Nasza własna płytka DCC do tendra BR52/BR01

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Nasza własna płytka DCC do tendra BR52/BR01

Post autor: ArJu »

Grzegorz TT pisze:Nad dekoderem jest jeszcze miejsce na izolację od obudowy :mrgreen:
Przyznaję, że rozwiązanie jest ciekawe. Myślałem o nim (miejscu), ale nie wpadłem na to, aby "gniazdo" przykleić do silnika. Nie obawiasz się, że zamknięcie tendra spowoduje przegięcie dokodera i dociśnięcie do koła zamachowego.
Szkoda, że pomiary Cobrix'a pokazały, że będzie problem z miejscem. Ja jednak będę dalej kombinował. Jak pisał Cobrix, problemem są diody i zaczep. Diody można zmianić na SMD. Z zaczepem nic się pewnie zrobić nie da. Do tematu wróce, jak skończę kiblowanie w robocie.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2007, 09:55 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Bez śwateł ale DZIAŁA !! :mrgreen:
Obrazek

UWAGA !! Koniecznie trzeba usunąć kondensator w tendrze przy odbieraku prądu z lokomotywy.
Kilkujadek
Kontakt:

Cobrix pisze:Bez frezowania wegla nie ma szans zeby sie dekoder z gniazdem zmiescil.
Ładnie to tak kolegów w błąd wprowadzać??
Obrazek Obrazek
Nad dekoderem jest jeszcze miejsce na izolację od obudowy :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 21:29 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Na tyl dekoder nie wejdzie. Musza sie tam zmiescic diody i wchodzi tam zaczep dekla. Dekiel na tyle jest tak cienki ze nie ma juz co frezowac a dekoder jest zbyt gruby zeby sie zmiescil.

Jedyne miejsce to przod. Na jednej z fotek widac ile zajmuje Lenz mini. Bez frezowania wegla nie ma szans zeby sie dekoder z gniazdem zmiescil.
Dekoder musi przyjsc nad kolo zamahowe a to oznacze frezowanie bo w tej chwili miejsca w dekielku jest na styk dla kola zamahowego. W linku zalaczonym przez Brovarka tak wlasnie jest to zrobione. Dekoder przychodzi nad kolo zamahowe. Nie znam niemieckiego na tyle zeby sie doczytac czy pisza cos tam o frezowaniu.

Niestety moj dekoder szlag trafil wiec 52 trafia na bocznice i bedzie robila za atrape. 3 dekodera do niej nie kupie. Poczekam, moze sie okaze ze to nie pomylka w druku i jednak Tillig raczyl cos zrobic i ta nowa 52 ma gniazdo NEM651. Moze wtedy da sie kupic nowa plytke do tendra i pewnie inna wersje dekla.

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 20:30 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
darek5860
Kontakt:

Post autor: darek5860 »

Nie mam tej lokomotywy, dajcie rysunek to wytrawię te płytki.
Ale wycinać i piłować już będziecie sami.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

http://www.digitalzentrale.de/download/11002.pdf
swego czasu znalazłem informację o przeróbkach polegajacych na wymianie całej płytki w BR 52 właśnie. Link prowadzi do informacji jak zamontować płytkę w tendrze, ale widać tam również sam pomysł. Mam nadzieje, że sie przyda, Pozdrawiam, Maciek
Awatar użytkownika
pamelar
Kontakt:

Post autor: pamelar »

prosilem o takie fotki Shepa, ale tez nie otrzymalem, zapytam może zrobił, a tylko nie wysłał. Przednie oświetlenie jest sterowane z dekodera w tendrze .
Może te problemy znikną, bo jak dobrze widziałem to nowa 52 jest z gniazdem. Mam nadzieje ze to nie jest pomyłka w druku, co sie zdażało już niejednokrotnie.
Pozdrawiam,
Wojtek Świątkowski
Kilkujadek
Kontakt:

Z moich pomiarów wynika że jedynym miejscem do zamontowania dekodera jest wnęka pod imitacją węgla. Proponuję do silnika dokleić „podstawkę” do niej gniazdo dekodera a od niego przewody do PCB. Warto przy okazji ominąć przez lutowanie następny niezbyt udany pomysł czyli stykowe wąsy zasilające silnika.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:Chłopak zrobi ją na bank!
No przecież O TYM dokładnie mówimy, wydaje mi się, że lepszym (choć droższym) rozwiązaniem jest gniazdo NEM do podłączenia dekodera czy to Lenz, czy Kuehn - zawsze jest możliwość wymiany dekodera. Specjalizowana płytka z dekoderem to większe problemy (upgrade software deko, awaria itd).
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 15:55 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

