Dekoder funkcyjny TCS FL4

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: gbbsoft » 28 lut 2007, 23:12

martinezo pisze:Piter - przed premiera....... ;)

Może ST/MF2?


Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: martinezo » 28 lut 2007, 23:07

Piter - przed premiera....... ;)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 23:12 przez martinezo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: gbbsoft » 28 lut 2007, 22:46

martinezo pisze:A ja na to: 12x14x4mm, 4 wyjscia (0,5A suma wyjsc=1A) nie trzeba obciążac wyjsc.......
F0-F8 lub F1-F4 lub F1-F12
Wersja której do zaprogramowania potrzebny jest magnesik i myszka z funkcjami eF.... ;)
Bez CV i takich tam.

A jaki symbol będzie miał?
Awatar użytkownika
martinezo
Posty: 159
Rejestracja: 20 kwie 2006, 18:07
Lokalizacja: Zgierz

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: martinezo » 28 lut 2007, 22:41

A ja na to: 12x14x4mm, 4 wyjscia (0,5A suma wyjsc=1A) nie trzeba obciążac wyjsc.......
F0-F8 lub F1-F4 lub F1-F12
Wersja której do zaprogramowania potrzebny jest magnesik i myszka z funkcjami eF.... ;)
Bez CV i takich tam.
Czekam na gotowy laminat ;)
... 45 czegoś tam......
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Posty: 2027
Rejestracja: 08 kwie 2006, 23:40
Lokalizacja: Warszawa-Bemowo
Kontaktowanie:

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: gbbsoft » 28 lut 2007, 10:08

ArJu pisze:Gbbsoft zamieścił już kiedyśl link na Martelu w tym wątku.

Chyba już w tym: http://www.gbbkolejka.pl/wiki/tiki-inde ... =Linkownia :lol: :lol: :lol:
ArJu
Posty: 488
Rejestracja: 07 kwie 2006, 23:19
Lokalizacja: Wrocław / Warszawa

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: ArJu » 28 lut 2007, 10:07

ArturSch pisze:Czy dekoder jest "ogólnie dostępny", czy prywatny import z DE ?

Znalezione na Allegro. Była sobie taka aukcja . Handluje tym firma Art&Trade.
Co to za firma TCS (może strona www) ?

TCS (Train Control Systems) to amerykańska firma. www.tcsdcc.com. Gbbsoft zamieścił już kiedyśl link na Martelu w tym wątku.
Karta katalogowa (PDF) ?

Znajdziesz pewnie na wyżej podanej stronie www.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Posty: 579
Rejestracja: 09 kwie 2006, 14:12
Lokalizacja: Gdynia

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: Gdyniak » 28 lut 2007, 10:01

Mówisz masz :)
http://www.tcsdcc.com/
Nawet ma przedstawiciela w Polsce
http://www.tcsdcc.com/dealers/Poland.htm
http://www.allegro.pl/item166683825_dek ... _art_.html
I ciekawe dane tam są
http://www.art-trade.pl/strona.php?30047
Może to być ciekawe. Dekoder dźwięku do TT za 200zł.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2007, 10:09 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Posty: 8426
Rejestracja: 09 kwie 2006, 07:22
Lokalizacja: Rumia
Has thanked: 37 times
Been thanked: 21 times
Kontaktowanie:

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: ArturSchŁ » 28 lut 2007, 09:14

ArJu pisze:Cena, za jaką można kupić owy dekoder (ja dałem 51 PLN), raczej też nie masakruje.
Czy dekoder jest "ogólnie dostępny",
czy prywatny import z DE ?
Co to za firma TCS (może strona www) ?
Karta katalogowa (PDF) ?
Awatar użytkownika
Charakterek
Posty: 1760
Rejestracja: 02 kwie 2006, 21:06
Lokalizacja: Radom

Re: Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: Charakterek » 28 lut 2007, 02:45

Tak sobie pomyślałem, że może wsadziłby drugi prosty dekoder na nos 52. Obsłużyłby światła i może dymek jakiś?
ArJu
Posty: 488
Rejestracja: 07 kwie 2006, 23:19
Lokalizacja: Wrocław / Warszawa

Dekoder funkcyjny TCS FL4

Postautor: ArJu » 28 lut 2007, 00:40

W innym wątku, ale w innym dziale, wspomniałem już o tytułowym dekoderze. Może jednak dla porządku warto i tutaj coś napisać i może podyskutować.
Głownie w celu doświadczalnym zakupiłem dekoder funkcyjny firmy TCS: FL4. Dekoder - moim zdaniem - wyróżnia się przede wszystkim małymi gabarytami (14,4x9,1x3,4[mm]) Dla porównania najmniejszy znany mi odpowiednik Lenz'a ma wymiary 21,5x11,6x3[mm]. Poniżej zamieszczam fotkę poglądową. Cena, za jaką można kupić owy dekoder (ja dałem 51 PLN), raczej też nie masakruje.
Obrazek
Przyznaję, że nie mam właściwie jeszcze żadnych konkretnych doświadczeń z wyjątkiem jednego, a mianowicie podczas programowania należy obciążyć dekoder (np. jedno z wyjść) tak, aby spowodować pobór prądu min. 60mA. Według producenta jest to niezbędne do wysłania poprawnego potwierdzenia do centralki. Bez spełnienia powyższego LZV100 raportuje "ERR 02" (brak potwierdzenia od dekodera). Na forum nie znalazłem nic pod hasłem "TCS", ale może ktoś ma większe doświadczenie z dekoderami tej firmy?

Wróć do „Elektryka i DCC”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości