MakieTTa - demobil

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Re: MakieTTa - demobil

Post autor: demobil »

Wrzucic jeszcze zdjęcia z mostami i rzekami?
Jak masz :) to dawaj ...

I mam jeszcze pytanie, jak w poście zrobić żeby zdjęcia były obok siebie ... tak jak wyżej, bo jak normalnie wklejam linki jeden pod drugim to i zdjęcia tak wychodzą ... ?
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Piękny widok. Nie mogę się doczekać Herkulesa i tej kratownicy ;)
Wrzucić jeszcze zdjęcia z mostami i rzekami?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 21:21 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

... a, takie dwie fotki :) z podziękowaniem dla Cobrixa ;)

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 sty 2007, 00:19 przez demobil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

No to lecimy:

Most:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Rzeczki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 sty 2007, 13:54 przez Charakterek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Pocieszające jest to, że tej sTTandardowej trawki wystarczy jedynie 2-5 cm przy samej krawędzi, żeby nie było ostrego przejścia w zieleni. Tak więc nie psuje aż tak wyglądu całości.
I tak własnie zrobie ... i wszyscy bedą zadowoleni ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

demobil pisze:... dokładnie - kolor taki cukierkowaty ... za cukierkowty, a ponad to mata auhagena ma lepsze źdźbła trawy ...
Wiem, wiem.... :( Ten FALLER nie spełnia dzisiejszysz wymogów obowiązujących realistyczne makiety.

Ale weźcie pod uwagę, że w czasach, gdy powstawał sTTandard (blisko 10 lat temu!) sytuacja wyglądała zupełnie inaczej - VERO splajtowało, Auhagen nie myślał jeszcze o produkcji tych mat, a o kupieniu Busch'a lub HEKI to można było tylko pomarzyć....

Pocieszające jest to, że tej sTTandardowej trawki wystarczy jedynie 2-5 cm przy samej krawędzi, żeby nie było ostrego przejścia w zieleni. Tak więc nie psuje aż tak wyglądu całości.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 21:23 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Oczywiście I nie musisz kupować zaraz całej taśmy. Jak wejdziesz ma mój temat to zobaczysz zdjęcia z przybliżeniem, szczególnie kanału ściekowego. Tam widać pojedyńcze źdźbła trawy. Ja łączyłem swoja matę z trawka elektrostatyczna i wyszło całkiem-całkiem jak na pierwszy moduł. Najbardziej jestem zadowolony z faktu, że wszystko co się na min znajduje zrobiłem sam, własnoręcznie, no może oprócz torów :>
Ja u siebie mam naprawdę duży wybór mat, są całkiem tanie i mogę obejżeć na żywo, pomacać i wybrać odpowiadające. Zauważ, że ta sTTandardowa Fallera w necie ma całkiem przystępny, stonowany kolor a na żywo daje po oczach straszliwie.

PS. No niestety "musisz krakać jak i one" ;)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2007, 08:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Przywykniesz - ale szczerze mówiąc też mi się nie podoba - no ale jak się wlazło między wrony to musisz krakać tak samo :D

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

... dokładnie - kolor taki cukierkowaty ... za cukierkowty, a ponad to mata auhagena ma lepsze źdźbła trawy ...
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Dokładnie to samo zauważyłem, kolor taki strasznie odpustowy, że bajka. Ja używam Auhagena. Kolory są stonowanie, przyjemne dla oka co widać na moim module. Chciałem być w 100% sTTandardowy ale jak zobaczyłem tą żarówę Fallera to wymiękłem ;)
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Mam dylemat z trawami, poprostu nie podoba mi sie mata fallera (766) .... zdecydowanie lepiej prezentują się maty auhagena ...

... wiem ze mozna to łączyć, tylko ze ta mata fallera to jakaś badziewiasta jest w porownaniu z auhagenem ... i ten kolor (766) .... no sam nie wiem ...
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Dzięki, o to chodziło ... ale jak ktoś jszcze coś ma to bardzo prosze :)
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Do usług.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Może ma ktoś jakieś fotki strumyków, rzeczek ... chodzi mi o zieleń - jaka tam występuje i jak to w naturze wygląda :)
badys
Kontakt:

Post autor: badys »

w temacie wody, kiedyś przerabiałem temat jak zrobić morze, jeszcze gdy bawiłem się szkutnictwem papierowym, szukałem kompromisu pomiędzy ceną, jakością i ilością wody; wyszedł kompromis: ŻYWICA EPOKSYDOWA jeżeli chodzi o morze spełniła swoją rolę rewelacyjnie naturalne jasnozielono-oliwkowe zabarwienie, nie kurczy, przy zagrzaniu do około 30 stopni żadka jak woda, nie ma problemu z odpowietrzeniem, szybkie zasychanie, łatwośc obróbki i cena około 22 zł za 1 kg.
Po wyschnięciu daje półprzeźroczystą taflę z naturalnym połyskiem, łatwo również uzyskać efekt "fali" wyczuwając moment kiedy zastyga dmuchając sprężonym powietrzem, można uzyskać efekt pofalowania. lub drugim sposobem było wylanie na pierwszą właściwą warstwę ciniutkiej warstwy żywicy rozcieńczonej drugiej warstwy ( rozcieńczalnik lakowy) i również przedmuchiwanie.
P.S.
spotkałem się z żywicami o różnym zabarwieniu od opisanego wyżej po niebieskozielonkawe, ale wszystkie zmieniają zabarwienie w na oliwkowe po dodaniu utwardzacza, w zależności od ilości utwardzacza robi się barziej oliwkowa i oczywiście im jest go więcej tym szybciej schnie (od 5 do 45 minut)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”