Spotkanie TT w GB
Moderator: mod-Imprezy
-
- Kontakt:
Re: Spotkanie TT w GB
Doba podrozy, ehhh... to jeszcze nie jest tak zle. Autobusem sie jedzie tez tyle samo, tyle tylko ze nie ma takich wygod, nie mozna nog rozprostowac ani nic. Pierwszy raz jak jechalem do Londynu to wlasnie autokarem - zgroza.
- Fantomas
- Kontakt:
Tutaj wszystko: http://rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/pn? ... 3&OK#focus , a cen to już szukałem osobno. Ogólnie rzecz biorąc łącznie doba podróży z przerwami góra 2 godzinnymipepsigo2pl pisze:Tak, mialo byc o pociagach. Bardzo ciekawe rozwiazanie, ktore przedstawiles. Teraz tylko pojawia sie pytanie jak dlugo trwa SAMA podroz, no i jak dlugi jest czas miedzy pociagami?

Acha, a z tą ceną ogółem to jednak się pomyliłem: 500 zł wyjdzie pociągiem w jedną stronę a samolotem w obie

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 22:26 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
biegacz67: mam do kolegi pytanie, jako, ze kolega tez siedzi w UK - gdzie kolega zaopatruje sie w TT'ke?? czytalem jeden z postow kolegi odnosnie modelmani (zgroza
).
znalazlem swego czasu sklep internetowy prowadzony przez Walijczyka. Jest on podobno oficjalnym importerem Tilliga na Anglie International Models ale ceny ma zabojcze. U niego dziwnym trafem 1GBP = 1EUR
A tak nawiasem piszac, od czasu, do czasu na angielskim eBayu pojawiaja sie jakies modele BTTB, czasem Tillig ale wiekszosc to w dalszym ciagu modele angielskie.
No, i moje ostatnie pytanie, ktorym zestawem Roco Digital kolega dysponuje (DB
DR)

znalazlem swego czasu sklep internetowy prowadzony przez Walijczyka. Jest on podobno oficjalnym importerem Tilliga na Anglie International Models ale ceny ma zabojcze. U niego dziwnym trafem 1GBP = 1EUR

No, i moje ostatnie pytanie, ktorym zestawem Roco Digital kolega dysponuje (DB

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 21:59 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Do Liverpoolu jest tylko o 360km dalej (z mojego miejsca) co daje jakies 2-3 godziny. Tam akurat nie bylem, ale bylem w York i to zajelo mi 4godziny z Londynu. Najgorsza czescia jest samo wydostanie sie z Londynu - istna porazka w godzinach szczytu.
Kiedys pamietam bylem bardzo zdesperowany, zeby poleciec do Gdanska - jedyne dostepne polaczenie jakie bylo to z London Heathrow - Frankfurt(Lufthansa) - Gdansk(LOT). Calkowity czas samego lotu to 6h (wliczajac w to przesiadke). O cenie juz nie wspomne
Tak, mialo byc o pociagach. Bardzo ciekawe rozwiazanie, ktore przedstawiles. Teraz tylko pojawia sie pytanie jak dlugo trwa SAMA podroz, no i jak dlugi jest czas miedzy pociagami?
Panowie, czy jest ktos jeszcze w "okolicy" Londynu?? moze bysmy sobie jakies spotkanie zrobili gdzies??
Kiedys pamietam bylem bardzo zdesperowany, zeby poleciec do Gdanska - jedyne dostepne polaczenie jakie bylo to z London Heathrow - Frankfurt(Lufthansa) - Gdansk(LOT). Calkowity czas samego lotu to 6h (wliczajac w to przesiadke). O cenie juz nie wspomne

