Informacji szukam.

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Informacji szukam.

Post autor: Charakterek »

BarTTek pisze:Szanowni koledzy zapomnieli dopisać Ludmiłły T679 za ok. 380zł
Nie każdy moze chcieć czeską lokę. A o 132/142 Roco jakby zapomniało...
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Szanowni koledzy zapomnieli dopisać Ludmiłły T679 za ok. 380zł
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Osobiście odradzam zakup V36 - polecam kupić Herkulesa PIKO a jeśli masz więcej kasy to firmy Kuehn - obie lokomotywy jeżdżą o wiele lepiej niż V36 i lepiej się prezentują.
Tutaj fotki z testów Herkulesa firmy Kuehn:
http://www.jarkott.martel.pl/tabor/Herkules/index.html
Ostatnio zmieniony 22 lut 2007, 22:55 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Różnicą jest faktycznie silnik. Mniej osi napędnych - mniej kłopotów. Zasadniczo to na dwoje babka wróżyła - jak trafisz egzemplarz z dobrym silnikiem - będziesz bardzo zadowolony. Jak z za mocnymi magnesami - będzie ruszał zrywem. Jazda jest jednak dość fajna. Skoro już uzbierałeś tyle pieniędzy, więc zastanów się. Czy nie lepiej dozbierać jeszcze 100 i kupić powiedzmy Herkulesa Kuehna? Będziesz naprawdę bardzo zadowolony i będziesz miał taką prawdziwą lokę. Podpytaj osób, które kupowały te tanie lokomotywy Tilliga oczekując po nich cudów. Zawiodły się. A już wystarczyło, że dozbierały i kupiły najprostszą 4 osiówkę i mają zupełnie odmienne zdanie. Moje jest takie - nic na siłę. O BTTB zapomnij - nie musisz mieć na już, nie pali się! pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł i jedzeniu z jednej miski. Bądź cierpliwy, zbieraj pieniądze. Jeśli nie chcesz Kuehna - możesz kupić BR 218 w cenie specjalnej - też fajna http://www.ttclub.pl/data/testy/diesle/BR218p.htm naprawdę w takich decyzjach pośpiech nie jest wskazany! Lepiej dozbierać i mieć wybór, niż kupić już, teraz i cierpieć...

Zatem po tej taniej nie spodziewaj się frykasów w postaci kół zamachowych i innych takich, to prosta lokomotywa! Wręcz prostacka.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2007, 22:44 przez Charakterek, łącznie zmieniany 2 razy.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Zasadniczo V36 BTTB i Tilliga różni się napisami i silnikem "Buhlerem". Napęd nie różni się niczym w samej konstrukcji jednak Tillig prawdopodobnie jeździ gorzej tak jak jest to w przypadku BR81/92 ze zwględu na mniejszą kulturę pracy nowego silnika
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Witam, chciałbym poznać zdanie Sznownych Kolegów nt. najtańszej spalinówki Tilliga - V36. Posiadam egzemplarz tej lokomotywy wykonany przez BTTB i zastanawiam się czy warto dokupić drugą, nową produkcji Tilliga, czy poszukać czegoś używanego (znacznie tańszego) produkcji BTTB. Jeśli ktoś miałby jakieś spostrzeżenia i porównania obydwu wykonań (głównie w kwestii mechaniki napędu/właściwości trakcyjnych) byłbym wdzięczny za uwagi - pozdrawiam cichonek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:Nie wiem, czy obecnie ten plastik z symbolem Roco tam pchają.
W swoim nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 17:52 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Roco robi standardową wielkość pudełka na lokomotywy. Zarówno Ludmiła jak i 80 ma takie same duże pudełko. Więc są wolne miejsca i już. A po co pchać w nie materiał? Dzięki temu zamiast 3 pudełek robi się 4. Proste!

Obrazek

Nie wiem, czy obecnie ten plastik z symbolem Roco tam pchają.

Podobnie jak Tillig ma chyba 4 długości pudełek i tylko wypraski daje inne. To wszystko ogranicza koszta produkcji oraz upraszcza ilości rodzajów pudełek. Pakujący nie zastanawia się co w które pudełko włożyć!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

cichonek pisze:Pudełko do lokomotywki jest ogromne i posiada oprócz miejsca na parowóz dwie puste (?) przegródki ...
Dokładnie tak samo jest u mnie (z T-H) - w sam raz miejsce na ...PARAGON !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 14:48 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
cichonęk
Kontakt:

Witam po dłuższej przerwie. Właśnie otrzymałem ze sklepu Modlemania BR 80 (Roco) zakupioną jeszcze w cenie sprzed podwyżki czyli 286,40 :D. Model jest po prostu piękny i doskonale koresponduje z moją III epoką nebenbahn-u w barwach DR. Pudełko do lokomotywki jest ogromne i posiada oprócz miejsca na parowóz dwie puste (?) przegródki (w niektórych pudełkach wagonów, lokomotyw znajdują się w tym miejscu części do samodzielnego montażu). W związku z tym moje zapytanie - czy BR 80 posiada jakieś dodatkowe wyposażenie fabryczne, oczywiście oprócz instrukcji konserwacji, monatażu dekodera i katalogu części zamiennych? - pozdrawiam cichonek
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Cichonek: tę obudowę DB zostaw sobie, bo niezbyt często spotykany model. Generalnie najpopularniejsza jest czerwona, bywa też czarna. Zieloną widziałem tylko raz na Allegro.
cichonęk
Kontakt:

No, człowiekowi jest lepiej na świecie kiedy spotyka tak życzliwych ludzi - dziękuję za informacje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Miałem to pytanie na mailu, nie odpowiadałem, bo musiałem sobie załatwić V 36 Tilliga i BTTB. Otóż obudowy są wymienne. Ta od Tilliga z zewnątrz jakby ładniejsza i ma fajne napisy. Ale zarówno obudowa BTTB wejdzie na podwozie Tilliga jak i obudowa Tilliga wejdzie na podwozie BTTB. A numer podał DBv
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Poniżej link do zeskanowanej strony katalogu częsci serwisowych:

http://modelmania.com.pl/katalogi/tilli ... es/003.jpg

Poszukiwana cześć (tj zielona obudowa V36) ma numer katalogowy 22 163. Mam zarówno stara jak i nową V36 i na 99% moge stwierdzić, że różnic nie ma. W każdym bądz razie jezeli chodzi o kształt i mocowanie obudowy.
cichonęk
Kontakt:

Witam i również mam pytanie dotyczące pośrednio malowania lokomotywy . Tym razem zastanawiam się, czy można gdzieś otrzymać obudowę w malowaniu III epoki DR do lokomotywy V36 (ja posiadam obudowę w III epoce DB co odbiega od pozostałego mojego taboru, kwestię koloru podwozia pozostawiam na później). Nie wiem również czy nowa obudowa Tilliga (gdyby taka była dostępna) będzie pasowała do starego podwozia BTTB. No i oczywiście nie znam nr katalogowego tej części, a jego znajomość jest konieczna podczas ewentualnego zamówienia np. w AMC - pozdrawiam i z góry dziękuję cichonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”