Makieta Wojtka? Czemu nie.
Moderator: mod-Makieta
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Re: Makieta Wojtka? Czemu nie.
I co dalej z makietą 

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
DodanoWojTTek pisze:szkoda że to nie ja stworzyłem tego wątku bo tak to już byście mieli +1 pkt. pomógł. Dziękuję Wam.

- WojTTek
- Kontakt:
szkoda że to nie ja stworzyłem tego wątku bo tak to już byście mieli +1 pkt. pomógł. Dziękuję Wam.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Niski, czy wysoki? Odpowiednio do oryginalu: niski 300mm (2,5mm w TT), wysoki: 750mm (6,25mm w TT). Sa tez wysokie stosowane w ruchu aglomeracyjnym np. w WWK majace miedzy 860mm a 960mm (7,17mm - 8,0mm w TT). Jednak te ostatnie nie sa zgodne z ustaleniami miedzynarodowymi i w przy okazji modernizacji sa przebudowywane na wyskosc 750mm.WojTTek pisze: Jaką wysokość powinien mieć taki przystankowy peron
Oczywiscie wysokosc jest liczona od powierzchni glowki szyny kolejowej.
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- Mariusz
- Kontakt:
Oczywiście, że lokomotywa nie musi stac przy peronie. Dopasuj sobie wysokośc do stopni w wagonach. Perony mają różne wysokości. Zdarzają się tak niskie, że starszym osobom ciężko się wgramolic do środka.
- WojTTek
- Kontakt:
Mój skład ma około 50 cm (BR110 + 3 reko) więc napewno o 10 cm dłuższa powinna być diorama przystanku osobowego. Tak więc czy na takim małym przystanku peron może nie obejmować lokomotywy
Jaką wysokość powinien mieć taki przystankowy peron 

- Mariusz
- Kontakt:
Gdy my budowaliśmy swoje pierwsze makiety, nie było komputerów jeszcze.
U mnie było rysowanie na kartce swoich wymysłów, a potem układanie torów na blacie makiety i tyle. Jak wyszło tak wyszło, albo zmieniało się plany. Najważniejsza była wielkośc blatu, a nie to ile czego mam. Teraz są inne czasy. W rzeczywistości również buduje się oszczędnie i prosto, a szkoda.

U mnie było rysowanie na kartce swoich wymysłów, a potem układanie torów na blacie makiety i tyle. Jak wyszło tak wyszło, albo zmieniało się plany. Najważniejsza była wielkośc blatu, a nie to ile czego mam. Teraz są inne czasy. W rzeczywistości również buduje się oszczędnie i prosto, a szkoda.

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Nie podzielm optymizmu tego młodzieńca. Komputerem każdy ...... może zrobić plan i po sprawie. Natomiast przelanie takiego planu na makietę to już bez takich zdolności raczej się nie obejdzie.Jacekk pisze:E tam. Po co zdolności plastyczne do planumyszka pisze:To nie takie trudne jak nie masz zdolności plastycznych to zawsze jest TTcad![]()
![]()
Pozdrawiam
- Mariusz
- Kontakt:
Myślisz, że sttandard jest łatwiejszy od mini tortta, czy pseudo modułowca?
Ja w swojej makiecie modułowej nie trzymam się sttandardu bo jest mi tak łatwiej i wygodniej. Przy okazji nikt mnie nie krytykuje za odcień zielska, czy promienie łuków itd. itp. Bo robię ją dla siebie.
Jak bierzesz się za pracę która ma pasować do innych wykonawców, to musisz mieć już spore doświadczenie i wiedzę na ten temat. Uważam, że budowa z innymi jest najtrudniejszym wyzwaniem dla nas.
Ja w swojej makiecie modułowej nie trzymam się sttandardu bo jest mi tak łatwiej i wygodniej. Przy okazji nikt mnie nie krytykuje za odcień zielska, czy promienie łuków itd. itp. Bo robię ją dla siebie.
Jak bierzesz się za pracę która ma pasować do innych wykonawców, to musisz mieć już spore doświadczenie i wiedzę na ten temat. Uważam, że budowa z innymi jest najtrudniejszym wyzwaniem dla nas.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2007, 19:45 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
E tam. Po co zdolności plastyczne do planumyszka pisze:To nie takie trudne jak nie masz zdolności plastycznych to zawsze jest TTcad![]()

Przemyślałem cały ten pomysł i doszedłem do wniosku, że narazie wstrzymam się z budową makiety tego typu, a dlaczego

Pozdrawiam
- myszka
- Kontakt:
To nie takie trudne jak nie masz zdolności plastycznych to zawsze jest TTcad

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
No kochanyJacekk pisze:Samemu też kombinuję, ale co dwie głowy to nie jednaMariusz pisze:Gdzie jest Maciej![]()
Następny projekt potrzebny
A samemu tak pokombinowac
![]()
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 17 maja 2007, 20:28 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
Samemu też kombinuję, ale co dwie głowy to nie jednaMariusz pisze:Gdzie jest Maciej![]()

Pozdrawiam
- Mariusz
- Kontakt:
Gdzie jest Maciej

- Jacekk
- Kontakt:
Czytając ten temat zaczynam się zastanawiać nad taką makietą. Mógłbym ją zrobić, bo mam dość miejsca (2m na 25cm), tylko nie wiem czy będę miał tyle pieniędzy, bo pasowało by tam umieścić z 4-5 rozjazdy. Macie jakieś propozycje
Żeby nie zaśmiecać tego wątku możecie walić na PW.
Pozdrawiam

Pozdrawiam