Tak, mialo byc o pociagach. Bardzo ciekawe rozwiazanie, ktore przedstawiles. Teraz tylko pojawia sie pytanie jak dlugo trwa SAMA podroz, no i jak dlugi jest czas miedzy pociagami?
Panowie, czy jest ktos jeszcze w "okolicy" Londynu?? moze bysmy sobie jakies spotkanie zrobili gdzies??
- Fantomas
- Kontakt:
Fakt, pisałem z pamięci, a szukałem tego jakieś dwa lata temu... teraz widzę że faktycznie przez Brukselę i prosto w tunel.pepsigo2pl pisze:Pociagi Eurostar kursuja m.in. z Paryza i (a nie "jakoś tak przez") Brukseli,
W moim przypadku też tak wychodzi, z tym że Katowice (Pyrzowice) - Liverpool. Dojazd z Częstochowy do Pyrzowic to 45minut, odprawa powiedzmy godzinę, lot 2,5 godziny, potem załóżmy jeszcze godzina i dojazd dalej, ale tam lotnisko prawie w mieście, więc już nie daleko. Razem (chyba się nie pomyliłem) nie więcej jak 6 godzin.pepsigo2pl pisze:lot trwa ~2h, trzeba byc minimum 1h przed odlotem...
Niestety do Liverpoolu jest dalej... oj dalej...pepsigo2pl pisze:mozna to zrobic w 17godzin3x 3,5x pelnych zbiornikow (w zaleznosci od samochodu...
Ale mieliśmy pisać o pociągach. Taka trasa: Częstochowa Osobowa - London Waterloo Int. przez Kutno (P 45102 38,00 zł), Köln Hbf (EN 348 Jan Kiepura 29 €), Bruxelles-Midi (THA 9416 41 €), Bruxelles-Midi EST (25 min piechotą), London Waterloo Int. (EST 9129 40 €).
Czyli UWAGA! łączna cena zbliżona do ceny przelotu samolotem, ale także wymaga kupowania biletów z wyprzedzeniem, bo te 100$ za EUROSTARA to jest jak się kupuje dzisiaj na dzisiaj. Jakby tak jeszcze można było zarezerwować jeden bilet w jednym systemie i raz za niego zapłacić... No i bujaj się z bagażami po dworcach

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 21:12 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie wiem skad kolega ma takie informacje...? Pociagi Eurostar kursuja m.in. z Paryza i (a nie "jakoś tak przez") Brukseli, Amsterdamu. To nie jest autobus PKS, ktory jezdzi na okoloFantomas pisze:(...) tam pociąg jedzie z Paryża, a wcześniej jakoś tak przez Kolonię i Brukselę (...) Cena za sam Eurostar to już bodajże 100$...

lot trwa ~2h, trzeba byc minimum 1h przed odlotem. do tego dojazd na lotnisko - 0,4 - 2h (tyle sie jedzie na lotniska z ktorymi sa budzetowe polaczenia tj. Stanstead, Luton, Gatwick). do tego jeszcze dochodzi odprawa po wyladowaniu min. 1h. osobiscie gdy lece do Gdanska zeby zlapac samolot o 8rano, wychodze z domu w Londynie lekko po 4 (nie lubie sie spozniac). w domu w Gdansku jestem kolo 11 - a mieszkam prawie w centrum. daje nam to jedyne 7h w podrozy (czas podrozy wg czasu GMT)Fantomas pisze:Samolotem wychodzi i taniej i szybciej (...) przelot dla jednej osoby do Londynu i spowrotem to 500zł.
CENA: gwarancja niskiej ceny jest kupowanie biletu minimum 2-3 tygodni przed data wylotu.
i tu powstaje jeszcze ograniczenie bagazowe. No i brak kultury osob ladujacych/rozladowujacych samolot - oni sie tam nie pie.... z bagazami

Fantomas pisze:Jazda to 20parę godzin.
mozna to zrobic w 17godzin

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 20:12 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 3 razy.
- Fantomas
- Kontakt:
Z tymi podróżami to jest niestety tak, że podróż pociągiem na takiej trasie wyjdzie baaaaardzo drogo, szczególnie, że do Imperium trzeba przez tunel, tam pociąg jedzie z Paryża, a wcześniej jakoś tak przez Kolonię i Brukselę - kiedyś patrzyłem i no, niestety, zrezygnowałem z takiego rozwiązania. Samolotem wychodzi i taniej i szybciej (żeby chociaż jedna z tych wielkości była korzystna...) Jazda to 20parę godzin. Cena za sam Eurostar to już bodajże 100$, a przelot dla jednej osoby do Londynu i spowrotem to 500zł.
-
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo - chyba raczej nie
to teraz tylko do Belgi lub Holandi (moze byc jeszcze Francja... ale pociagiem z Polski... sam nie wiem), no i Eurostarem do Londynu. Prosze, prosze, to sie zrobi calkiem niezla wycieczka.