ArJu pisze:Po tym, jak napisałem wcześniej nt. wstawienia "nowej" płytki z zapowiadanej 02281, pomyślałem sobie, że może by zrobić we własnym zakresie nową płytkę do tendra z gniazdem NEM651. Biorąc pod uwagę, że zdecydowana większość elementów jest do usunięcia, moim zdaniem jedyny problem (oczywiście nie dla kogoś, kto robi to chociaż od czasu do czasu) to wytrawienie takowej płytki. Ja jestem w stanie dostarczyć projekt płytki lub wydruk na folii.
http://forumtt.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=16 i wszystko w tym temacie. Chłopak zrobi ją na bank! Może nawet jakby się uparł to zrobił by od razu płytkę DCC coś na wzór TEE 1 z wyprowadzeniami na drutach do świateł przednich...
Cobrix
Kontakt:

Mam rozebrany tender na czynniki pierwsze wiec zrobie fotki wieczorem i pomierze.

Co do wersji Pamelara 93270 to nie ma jej juz na stronach Tilliga i nie wiem jakie oznaczenia posiada - czy jest to wersja z gniazdem czy po prostu tylko fabrycznie zamontowany dekoder.

Przednie swiatla ja sobie daruje. Niech sie swieca. Montowanie drugiego dekodera to moim zdaniem przerost formy nad trescia a przy jednym dekoderze trzeba byc ciagnac dodatkowy przewod co wydaje mi sie malo eleganckie.
ArJu
Kontakt:

Cobrix pisze:A widziales moze juz ta plytke? Moze faktycznie wystraczylaby wymiana tej starej na ta z nowego modelu. Niestety nie ma jeszcze czesci tego modelu na stronach sklepu w Sebnitz.
Nie widziałem tej płytki i obawiam się, że nie prędko będzie można ją zobaczyć.
Cobrix pisze:Stara kosztuje 12,78. Ciekawe jak ja przeprojektowali ze miescu sie gniazdo i dekoder bo tam miejsca jest jak na lekarstwo.
Posiłkując się zdjęciem autorstwa GrzegorzaTT (zamieszczonym tutaj i wykorzystanym przeze mnie poniżej) wydaje mi się, że w tylnej częsci tendra jest wystarczająco dużo miejsca, aby - pozbywając się niepotrzebnych w DCC elementów - zmieścić gniazdo i dekoder. Niestety nie mam teraz możliwości zajrzeć do tendra, żeby pomierzyć.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 15:18 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

ArJu pisze:... jestem w stanie dostarczyć projekt płytki lub wydruk na folii.
Pomysł z własną płytką jest genialny !
Warto by tylko zastanowić się, co zrobić z oświetleniem przodu. IMHO : zostawić bez dodatkowych połączeń - niech się świeci na okrągło, na full.

Prosiłem o fotkę 52-ki Digital Pamelara ale jakoś się nie pojawiła na Forum - byłby wzór rozwiązania nie tylko ścieżek tendra, ale właśnie ideii przodu (może dwa dekodery lub dodatkowe przewody ? ).

Dokładnie to samo dotyczy BR 01 !
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 15:06 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Cobrix
Kontakt:

A widziales moze juz ta plytke? Moze faktycznie wystraczylaby wymiana tej starej na ta z nowego modelu. Niestety nie ma jeszcze czesci tego modelu na stronach sklepu w Sebnitz.
Stara kosztuje 12,78. Ciekawe jak ja przeprojektowali ze miescu sie gniazdo i dekoder bo tam miejsca jest jak na lekarstwo.
ArJu
Kontakt:

Po tym, jak napisałem wcześniej nt. wstawienia "nowej" płytki z zapowiadanej 02281, pomyślałem sobie, że może by zrobić we własnym zakresie nową płytkę do tendra z gniazdem NEM651. Biorąc pod uwagę, że zdecydowana większość elementów jest do usunięcia, moim zdaniem jedyny problem (oczywiście nie dla kogoś, kto robi to chociaż od czasu do czasu) to wytrawienie takowej płytki. Ja jestem w stanie dostarczyć projekt płytki lub wydruk na folii.
Pozdrawiam,
ArTTur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”