ER 20 już dostępny
Moderator: mod-Tabor
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Re: ER 20 już dostępny
Ciekawe jak z DCC - mocowanie dekodera i żarówki. Czy nie podtopią obudowy? 

- Jacula
- Kontakt:
Wczoraj dotarł do mnie Herkules pikowski, więc parę wrażeń na gorąco. Ponieważ jest to moja pierwsza loko po BTTB, raczej same superlatywy. Jazda piękna, cichutka, rusza od pierwszej kreski FZ1. Wykonanie kapitalne, szkoda tylko (jak już koledzy wspominali), że oświetlenie tylko białe. W dzisiejszej dobie miniaturyzacji mogliby chociaż wstawić białe LEDy - loko świeciłaby od razu jak rusza, a nie dopiero przy 70/h. Ale jest to rzecz do akceptacji i ewentualnie do poprawki we własnym zakresie.
Poniżej takie szybkie dwie fotki:

Pozdrawiam - Jacek
Poniżej takie szybkie dwie fotki:

Pozdrawiam - Jacek
- Ranger
- Kontakt:
Oj przesadzasz, najadł sie chłopak 

- miano
- Kontakt:
Niewątpliwie, ale jast jakiś hazerowy albo mocno przypakowanyCobrix pisze: ... Maszynista w Piko wymiata
- Ranger
- Kontakt:
Ja już mam zamówionego Kuehn'a. Co do Piko to nie zamawiam, bo nie trzeba, będzie dostępny. Ten pierwszy u mnie bedę miał w lutym o ile znów nie będzie poślizgu. Co do artykuło to chyba dobrze, mam nadzieję, że naprawdę bedzie bez błędów.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2007, 18:05 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
W ostaatnim numerze MEB na stronach 68 i 69 mozna znalezc artykul Henniga Bösherza "Dispolok komm!" opisujacy model ER20 wykonany przez Kuehna. Model oceniony zostal na maksymalna ilosc punktow - na piec. Podkreslono m. in. wysoka jakosc napisow, precyzje w wyskalowaniu predkosci modelu, rozsadna wysokosc ceny. Nie podano zadnych jego wad i bledow konsturkcyjnych. Jest to dosc zadka sytuacja jak na testy prowadzone w tym czasopismie. Dla porownania sasiedni test auastriackiego parowozu serii 170 (Tr11 PKP) w H0, produkowanego przez Kleina, wyceniono na 3+.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A nie uważacie może, że mamy za dobrzeGdyniak pisze:... trzeba ... będzie kupić oba ...

Sorry mieliśmy ...Kuehn i Tillig (E211/E42) ...tylko różnica cen nie była tak znacząca i różne wersje !

- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
Tak jak mówi Ranger trzeba więc będzie kupić oba modele aby mieć to czego nie ma w drugim
a i trakcja dublowana może się przydać do jakichś extra składów

-
- Kontakt:
Juz sie dopchalem 
Moje odczucia.
Balem sie ze Piko poszlo na skroty i ich cena powstala kosztem gorszego wykonania i odwzorowania modelu. Ale po tym jak juz model dotarl do mnie jestem z niego bardzo zadowolony. Kuehn ma super porecze ale za to Piko ladniejsze stopnie bo srebrne imitujace metal. Z pewnoscia zaleta Kuehna jest pelny KKS i diodowe swiatla biale/czerwone czego Piko brakuje niestety. W obecnych czasach tylko biale zarowkowe to juz troche malo.
Co do silnika to opierajac sie na tym co jest w 109 Kuehna oraz Taurusach i Herkulesie to jednak Kuehn charakteryzuje sie lepsza kultura pracy ale Pikolce zachowuja sie bardzo poprawnie. W cenie jednego Keuhna sa dwa Pikolce wiec dylemat jest
I zapomnialem jeszcze dodac. Maszynista w Piko wymiata

Moje odczucia.
Balem sie ze Piko poszlo na skroty i ich cena powstala kosztem gorszego wykonania i odwzorowania modelu. Ale po tym jak juz model dotarl do mnie jestem z niego bardzo zadowolony. Kuehn ma super porecze ale za to Piko ladniejsze stopnie bo srebrne imitujace metal. Z pewnoscia zaleta Kuehna jest pelny KKS i diodowe swiatla biale/czerwone czego Piko brakuje niestety. W obecnych czasach tylko biale zarowkowe to juz troche malo.
Co do silnika to opierajac sie na tym co jest w 109 Kuehna oraz Taurusach i Herkulesie to jednak Kuehn charakteryzuje sie lepsza kultura pracy ale Pikolce zachowuja sie bardzo poprawnie. W cenie jednego Keuhna sa dwa Pikolce wiec dylemat jest

I zapomnialem jeszcze dodac. Maszynista w Piko wymiata

Ostatnio zmieniony 24 sty 2007, 10:25 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gdyniak
- Moderator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
A jak sie dostac na te strony?
Mam konto na TT forum ale na galerie nie chce mnie wpuscic. Trzeba zalozyc na nowo uzytkownika? Probowalem takiego samego zalozyc i nie dalo sie
Mam konto na TT forum ale na galerie nie chce mnie wpuscic. Trzeba zalozyc na nowo uzytkownika? Probowalem takiego samego zalozyc i nie dalo sie

- miano
- Kontakt:
Sczegóły widać dopiero na zdjęciach w dużym powiększeniu, a ciekawe jak na modelu. Muszę się przyznać że od razu wziąłem w ręce mojego ER 20 Piko aby zobaczyć które zdjęcie prezentuje który model. I o dziwo w przypadku dachu okazało się że model po lewej, który uznałem za Kuehna okazał się Piko - a moim zdaniem wyglądał lepiej. Kolor srebrny na zdjęciach daje duże odbicia światła co powoduje że zdjęcia nie wychodzą idealnie. Także myślę że faktycznie można by je ocenić dopiero trzymając obydwa w ręku.
- jarkott
- Kontakt:
Znalazłem fotki porównujace model PIKO i Kuehna:
http://album.tt-pics.de/categories.php? ... 06ce19759a
Na zdjęciach widać dokładnie różnice na czołach (tło reflektorów), boki (malowanie i napisy), dachy (wylot spalin, wentylator, klima), poręcze oraz stopnie.
Moim zdaniem czytelniejsze napisy ma Kuehn i jest bardziej dokładny.
Czy będzie lepszy pod względem właściwości jezdnych - zobaczymy.
http://album.tt-pics.de/categories.php? ... 06ce19759a
Na zdjęciach widać dokładnie różnice na czołach (tło reflektorów), boki (malowanie i napisy), dachy (wylot spalin, wentylator, klima), poręcze oraz stopnie.
Moim zdaniem czytelniejsze napisy ma Kuehn i jest bardziej dokładny.
Czy będzie lepszy pod względem właściwości jezdnych - zobaczymy.
- Ranger
- Kontakt:
No to Panowie chyba po ptakach. Premierę ER20 Kuehn'a przesunięto na luty 2007. A już się nastawiłem na fajny prezent gwiazdkowy 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ciekawe będzie ich PORÓWNANIE.Ranger pisze:... zakupię zarówno Kuehn'a jak i Piko...

Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 15:30 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.