Motoryka BR80 ROCO - Kol.Charakterek
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: Motoryka BR80 ROCO - Kol.Charakterek
Mnie przekonywać nie trzeba. Parowozów w TT miałem chyba ze 30 i wiem co jest dobre, a co nie. I 80 od Roco udanym modelem nie jest, niestety.
Tak, Karol masz rację rozjazdy to koszmar dla tego loka. Często gęsto tam się zatrzymuje i koniec. Ma to związek z krótkim rozstawem kół. Wystarczy delikatny niedobór napięcia na rozjeździe i buch - stoi.
Poza tym napęd tej lokomotywy jest mocno taki sobie - początkowo czaruje wyglądem, a po pół roku użytkowania zaczyna rozczarowywać. Wystarczą delikatne luzy w wiązarach i bach! Koniec jazdy.
Tak więc mnie przekonywać czy nie do tego loka nie trzeba - stoi u mnie na półce i wiem, co mam...
Tak, Karol masz rację rozjazdy to koszmar dla tego loka. Często gęsto tam się zatrzymuje i koniec. Ma to związek z krótkim rozstawem kół. Wystarczy delikatny niedobór napięcia na rozjeździe i buch - stoi.
Poza tym napęd tej lokomotywy jest mocno taki sobie - początkowo czaruje wyglądem, a po pół roku użytkowania zaczyna rozczarowywać. Wystarczą delikatne luzy w wiązarach i bach! Koniec jazdy.
Tak więc mnie przekonywać czy nie do tego loka nie trzeba - stoi u mnie na półce i wiem, co mam...
-
- Kontakt:
Na razie w jeździe "do przodu" o.k. gorzej ze "wstecznym"
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Podobno lubi gubić napięcie na zwrotkach jak jest z tym u ciebie?
-
- Kontakt:
Chyba mocno Ci podpadła ta lokomotywka, a swoją drogą napisałem "przy cylindrach".
Lokomotywy parowe od Zeuke, Parissela czy Tilliga miały "kupę blach" - nie wiązary, ale chyba Cię nie przekonam.
Lokomotywy parowe od Zeuke, Parissela czy Tilliga miały "kupę blach" - nie wiązary, ale chyba Cię nie przekonam.
- Charakterek
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanie tak na marginesie. Jakim cudem widzisz tam pracę tłoków w cylindrach? Powiedz mi - też chętnie popatrzę...
-
- Kontakt:
Nieeeeeeeeeee, to chyba jednak inna epoka
, ale w III wypada ją mieć.

- Przemek
- Kontakt:
Zgodzę się z Arturem moja BR80 kupiona od KrzyszTTofa jedzie świetnie lepiej niż loki BTTB 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Mimo NEGATYWNEGO doświadczenia w Radomiu, dokonałem zakupu BR80 (nowość Roco, jesień 2006) i jestem ZADOWOLONYCharakterek pisze:... Żadna nowość.

IMHO : warta polecenia miłośnikom takich klimatów:

- Charakterek
- Kontakt:
Taki sam, jak w 81 Zeuke. Też miała ten sam rodzaj napędu. Tylko w przeciwieństwie do 80 Roco nie trzeszczała... Aha i było to 40 lat temu... Żadna nowość.
-
- Kontakt:
No tak, ale ten widok pracy tłoków przy cylindrach - bezcenny........................... 

- Charakterek
- Kontakt:
No cóż mogę doradzić? Ten typ tak ma. Napęd na jedną oś - reszta przez wiązary. Napisałem, że to raczej nieudany model pod względem napędu, a nikt mi nie chce wierzyć. Jedynie co mogę poradzić, to...
Rozkręć ją i przesmaruj kapkę lepiej. Powinno pomóc. No i dotrzyj ją z deczka... Tak z godzinkę na wstecznym i z godzinke do przodu przy połowie napięcia!
Rozkręć ją i przesmaruj kapkę lepiej. Powinno pomóc. No i dotrzyj ją z deczka... Tak z godzinkę na wstecznym i z godzinke do przodu przy połowie napięcia!
-
- Kontakt:
Motoryka BR80 ROCO - Kol.Charakterek
Witam.
Właśnie doszła do mnie BR80 (ROCO).
Z tym wiertłem to racja. Ale coś mnie niepokoi na"wstecznym".
Fakt, dźwięk na wstecznym zupełnie inny. Taki głuczy, metaliczny. Sprawia wrażenie jazdy "na sucho". Może coś Kolega doradzi.
Właśnie doszła do mnie BR80 (ROCO).
Z tym wiertłem to racja. Ale coś mnie niepokoi na"wstecznym".
Fakt, dźwięk na wstecznym zupełnie inny. Taki głuczy, metaliczny. Sprawia wrażenie jazdy "na sucho". Może coś Kolega doradzi.