- Mariusz
- Kontakt:
A co? Tunel zalało? 

-
- Kontakt:
Jestem jak najbardziej ZA!! Pozostaje tylko kwestia kiedy. Dobrze wiedziec, ze gdzies w poblizu jest kolega hobbystabiegacz67 pisze:Tak, ja mogę zorganizowac spotkenie w Oxfordzie to jest jakies 60 mil od Londynu, co ty na to? (...) Czy jesteś teraz zdziwiony??
Nie ma żeczy niemożliwych, trzeba tylko chcieć!!

hehe... to moze ja tez wezme SWOJ zestaw cyfrowy Roco i sobie posmigamy na jednym koleczku. Ewentualnie moge wziasc zestaw DCC Tilliga. Bez roznicy. Jezeli mnie najdzie to moge wziasc calosc mojego taboru. Jedyny problem u mnie jest taki, ze tory mam kupowane "pod wymiar" i praktycznie jedyne co mi zostalo luzem to kilka lukow R11 - poaostalosci z zestawowbiegacz67 pisze:Mam tu jakąs płyte z rurkami, może da sie na niej troche pojezdzic, ewentyalnie z braku laku możemy sobie popuszczac cyfrowy zestaw ROCO(...)

U mnie czasu jest ciut zbyt wiele. Pracuje na nocna zmiane, wiec praktycznie caly dzien mam dla siebie. Na urlop wybieram sie za dwa tygodnie. Wybieram sie na Tour de Europe przez Sebnitz do Gdanska.Mariusz pisze:W tym momencie problemem jest tylko czas
W czerwcu mam urlop. Masz czas na zorganizowanie spotkania. I nie mów hop......
Dla mnie Gdynia, Grudziądz czy Oxford, wsio ryba, tylko czas
Nie uznaje innego transportu jak kolejowy.
hmmm... ciekawy pomysl z dostaniem sie pociagiem na wyspe

- Mariusz
- Kontakt:
W tym momencie problemem jest tylko czas

- biegacz67
- Kontakt:
PS. powyższy post jest przezmaczony dla :pepsigo2pl:
Czy jesteś teraz zdziwiony?????????????????????????
Nie ma żeczy niemożliwych, trzeba tylko chcieć!!!!!!!
pozdrawiam biegacz67.
NIGDY NIE KUPUJCIE W MODELMANII
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
----------------------------------------------------------------
Czy jesteś teraz zdziwiony?????????????????????????
Nie ma żeczy niemożliwych, trzeba tylko chcieć!!!!!!!
pozdrawiam biegacz67.

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 15:53 przez biegacz67, łącznie zmieniany 1 raz.
- biegacz67
- Kontakt:
Tak, ja mogę zorganizowac spotkenie w Oxfordzie to jest jakies 60 mil od Londynu.
co ty na to?
Mam tu jakąs płyte z rurkami, może da sie na niej troche pojezdzic, ewentyalnie z braku laku możemy sobie popuszczac cyfrowy zestaw ROCO, ktury zakupiłem dla sterownika cyfrowego.
pozdrawiam biegacz67.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
co ty na to?
Mam tu jakąs płyte z rurkami, może da sie na niej troche pojezdzic, ewentyalnie z braku laku możemy sobie popuszczac cyfrowy zestaw ROCO, ktury zakupiłem dla sterownika cyfrowego.
pozdrawiam biegacz67.

Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 15:38 przez biegacz67, łącznie zmieniany 2 razy.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Nic. Bo nie bedzie gdzie ich spotkac po drodze.Mariusz pisze:Jak zaprosisz to przyjedziemy.Tam mnie jeszcze nie było
![]()
Tylko co by celnicy powiedzieli na zawartośc naszych plecaków
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Mariusz
- Kontakt:
Jak zaprosisz to przyjedziemy.
Tam mnie jeszcze nie było
Tylko co by celnicy powiedzieli na zawartośc naszych plecaków