mogłby mi ktoś pomóc w tej materii ? Sieć trakcyjna ma być tylko ozdobą. Po przejsciu na DCC nie przewiduję zasilania "od góry" :))
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Ja powiem tak:

Na tej prawie skończonej makiecie, to wymień ewentualnie tory na flexy, a resztę zostaw jak jest.

Na tej nowej, dopiero co rozpoczętej to wymień całość. W zasadzie jak wymienisz tory na modelowe 9a rozumiem, że masz taki zamiar) to zostaną jedynie dwie stare zwrotnice. I to bym wymienił. Wydatek nie tak bardzo duży, na tym etapie ze zmianami nie powinno jeszcze być problemu, a będziesz miał w zasadzie cała nową część na modelowych.
vehabir
Kontakt:

Post autor: vehabir »

Charakterek pisze:Moja opinia.

Porzuć to w diabły, zrób od początku i przede wszystkim zafunduj nowe rozjazdy. Właśnie na rozjazdach i na łukach najwięcej tragedii jest w TT. Rób od podstaw i dobrze. Po co masz za pół roku dojść do wniosku, że wagony piętrowe Ci nie przechodzą lub że ICE wyleciało. Po co masz kląć jak pół loki pojedzie do przodu, a pół skręci? Blaszane rozjazdy - prosze zapomnij i nich raz na zawsze! Potem będziesz MOCNO żałował tej decyzji. Wiem coś o tym, bo miałem 3 makiety i widzę różnice!!!
Ja również się z tym zgadzam.
Jak chcesz inwestować w nowe flexy to już na nowej makiecie, chyba że naprawdę masz dużo pieniędzy, wtedy rób jak uważasz. Męczył się będziesz z tym trochę, a czas to pieniądz :mrgreen:. Powiem po prostu, że szkoda czasu i pieniędzy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

teraz mnie dobiliscie, mam wywalic na śmietnik to wszystko czy jak ?
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Charakterek ma racje, poza tym na zdjęciu trzecim widze że masz za ostre podjazdy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”